Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Vapourware

Software die wordt aangekondigd, maar nog lang niet klaar is voor de markt. Marketingmensen gebruiken vaporware om de klanten warm te maken voor bepaalde software.

Vector-tekenpakket

Tekenpakket dat werkt met vectorgeoriënteerde afbeeldingen.

Verticale pakketten

Voor elke afdeling worden verschillende toepassingssoftware pakketten gebruikt.

Videobewerkingsprogramma

Speciaal programma waarmee u gedigitaliseerde videobeelden kunt bewerken: fragmenten achter elkaar monteren, speciale effecten en achtergrondmuziek toevoegen, etcetera.

Viewer

Softwareprogramma om bepaalde bestanden te bekijken die de browser standaard niet zelf kan laten zien. Er bestaan viewers voor grafische bestanden, geluidsbestanden en videobestanden.

Virtuele DOS-computer

DOS wordt gestart als taak binnen Windows of OS/2 Warp, naar keuze in een venster of schermvullend.

Virusscanner

  • Virusdetector
Een programma dat probeert virussen op te sporen en op te ruimen. Een goede virusscanner zal tegenwoordig niet alleen virussen detecteren, maar ook andere malware, zoals rootkits, spyware, malicious code en trojaanse paarden. Ook moet de virusscanner in staat zijn om toekomstige virussen op te sporen, door bijvoorbeeld heuristic scanning.

Virusshield

  • McAfee Virusshield
Anti-virusprogramma van McAfee (Network Associates). Virusshield is vervangen door het programma VirusScan.
McAfee Virusscan
McAfee Virusscan

VNC

  • Virtual Networking Computing
Je computer staat thuis, en toch kun je vanaf iedere willekeurige PC ter wereld die aangesloten is op het internet een kijkje nemen op je eigen computer. Om VNC te kunnen gebruiken moet de surfer beschikken over een Java-capabele browser. De software bestaat uit twee delen: een client geschreven in Java die in de browser wordt geopend en een server die op de PC of het werkstation thuis moet worden ge´┐Żnstalleerd. De server is een klein stukje software dat de machine herkent aan de hand van zijn IP-adres en die met de Java-client op de inbellende computer 'praat'. Daarna stuurt de server een schermafdruk van het beeld dat op de monitor thuis is te zien naar de browser van de bezoeker. Iedere keer dat een gebruiker thuis iets verandert op het scherm, wordt het gewijzigde beeld naar de browser verzonden. Op het scherm van de bezoeker verschijnt als het ware een kopie van de monitor thuis. De meelezer kan ook schermen verplaatsen en sommige applicaties besturen. Er zijn ook meerdere verbindingen tegelijk mogelijk.

Vorkeffect

Applicaties die wel draaien op de ene, maar niet op de andere desktop.