Webdesign woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Webdesign woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Webdesign

Mailto

De URL die het mogelijk maakt om e-mailberichten tussen computers uit te wisselen.

Mashup

Internetbedrijven geven zogeheten api's (application programming interface) vrij, waarmee derden (andere internetbedrijven/websitebouwers) in staat zijn kernfuncties van hun zelfontwikkelde webdiensten te integreren in externe sites. Een bekende mashup is de Google-mashup, waarbij websites diensten kunnen aanbieden met behulp van Google Maps. Zo zijn er websites die in combinatie met Google Maps alle treinen laten zien in Nederland, een kadastrale kaart laten zien van je eigen huis en ongure zaken in de buurt laten zien (ongelukken, misdrijven en milieudelicten).
Kadaster - vindjeeigenhuis.nl mashup.
Kadaster - vindjeeigenhuis.nl mashup.
Volgens Programmableweb zijn er in april 2007 meer dan 411 API's beschikbaar.
Volgens Programmableweb zijn er in april 2007 meer dan 411 API's beschikbaar.

MediaWiki

Een open source programma dat gebruikt wordt door Wikipedia en de andere Wiki's.
Logo van MediaWiki.
Logo van MediaWiki.

Meta refresh

Met meta refresh wordt een pagina die op het internet wordt benaderd automatisch doorgestuurd naar een andere pagina (redirecten). Deze mogelijkheid wordt door veel webmasters gebruikt. Wanneer u het het adres "www.computerwoorden.nl" intypt, zal automatisch de pagina "www.computerwoorden.nl/woorden/php/index.php3" worden gestart.

Meta-tag

Een hulpmiddel om de zoekresultaten van een zoekmachine te beïnvloeden. Hiervoor wordt informatie over de informatie van een webpagina (meta-data) opgenomen in de HTML-code van de desbetreffende webpagina. De meta-teksten worden niet weergegeven in de webbrowser, maar wel door een zoekmachine gelezen.

Metacodes

HTML-codes die beschrijvingen bevatten die naar een zoekmachine worden verzonden ten behoeve van de indexering. Metacodes kunnen bijvoorbeeld een samenvatting van de webpagina bevatten die verschijnt op de resultaatpagina.

Metatag

  • Meta element
De metatag wordt zeer veel gebruikt op websites. Vaak wordt deze standaard gegenereerd door de HTML-editors. Over het algemeen bevat een metatag aanvullende informatie over het document. Bekende voorbeelden zijn de naam van de auteur, het softwarepakket waarmee hij is gemaakt, een adres, sleutelwoorden en beschrijving.
Enkele metatags van Computerwoorden.nl.
Enkele metatags van Computerwoorden.nl.

Mouse Events

Dit zijn acties die worden ondernomen wanneer men met de muis over een html-object heen scrollt, klikt enz. Html kent van zichzelf vijf mouse events:
  • OnClick (ook benaderbaar met OnMouseClick)
  • OnMouseOver
  • OnMouseOut
  • OnMouseDown
  • OnMouseUp
Verder kent html nog wat gerelateerde mouse events bij het gebruik van forms, zoals OnBlur en OnFocus. Na het plaatsen van een event volgt altijd een javascript-functie (dit is dus de actie die dan uitgevoerd wordt).

Mousechaser

Een advertentie (plaatje of animatie) dat de muiscursor achtervolgt. Doordat bijna iedere bezoeker de muis gebruikt om over een internetpagina te navigeren, trekt een dergelijke advertentie veel aandacht. De aandacht kan vervolgens gestuurd worden naar een andere reclameuiting, bijvoorbeeld een banner. De maximale grootte is 5 Kb.

MSSQL

Relationele databasesysteem van Microsoft dat werkt met SQL-commando's. De database kan veel data opslaan en middels queries vrijgeven. De database kan bijvoorbeeld door websites (middels PHP-commando's) gebruikt worden om websites van content te voorzien.

MySQL

MySQL is een op open source gebaseerde relationele DBMS. De database kan bijvoorbeeld door websites (bijvoorbeeld middels PHP) worden benaderd om de site te voorzien van content.