Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

WAF

 • Words And Figures
Spreadsheet programma van Lifetree Software Inc. Compatibel met Lotus versie 2.11. Het is tevens een tekstverwerker.

Waffle

Software voor automatische communicatie tussen Unix- en DOS-computers. Maakt bovendien een elektronisch postkantoor van je eigen PC.

Web-on-Call

Een stembrowser waarmee gebruikers op het internet kunnen inloggen via een simpele telefoon met druktoetsen en gesproken commando's.

WebSphere

WebSpehre is een op Java gebaseerde set utilities van IBM die consumenten helpt bij het maken en beheren van ingewikkelde websites. De basis utility van WebSphere is de WebSphere Application Server (WAS), een applicatieserver die de consument in staat stelt om een website te maken in combinatie met Java applicaties en/of servlets. Servlets zijn Java programma's die werken op de server in plaats van op de computer van de client (via de browser). Servlets worden vaak ontwikkeld om de traditionele CGI (common gateway interface) scripts te vervangen.

WebTrends

WebTrends is een log-analyzer die aan de hand van de logbestanden van een webserver traceert wie wanneer wat doet op een website. WebTrends genereert real-time rapporten en werkt met elke populaire webserver.

WinAce

Een inpakprogramma (compression tool) voor het verkleinen van de grootte van bestanden. WinAce is niet alleen een gewoon compressiemiddel, maar heeft ook zijn eigen compressieformaat met de extensie ACE. WinAce ondersteunt ook andere compressieformaten zoals ZIP, RAR en CAB. De mogelijkheden van WinAce zijn:
 • Het comprimeren in de volgende formaten: ACE, ZIP, LHA, MS-CAB, JAVA JAR.
 • Het uitpakken van: ACE, ZIP, LHA, MS-CAB, RAR, ARC, ARJ, GZip, TAR, ZOO, JAR.
 • Multi-volume (disk apanning) archieven voor ACE, ZIP en CAB. Dit betekent dat het programma ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld een ZIP-bestand verdeeld kan worden over meerdere diskettes.
 • Het maken van self-extracting archieven (SFX) voor ACE en ZIP. Dit betekent dat een ingepakt bestand niet een uitpakprogramma nodig heeft om uit te pakken; het uitpakprogramma is namelijk toegevoegd aan het bestand.
 • Reparatie mogelijkheden voor ZIP- en ACE-bestanden.
 • Authenticatie verificatie voor ACE-bestanden. Er een wachtwoord op zetten.
 • Commentaarbestanden maken voor ACE- en ZIP-bestanden in HTML, ANSI of ASCII.
 • Volledige command line ondersteuning; het is dus mogelijk om vanuit een batch-bestand een commando te sturen naar het programma.
 • Het geven van gedetailleerde info over de compressiebestanden.
 • Quickviewer voor grafische bestanden, Word documenten, HTML-pagina's en ASCII documenten. Je kan dus in een ingepakt bestand een document openen en bekijken.
 • Ondersteuning van Drag&Drop.
 • etc.
WinAce is niet gratis, het is een shareware programma.
Screenshot van WinAce.
Screenshot van WinAce.

Windows Movie Maker

Utilitie van Windows ME. De Windows Movie Maker is een compleet ge�ntegreerde component, waarmee video van camcorders en digitale camera's kan bewerkt worden.

Windows Registry Checker

Met de komst van Windows 98 werden instellingen van programma's niet langer in verschillende INI-bestanden opgeslagen, maar in een speciale Windows-database, het register (registry) genoemd. Deze database zal op een gegeven moment vervuilen. Dat komt onder meer door het verwijderen van programma's zonder de uninstall-programmatuur te gebruiken. Om het register te controleren en er tegelijkertijd een back-up van te maken, is het programma SCANREGW ontwikkeld. Dit programma is niet in het menu ondergebracht maar is vanuit het Startmenu te activeren door het onderdeel Uitvoeren (Run) te kiezen en vervolgens SCANREGW te kiezen. De register controle verwijdert ook grote loze ruimten uit de database.

WinFrame

Een product van het bedrijf Citrix, waarmee het mogelijk is 32-bits Windows-toepassingen centraal aan te bieden door een kleine toepassing te installeren op de werkplekken. Deze client-toepassing communiceert met de WinFrame-server met het ICA-protocol (Independent Computing Architecture) van Citrix.

Wingate

Een bijzonder soort proxy die op Windows computers draait.

WinINSTALL

WinINSTALL is een product dat geautomatiseerde software installaties kan uitvoeren op zowel clients als op servers. WinINSTALL is een product dat systeembeheerders veel werk uit handen kan nemen mits het op de juiste manier is ge�nstalleerd en ge�mplementeerd. Met WinINSTALL kunt u de installatie van softwarepakketten standaardiseren. Op die manier wordt er voor gezorgd dat de geautomatiseerde omgeving gestandaardiseerd wordt en daardoor op eenvoudige wijze centraal onderhouden kan worden.

WinPcap

Een architectuur voor packet capture en netwerkanalyse voor 32-bits windows platformen. Het bevat een kernel-niveau packet filter, een low-level dynamic link library (packet.dll) en een high-level en systeemonafhankelijke bibliotheek (wpcap.dll). De packet filter is een aansturingsprogramma dat aan Windows 9x, ME, NT, 2000 en XP de mogelijkheid toevoegd om raw (ruwe) data van een netwerkkaart op te vangen en te versturen. Packet.dll is een API waarmee het mogelijk is direct toegang te krijgen tot de functies van het packet aansturingsprogramma en zorgt ervoor dat de programming interface onafhankelijk van het Microsoft besturingssysteem kan werken. Wpcap.dll exporteert een set van hoogwaardige capture waarden die compatibel zijn met libpcap, een zeer bekende Unix capture bibliotheek. Het leuke van WinPcap is dat het gratis is volgens de BSD-licensering.

