Webdesign woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Webdesign woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Webdesign

Screencast

Een digitale opname van opvolgende schermafbeeldingen, vaak voorzien van een gesproken tekst. Een screencast is feitelijk een filmpje van hetgeen een gebruiker ziet terwijl hij/zij aan het werk is. Het gebruik van een applicatie (de werking) wordt dan als het ware gefilmd (al dan niet met geluid). Het gebruik wordt dan als een filmpje op een website geplaatst, waardoor de bezoeker voor wordt gedaan hoe iets werkt.

Server-side insluitsel

Een file, of waarde van een omgevingsvariabele, die wordt ingesloten in een HTML-dokument, zodat informatie als de laatste wijzigingsdatum, de file grootte, de auteur e.d. automatisch kan worden opgenomen.

Site blog

  • Website blog
Een weblog die de ontwikkelingen van een site bijhoudt. Hierin wordt beschreven hoe de site is opgezet, welke veranderingen de site ondergaat en alles wat er om de site heen wordt georganiseerd.

Slicer

Iemand die een psd-bestand (grafisch bestand van Photoshop) omzet naar een webpagina.

Slicing

Een hulpmiddel in Photoshop voor het omzetten van een psd-bestand (grafisch bestand van Photoshop) om te zetten naar een webpagina.

SSI

  • Server Side Includes
Regels code die worden opgenomen in html-pagina's en die in realtime op de server worden geëvalueerd op het moment dat een pagina wordt opgevraagd. SSI stelt de programmeur in staat om kleine hoeveelheden dynamische inhoud aan een bestaande html-pagina toe te voegen, zonder de noodzaak om de pagina in zijn geheel via een CGI-script te genereren. SSI is dus vooral interessant en efficiënt als het grootste deel van de pagina statisch is, en er maar een klein deel dynamisch hoeft te zijn. SSI wordt vaak door de hosting provider niet ondersteund wegens beveiligingsredenen.

Style Sheets

Met behulp van Style Sheets kan je de opmaak van html-pagina's wijzigen. Als je wat meer ervaring hebt met style sheets zijn ze erg makkelijk om te gebruiken. Style sheets worden ondersteund door Netscape vanaf versie 4 en Internet Explorer vanaf versie 3. Een groot nadeel van style sheets zijn de grote verschillen tussen Netscape en Internet Explorer. Er zitten soms al verschillen tussen de PC en Mac of UNIX-versie�. Het mooie aan style sheets is dat je op een centrale plaats de opmaak voor het hele document, of zelfs meerdere documenten kan definiëren. Hierdoor wordt het ontwerp en onderhoud van de pagina's erg vereenvoudigd. Bovendien zijn met style sheets dingen mogelijk die met gewone html niet mogelijk zijn.