Stroom woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Stroom woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Stroom

EMI

  • Electromagnetic Interference
Storingssignalen opgewekt door de werking van elektrische apparaten. Bijvoorbeeld de werking van je microprocessor in je pc die kan worden gehoord op een FM-radio.

EMP

  • Electro Magnetic Pulse
Electrisch magnetische straal die alle elektrische apparaten uitschakelt.

Energieconditionering

Een noodvoedingsvoorziening (UPS) die pieken, dalen, schommelingen en ruisstoringen uit een stroomvoorziening verwijdert.

Energizer batterij

Een door Ralston ontwikkelde batterij met geïntegreerde tester. Consumenten kunnen door het indrukken van twee stippen op de batterij op elk tijdstip en op iedere plaats zelf de capaciteit meten.

ESD

  • Electrostatic Discharge
Het vrijkomen van statische elektriciteit wanneer twee objecten met elkaar in contact komen. Een bekend voorbeeld van ESD is wanneer je over een tapijt loopt en een schok krijgt bij het aanraken van een metalen deurknop. Een extremer voorbeeld is een vonk. Terwijl de meeste ESD-gebeurtenissen onschadelijk zijn, is het een geldverslindend probleem in industriële omgevingen. Een eerste vereiste voor ESD is het opbouwen van een elektronische lading; dit wordt veroorzaakt wanneer twee verschillende materialen tegen elkaar bewegen. Een van de materialen krijgt een positieve lading terwijl het andere materiaal een negatieve lading krijgt. Het materiaal met de positieve lading is nu elektrostatisch geladen. Wanneer dit materiaal in contact komt met het juiste materiaal, wordt de lading overgebracht en dit levert een ESD-gebeurtenis. Bij een ESD-gebeurtenis komt zeer veel warmte vrij, maar door de schok voelt een mens dit niet. Wanneer de lading wordt overgebracht op een elektronisch apparaat zoals een uitbreidingskaart, is het mogelijk dat kleine onderdelen van de kaart door de lading smelten of beschadigd raken. Dit probleem wordt een latent defect genoemd: het is moeilijk te ontdekken en vermindert de levensduur van het apparaat.