Toetsenbord woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Toetsenbord woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Toetsenbord

Velotype

Toetsenbord met een compleet afwijkende vorm en bediening. Kern ervan is dat er geen letters worden getypt maar lettergrepen. Als men ermee overweg kan, schijnt het een paar maal sneller te werken dan een conventioneel toetsenbord. Nooit echt ingeburgerd geraakt.

Vertical

Een toetsenbord uit Amerika, standaard QWERTY exemplaar met 101 toetsen, maar verdeeld in een linker- en rechterhelft met de toetsen verticaal gerangschikt, als bij een accordeon.

Virtual touchscreen

Communicatie met een computer door opdrachten aan te wijzen op een geprojecteerd beeldscherm. Bruikbaar in steriele omgevingen (operatiekamers) of juist werkplaatsen waar smerige vingers een beeldscherm of toetsenbord op den duur onklaar maken. De informatie die gewoonlijk op het beeldscherm verschijnt, wordt via een camera op een vlak geprojecteerd. De gebruiker geeft zijn opdrachten alsof hij een touchscreen voor zich heeft. Via infraroodstraling worden de handbewegingen gevolgd en vertaald in opdrachten aan de computer. De schermafbeelding kan maximaal twee meter groot zijn. Een voordeel van deze constructie is voorts dat vandalen geen beeldscherm of PC kunnen vernielen. Vinding van Siemens.

Virtueel toetsenbord

Een toetsenbord dat wordt afgebeeld op het scherm. Door het aanraken van het scherm op de plaats waar de letter staat afgebeeld, wordt de betreffende letter gekozen.

Vormbeperking

Methode waarbij u met de SHIFT, ALT of CTRL-toets de vorm van een object tijdens het tekenen kunt be�nvloeden.