Webdesign woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Webdesign woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Webdesign

ABC link

Eenzijdige linkruil tussen twee webeigenaren, waarbij ieder meerdere domeinen onderhouden.

Abstract

  • Characterization
Een inhoudsopgave van een document of een HTML-pagina. Microsoft Index Server kan automatisch een document-abstract genereren door gebruik te maken van informatie in het document, zoals de heading-informatie in HTML-pagina's en titels in documenten.

Active Setup

Een speciale ActiveX control die gebruikt wordt bij het installeren van software. ActiveX controls zijn kleine programma's die door vele websites gebruikt worden om speciale commando's naar de computer van de bezoeker te downloaden en ten uitvoer te brengen. Zodra die geïnstalleerd zijn, kunnen deze ActiveX controls door verschillende applicaties hergebruikt worden.

ActiveX controls

Kleine programma's die door vele websites gebruikt worden om speciale commando's naar de computer van de bezoeker te downloaden en ten uitvoer te brengen. Zodra die geïnstalleerd zijn, kunnen deze ActiveX controls door verschillende applicaties hergebruikt worden.

ActiveX-element

Type programma. ActiveX-elementen kunnen worden geregistreerd en van handtekening worden voorzien, zodat de maker van het ActiveX-element te achterhalen is. Er zijn ook ongeregistreerde elementen in omloop. Binnen een web-browser kunt u ActiveX-elementen aan- en uitzetten, waardoor bepaalde websites wel of niet goed kunnen worden weergegeven.

Afstandsbediening

Een afstandsbediening is een klein schermpje (venster) dat boven op het browservenster getoond wordt. Een afstandsbediening kan handig zijn om snel door een site heen te bladeren: de inhoudsopgave van de site staat in de afstandsbediening, en als je op een link op de afstandsbediening klikt, wordt in het gewone browservenster de pagina geladen. De afstandsbediening kan worden gemaakt door een JavaScript functie.

Alignment

  • Uitlijning
Uitlijning van tekst in tekst- of HTML-document, bijvoorbeeld gecentreerd, links of rechts uitgelijnd.

Alt text

  • Alternative text
Een tekstalternatief voor grafische afbeeldingen op een website. De alt text is zichtbaar wanneer de bezoeker met de muis over het plaatje gaat of wanneer het plaatje niet aanwezig is. Ook is de alt text belangrijk voor mensen met een verminderd zichtvermogen of zelfs blind zijn, de alt text wordt namelijk door de blindenbrowser voorgelezen. Tevens wordt de alt text door zoekmachines geïndexeerd. Het is dus belangrijk dat elke grafisch bestand wordt voorzien van een goede en beschrijvende alt text.

Animated button

Drukknop (button) waarvan de vorm verandert als erop geklikt wordt.
Voorbeeld van een animated button.
Voorbeeld van een animated button.

Animated gif

Een animated gif is eigenlijk een filmpje van meerdere gif-afbeeldingen achter elkaar. Tussen elke twee plaatjes kan men zogeheten 'control blocks' plaatsen. Dit kan alleen bij de subversie 89a en 89a interlaced. In zo'n control block kan men dan aangeven hoelang het volgende plaatje zichtbaar moet blijven, enzovoort.
Een animated gif van een blauw duiveltje.
Een animated gif van een blauw duiveltje.

Anker

  • Anchor
In HTML markeren <ankers> het begin en einde van de hypertekst links. Het bronanker is de plaats waarop u klikt, het doelanker is de plaats waar u naartoe gaat.

Antwoordformulier

Delen van HTML-documenten waar tekst ingevoerd kan worden. Gewoonlijk kun je met dergelijke formulieren commentaar geven, informatie opzoeken of producten bestellen.
Voorbeeld van een formulier.
Voorbeeld van een formulier.

ATAG

  • Authoring Tool Accessibility Guidelines
Specificatie voor web authoring tools. Geeft regels voor het ontwikkelen van authoring tools die toegankelijke webpagina's produceren en regels voor het ontwikkelen van toegankelijke ontwikkelomgevingen.