Stroom woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Stroom woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Stroom

Safesend adapter

Digitale lijnen bij grote bedrijven en hotels hebben een hogere spanning dan standaard analoge lijnen en kunnen schade toebrengen aan de elektronica van de meeste pc-cards. Met de Safesend adapter wordt dergelijke schade voorkomen.

Sag

Een tijdelijke daling van het voltage. Duurt minder dan 1 seconde.

Sample en hold

Een elektrisch circuit dat een analoge spanning een korte periode kan vasthouden.

Slow-charger

Een laadapparaat voor batterijen welke een lange tijd nodig heeft om een battarij op te laden. Er zijn slow-chargers die wel 14 tot 16 uur nodig hebben om een battarij op te laden.

Solar Cell

Optie bij een draagbare telefoon. Een optionele batterij met zonnepaneel waarmee u uw mobiele telefoon/batterij kunt opladen, door het toestel in het daglicht te leggen.

Space

Afwezigheid van signaal. In de telegrafie staat een space voor de open toestand of het niet aanwezig zijn van een stroompuls. Een space-impuls staat gelijk aan een binaire 0.

Spanningsconverter

Converter die het mogelijk maakt een MMX-processor in een gewoon moederbord te plaatsen. Een MMX-processor heeft voor een goede werking twee voedingsspanningen nodig (één van 3,3 volt en één variërend van 2,8 tot 3,2 volt afhankelijk van de processor). Elk Pentium moederbord dat geschikt is voor processoren van 75MHz en hoger kan 3,3 volt leveren. De lagere spanning is pas later ingevoerd. Een spanningsconverter is uitgerust met elektronica die ervoor zorgt dat de processor alsnog wordt voorzien van de juiste spanning.

Spanningsuitval gevolgen

Bij een spanningsuitval gaan gegevens uit het werkgeheugen verloren. Als op het moment van de spanningsuitval juist een schrijfoperatie naar de vaste schijf of diskette in gang is gezet, kan de bestandsstructuur verminkt worden.

Spike

Een tijdelijke forse stijging van het voltage, veroorzaakt door bijvoorbeeld een blikseminslag. Duurt enkele nanoseconden.

Statische elektriciteit

In een menselijk lichaam kan zich (bijvoorbeeld door wrijving) elektrische spanning opbouwen. Bij het aanraken van een geleidend voorwerp met een andere spanningsbron, kan dat resulteren in een kleine, maar hevige ontlading. Voor mensen ongevaarlijk, voor computeronderdelen soms fataal.

Surge

Een tijdelijke forse stijging van het voltage, veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag. Duurt enkele milliseconden.

Surge supressor

Een speciale verdeeldoos die tussen de computer en het elektriciteitsnet wordt geplaatst. Een surge surpressor beschermt een computer tegen een spike en een surge.

Synchronisatie

Door de amplitude (volts) halverwege de bit te veranderen is er voor het ontvangende station een mogelijkheid tot synchronisatie.