Winrunner

Hulpmiddel van Mercury Interactive. Ontwikkelaars installeren voortdurend nieuwe applicaties in een organisatie. Voordat u een of meer van deze applicaties kunt implementeren, moet u ze echter grondig testen. Dit kan een tijdrovende en dure zaak zijn. WinRunner is een ge�ntegreerd hulpmiddel voor functionele tests voor de hele onderneming. WinRunner legt automatisch gebruikersinteracties vast, en verifieert en herhaalt deze, zodat men storingen kan opsporen en ervoor kunt zorgen dat zakelijke processen, die zich uitstrekken over meerdere toepassingen en databases, vanaf de eerste keer probleemloos werken en vervolgens betrouwbaar blijven.

WinWord

 • Word
 • Microsoft Word
Tekstverwerker van Microsoft voor Windows.

WinZip

Onder Windows werkend populair compressieprogramma waarmee men bestanden in ZIP-formaat kan comprimeren en decomprimeren. De shareware-versie is gratis te downloaden op www.winzip.com.

Wishware

 • Brochureware
 • Vaporware.
Software die aangekondigd is, maar nog niet bestaat. Manier van marketing om te onderzoeken of er een markt voor een bepaalde softwareprogramma bestaat.

WMP

 • Windows Media Player
 • Media Player
De Windows Media Player vormt het hart van het Windows-besturingssysteem voor alles wat met audio, video en internet multimedia te maken heeft. De verschijningsvorm (skin) van de interface kan veranderd worden.
De Windows Media Player onder Windows XP.
De Windows Media Player onder Windows XP.

WMS

 • Workflow Management System
Software tool die de informatiestromen en -manipulatie binnen de organisatie kan managen en optimaliseren. De definitie van een WMS geeft aan dat het beter beheersen van de werkstromen het voornaamste doel is dat nagestreefd wordt. Dit betekent het verkorten van doorlooptijden, bewerkingstijden en wachttijden, parallelle verwerking, opheffen van overbodige stappen en informatieverplaatsingen.

Word

 • Microsoft Word
Tekstverwerker van Microsoft. Microsoft Word maakt deel uit van de Microsoft Office suite.

WordPad

Microsoft heeft z'n best gedaan om de tekstverwerker 'WordPad' niet al te uitgebreid te maken. Sterker nog: hier en daar hebben ze zelfs wat basisfunctionaliteit weggelaten. Waarom? Eenvoudig: ze moeten Works en Word ook nog verkopen. Dat neemt niet weg dat WordPad bij normaal gebruik absoluut op zijn taak berekend is.

WordPerfect

 • WP
Bekendste tekstverwerker van WordPerfect Corporation. Dit pakket is intussen verkocht aan Novell (leverancier van bijvoorbeeld netwerk-software, als NetWare) die het weer op zijn beurt heeft verkocht aan Corel (leverancier van tekenpakketten, bijvoorbeeld Corel Draw en Corel Ventura).

WordPerfect Presentations

Een uitgebreid presentatiepakket, met een groot aantal templates, multimedia ondersteuning, een voorraad clip-art en ingebouwde tekengereedschappen.

Wordprocessor

 • Tekstverwerker
Programma voor het verwerken van tekst, voorbeelden zijn Micorsoft Word of WordPad.

Wordstar

De eerste tekstverwerker voor de PC.

Workflow application

Een toepassing die elektronische formulieren naar gebruikers routeert op basis van diverse criteria.

Workflow Management Systemen

 • WMS
Software tools die de informatiestromen en -manipulatie binnen de organisatie managen en optimaliseren. De definitie van een WMS geeft aan dat het beter beheersen van de werkstromen het voornaamste doel is dat nagestreefd wordt. Dit betekent het verkorten van doorlooptijden, bewerkingstijden en wachttijden, parallelle verwerking, opheffen van overbodige stappen en informatieverplaatsingen.

Works

 • Microsoft Works
Integrated Softwarepakket van Microsoft. Dit is de goedkopere versie van Microsoft Office (zakelijke markt). Microsoft Works is meer gericht op de private markt en wordt vaak gratis als oem-versie met een pc/notebook geleverd. Microsoft Works bevat programma's voor het tekstverwerken, maken van rekenbladen, een simpel databasje en eventueel een extra pakket zoals Encarta (encyclopedie) of Microsoft Maps (routeplanner).

WP

 • WordPerfect
Bekendste tekstverwerker van WordPerfect Corporation. Dit pakket is intussen verkocht aan Novell (leverancier van bijvoorbeeld netwerk-software, als NetWare) die het weer op zijn beurt heeft verkocht aan Corel (leverancier van tekenpakketten, bijvoorbeeld Corel Draw en Corel Ventura).

WYSIWYG

 • What You See Is What You Get
Uitspraak: wizzy-wig. Een WYSIWYG-editor is bijvoorbeeld de tekstverwerker Word die je op je beeldscherm toont hoe de tekst er uit gaat zien wanneer deze geprint zou worden. Er zijn ook WYSIWYG-editors voor (web)design.