Stroom woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Stroom woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Stroom

Laagspanning

Met laagspanning worden in de elektrotechniek alle spanningen bedoeld die kleiner zijn dan 500 Volt ten opzichte van het aardpotentiaal. De laagspanning wordt onderverdeeld in ongevaarlijke laagspanning, met een maximale waarde van 24 Volt, en gevaarlijke laagspanning, die ligt tussen 42 Volt en 500 Volt. Ongevaarlijke spanning wordt ook wel zwakstroom genoemd.

Latent defect

Wanneer kleine onderdelen van een elektronisch apparaat door een ESD-gebeurtenis beschadigd raken. Dit is moeilijk te ontdekken en vermindert de levensduur van het apparaat.

Lazy battery effect

  • Geheugeneffect
Wanneer een batterij niet wordt gebruikt, krijgt de batterij last van een speciaal proces, dat bij NIMH-batterij een 'lazy-battery'-effect wordt genoemd en bij NiCD-accu's een geheugeneffect. Beide ontstaan door het vaak ontladen met een te lage stroom (bijvoorbeeld 0,1C) , of wanneer je vergeet volle accu's regelmatig volledig te ontladen. In deze gevallen ontstaan kleine kristallen op de elektroden. Dat heeft tot gevolg dat de werkduur van de batterij wel met 90 procent kan worden gekort. Dit komt doordat de interne weerstand toeneemt, waardoor de spanning al bij een lage belasting uitvalt. De effecten zijn vrijwel gelijk, allen treedt het lazy-battery-effect niet zo abrupt op als het geheugeneffect. Moderne lithiumbatterijen hebben geen last van geheugeneffect, maar wel weer van andere perikelen.

Li-Ion batterij

Optie voor een draagbare telefoon. Een kleine, superlichte en milieuvriendelijke batterij zonder geheugeneffect, die een zeer lange standby- en spreektijd geeft en een lange levensduur heeft.

LiIon

  • Lithium Ion
Techniek voor herlaadbare batterijen superieur aan NiCd en NiMH.