Webdesign woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Webdesign woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Webdesign

Backlink

Inkomende link naar een website. Links zijn voor zoekmachines een belangrijke graadmeter, waaraan bepaald kan worden dat een website belangrijk is of niet. Hierbij geldt dat een link belangrijke site (authoritiy) zwaarder telt dan een startpagina met honderden links.
Bij de meeste zoekmachines kun je met link:domeinnaam.nl kijken hoeveel links naar de pagina zijn opgenomen.
Bij de meeste zoekmachines kun je met link:domeinnaam.nl kijken hoeveel links naar de pagina zijn opgenomen.

Banner

Een rechthoekige afbeelding met reclame op een website. Het is de bedoeling dat de internetsurfer daarop klikt. Bij elke klik verdient de eigenaar van de website een paar centen. Banners zijn er in verschillende formaten en kunnen behalve statisch (vast beeld) als animerend (bewegend) zijn. Tegenwoordig zijn er ook banners die een complete film laten zien.

Banner ad

 • Banner
 • Reclameuiting
Een afbeelding met reclame, waarop de bezoeker kan klikken. De bezoeker gaat dan vervolgens naar een bepaalde reclamesite. De webmaster die een banner ad plaatst krijgt vaak per klik of per gerealiseerde verkoop een x-bedrag.

Bannerview

Eenheid waarmee aangegeven wordt hoe vaak een bezoeker op een reclame banner heeft geklikt.

Basing

 • XHTML basing
Het omzetten van een Adobe Photoshop-document (grafisch bestand met de extensie psd) naar een webpagina (XHTML-document).

BBCode

Speciale HTML-implementatie voor phpBB-forums. Afhankelijk van de instellingen van de administrator (beheerder) van het forum, is het mogelijk om BBCode in postings (bericht achterlaten op een forum) te gebruiken of niet. BBCode zelf is gelijk aan HTML, maar met dat verschil dat de tags tussen vierkante haken moeten komen (bijvoorbeeld [B] [/B]). Het voordeel voor de gebruiker is dat de tekst in een forum ook een opmaak mee kan krijgen.

BBML

Een binair bestandsformaat met nagenoeg alle opdrachten van HTML 2.0, met uitzondering van de forms. Deze worden vervangen door de e-forms van Microsoft Mail API. In vergelijking met de HTML biedt BBML het grote voordeel dat Object Linking and Embedding wordt ondersteund. In een BBML-document kan men dus probleemloos een VBX- of OCX-object integreren om de mogelijkheden te verruimen.

Bezoeker

 • Visitor
Een persoon die op het internet surft en verschillende websites bekijkt.

Bezoekers blindheid

 • Visual blindness
Het verschijnsel waarbij de bezoekers niet alles zien op een website. Bezoekers hebben geleerd om bepaalde zaken, zoals banners en andere uitingen, te negeren. Een webmaster kan uitzoeken hoe een bezoeker zijn pagina bekijkt, door een eye-tracking onderzoek te doen. Hierbij wordt de bewegingen van de ogen gevolgd bij het bezoeken van een website.

BGCOLOR

 • Background Color
Parameter in HTML voor achtergrondkleur.

Blogosphere

 • Blogosfeer
Term die gebruikt wordt om wereldwijde weblog gemeenschap te omschrijven.

Body text

Het gedeelte van een HTML-document waarin de programmacode staat over de informatie die op de webpagina wordt getoond. De informatie komt tussen de tags <BODY> </BODY> te staan.

Boven de vouw

 • Above the fold
Het zichtbare deel van een internetsite dat de bezoeker kan zien zonder te hoeven scrollen. Dit is voor de adverteerder de meest gewilde positie voor de banners, want dit ziet de bezoeker het eerst voordat deze begint te scrollen.

Breadcrumbs

 • Broodkruimelspoor
 • Kruimelpad
 • Link path
Een indicatie in de website waaraan de bezoeker kan zien welke weg hij gevolgd heeft om de betreffende pagina te komen. Door het pad te voorzien van hyperlinks, kan de bezoeker makkelijker naar een hoger niveau navigeren. De breadcrumbs maken het navigeren in de hiërarchische structuur van de site eenvoudiger.
Tweakers.net maakt gebruik van breadcrumbs.
Tweakers.net maakt gebruik van breadcrumbs.

Bullet

 • Opsommingsteken
Een opsommingsteken; doorgaans wordt hier het kleine bolletje mee bedoeld, maar sommigen rekenen ook streepjes of asterisken hiertoe. Bullets komen voor in HTML en bijvoorbeeld tekstverwerkingspakketten.

Buma/Stemra gedragsregels Internet

Wilt u muziek op uw site aanbieden, dan kunt u met Buma/Stemra een tijdelijk contract afsluiten. De organisatie berekent de kosten naar de hoeveelheid muziek op de server. Particulieren betalen voor minder dan 5 minuten muziek 10 gulden per maand, voor meer dan 5 minuten muziek 100 gulden per maand. Bedrijven en instellingen betalen 100 gulden per maand. Ook gelden er regels wat betreft de weergavekwaliteit: fragmenten korter dan 30 seconden mogen in elke geluidskwaliteit, bij langere fragmenten geldt 56 kbps en stereo, 112 kbps en mono, 11025 Hz stereo en 22100 Hz mono.

Button

Advertentievorm op een website. De advertentie bestaat uit een kleine rechthoek (kleiner dan een banner). Een button heeft een afmeting van 120x60 pixels en is maximaal 12 Kb groot.
Computerwoorden.nl-button.
Computerwoorden.nl-button.

Button

 • Knop
 • Drukknop
Een blokje of bolletje op een webpagina of in een programma waarop je kunt klikken om iets uit te voeren of elders heen te springen.
Enkele knoppen met bepaalde functies.
Enkele knoppen met bepaalde functies.