Webdesign woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Webdesign woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Webdesign

CAPTCHA

 • Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart
Een programma waarmee plaatjes kan worden gegenereerd, waarin letters en cijfers zijn verwerkt. De bezoeker van de website wordt gevraagd om de in het plaatje opgenomen karakters in te typen, waarna de website kan controleren of de bezoeker een mens of robot is. Aan de hand van deze test kan worden voorkomen dat zogenaamde bots/crawlers (hiervan maken bijvoorbeeld spammers gebruik) misbruik kunnen maken van de website. Een CAPTCHA wordt vaak in een formulier gebruikt. De term CAPTCHA was bedacht in 2000 door Luis von Ahm, Manuel Blum, Nicholas Hopper en John Langford van de Carnegie Mellon University. De eerste CAPTCHA werd gebruikt door Yahoo (zoekmachine).
Een CAPTCHA met de letters SMWM.
Een CAPTCHA met de letters SMWM.

Cascading Stylesheet

 • CSS
Een hulpmiddel voor ontwerpers van webpagina's met betrekking tot zaken als lettertype en kleur. Je kunt met stylesheets vrij exact bepalen wat de positie van gebruikte plaatjes en teksten moet zijn, en ook webpagina's dynamische elementen geven. Het gebruik van stylesheets is efficiënt omdat er voor meerdere pagina's in principe slechts één stylesheet nodig is, die de vormgeving van alle pagina's bepaalt. Eén verandering in die ene stylesheet kan dus een gehele website in één keer veranderen.

CGI

 • Common Gateway Interface
CGI is een methode om eenvoudige porgramma's zoals Perl-scripts op een webserver te draaien. Door het risico dat gebruikers met malafide scripts op het systeem inbreken is CGI bij veel gratis hostingproviders niet beschikbaar. De CGI maakt het mogelijk, om programma's in WWW beschikbaar te stellen. Deze worden door HTML-bestanden opgevraagd en maken zelf de HTML-code, die dan naar een WWW browser kan worden gestuurd. CGI is een gestandaardiseerde interface tussen bedrijfssysteem en serversoftware.

CGI-BIN

De naam van de directory waarin CGI-scripts mogen draaien. De directory is beveiligd en draagt aparte attributen om de uitvoer van programma's mogelijk te maken.

CGI-scripts

CGI-scripts zijn kleine programma's (scripts) die op de server van je provider draaien. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een CGI-script voor schrijven. Wie slim is schrijft natuurlijk niet zelf de scripts, maar haalt ze op bij een van de grote CGI-archieven. Providers zijn - terecht - niet zo blij met deze scripts. Ze leggen een relatief grote belasting op hun systeem en de betrouwbaarheid laat vaak te wensen over. Dit laatste is vooral het geval bij scripts die door gebruikers zelf worden geprogrammeerd. Daarnaast kunnen scripts bepaalde (achter)deuren openzetten, waardoor de beveiliging van hun server gevaar loopt. Redenen genoeg waarom de meeste privé-gebruikers geen eigen scripts mogen draaien. Iedere provider biedt een standaardcollectie scripts aan, maar sommigen net iets meer. Een eenvoudige truc is dan om gebruik te maken van de scripts van die provider. Een (theoretisch) voorbeeld: je zit bij World Online en je wilt graag een formulier op je pagina hebben. Helaas biedt je provider geen mogelijkheid om daarvoor een script te draaien. Planet Internet bijvoorbeeld wel. De informatie over het script en hoe je het moet aanroepen staat veelal gewoon op de homepage van de provider. De truc is nu om de relatieve verwijzingen te wijzigen in een absolute verwijzing.

Chromeffects

Een technologie die complexere toestanden in webpagina's ondersteunt. Chromeffects maakt zowel van HTML als van de XML-standaard gebruik om tweedimensionale en driedimensionale beelden, streaming audio en video kracht bij te zetten.

cHTML

 • Compact HTML
cHTML is een opmaaktaal gebaseerd op HTML, dat voor websites wordt gebruikt. De c staat voor compact. cHTML ondersteunt niet het gebruik van frames, tabellen en CSS (toekennen van stylesheets). Het wordt gebruikt voor onder andere i-mode.

Click-ratef

 • CR
Het percentage van het aantal kliks op een link van een website, waarmee een resultaat wordt behaald. Een resultaat kan een verkoop zijn of het invullen van een formulier.

Click-through ratio

 • CTR
De CTR geeft aan hoeveel procent bezoekers op een bepaalde link of banner-ad klikt. Index als resultaat van het aantal klikken (click-through)/aantal impressies x 100.
Google AdSense is een programma waarmee de adverteerder advertenties op de site kan plaatsen en er geld mee kan verdienen.
Google AdSense is een programma waarmee de adverteerder advertenties op de site kan plaatsen en er geld mee kan verdienen.

Clickable image

 • Clickable map
 • Map
Afbeelding waarachter instructies schuilgaan zodat, wanneer er met de muis op geklikt wordt, een bepaalde actie het resultaat is. Dergelijke afbeeldingen komen veelvuldig voor op webpagina's; achter het plaatje gaat dan een link naar een URL schuil. Wanneer er meer dan één URL achter het plaatje zit, spreekt men van een 'image map'. Een pictogram is in veel gevallen ook een 'clickable image'.

Clickstream

De weg die een internetgebruiker aflegt tijdens het bezoek op het internet. Door gebruik te maken van de back-knop van de browser kan de gevolgde weg worden bekeken.

Client pull

De client-browser vraagt om een nieuwe pagina zonder de interventie van de gebruiker, door gebruik van de meta-tag:
<meta http-equiv="Refresh" content="2; url=http://www...">.

Coder

 • Codeklopper
 • Scripter
Iemand die de technische deel van de site en/of database bijelkaar script. Het scripten bestaat uit het intypen van vele regels tekst, die uiteindelijk een website vormt.
Een klein aantal regels tekst die de bepalen hoe de website er uit komt te zien.
Een klein aantal regels tekst die de bepalen hoe de website er uit komt te zien.

Commissie

De commissie is de hoeveelheid geld die de e-commerce site aan de affiliate betaalt per unieke bezoeker, lead of transactie die de affiliate opwekt. Hoe hoog de commissie ligt, verschilt per e-commerce site. Er is een vaste betaling voor elke unieke bezoeker die naar de e-commerce site geleid wordt. Als de doorverbinding leidt tot een lead of een verkoop kunt u een vast bedrag of een percentage van het transactiebedrag ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van op welke e-commerce site u aangesloten bent.

Content

 • Inhoud
Inhoud van een website, onder het content valt het geheel van teksten, afbeeldingen, video, geluid, formulieren, etcetera.

Corpus

Een verzameling documenten en HTML-pagina's die geïndexeerd zijn door de indexserver.

Counter

 • Teller
Bijvoorbeeld op een website: elke keer als een bezoeker op een website komt, wordt een teller met 1 verhoogd. Hierdoor kan de eigenaar van de website zien hoeveel mensen zijn site hebben bezocht.

CPA

 • Cost per action
Eenheid voor het bepalen van reclametarieven voor adverteerders op een website. Hierbij worden de reclametarieven bepaald door uit te gaan van het aantal keer dat website bezoekers een bepaalde handeling doen, bijvoorbeeld door het afsluiten van een abonnement of het aanvragen van een offerte.

cPanel

Een controlepaneel voor websites, waarmee de webmaster de instellingen kan beheren. Met behulp van de cPanel kan domeineigenaren de website beheren en monitoren. Cpanel bevat een groot aantal handige functies, bijvoorbeeld om e-mail- en ftp-accounts beheren, website statistieken bekijken, bestanden uploaden/verwijderen, de site backuppen en nog veel meer. Een groot aantal webhosters bieden deze tool aan voor het beheer van de websites.

CPD

 • Cost per download
Eenheid voor het bepalen van reclametarieven voor adverteerders op een website. Hierbij worden de reclametarieven bepaald door uit te gaan van het aantal keer dat website bezoekers een bepaald bestand downloadt (en eventueel installeert).

CSS

 • Cascading Style Sheet
Een hulpmiddel voor ontwerpers van webpagina's met betrekking tot zaken als lettertype en kleur. Je kunt met stylesheets vrij exact bepalen wat de positie van gebruikte plaatjes en teksten moet zijn, en ook webpagina's dynamische elementen geven. Het gebruik van stylesheets is efficiënt omdat er voor meerdere pagina's in principe slechts één stylesheet nodig is, die de vormgeving van alle pagina's bepaalt. Eén verandering in die ene stylesheet kan dus een gehele website in één keer veranderen. Voordeel van het gebruik van CSS is dat de look&feel, inhoud en structuur van elkaar gescheiden wordt.
Voorbeeld van een simpele CSS-sheet.
Voorbeeld van een simpele CSS-sheet.

CSS-2

 • Cascading Style Sheets versie 2
 • CSS-2
Specificatie voor het maken van Cascading Style Sheets versie 2, uitgebracht door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze specificatie moet de makers van websites meer invloed geven op de opmaak van hun pagina's voor verschillende toepassingen. De nieuwe versie voegt downloadable fonts toe naast precieze positionering van elementen op een pagina, en een voorziening die nagaat op wat voor scherm of printer de pagina wordt afgebeeld.
Voorbeeld van een simpele CSS-sheet.
Voorbeeld van een simpele CSS-sheet.