Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Taakbeheer

 • Job management
 • Task management.
Het gedeelte van een besturingssysteem dat de taken verdeelt.

Taskswitcher

 • Taakschakelaar
Hulpprogramma dat het mogelijk maakt snel tussen verschillende programma's, bijvoorbeeld een tekstverwerker en een database, te schakelen.

TBAV

 • Thunderbyte Antivirus
Een bekende (Nederlandse) virusscanner. In 1999 werd Shark Software (de makers) overgenomen door Norman Data Defence Systems. Thunderbyte en Norman zijn tot een eindproduct gekomen, waarbij de afzonderlijke producten (dus ook Thunderbyte) zijn verdwenen. Het resultaat is: Norman Virus Control.

Teamflow For Windows

Een programma voor stroomdiagrammen.

Tekendrivers

Devicedriver voor scherm, toetsenbord, printers, enzovoort,

Tekenprogramma

Met een tekenprogramma is het mogelijk om schema's en tekeningen te maken en af te drukken. Een goed tekenprogramma werkt vectorgeoriënteerd. Dit houdt in dat elke lijn, cirkel en rechthoek wordt omschreven met zijn grootte en richting. Op deze manier ontstaan tekeningen die schermonafhankelijk zijn, maar die erg veel rekencapaciteit vragen van de PC.

Tekstverwerker

Met een tekstverwerkingsprogramma kan men tekst invoeren, verbeteren, vet maken, onderstrepen, afdrukken, opslaan enz. Naast deze basishandelingen zijn er veel andere mogelijkheden zoals paginanummering, tabellen, kolommen, figuren opnemen, inhoudsopgave maken, indexeren, spellingcontrole enz. De mogelijkheden van een tekstverwerkingsprogramma worden meestal maar voor een klein deel benut. Iemand die een tekstverwerkingsprogramma gebruikt, kan veel tijd besparen. De bekendste tekstverwerkers zijn WordPerfect en MS-Word.

Telephone Note Taker Plus

Netwerkutility. TNT Plus is ontworpen om een groot aantal telefoonberichten te verwerken. TNT is een geheugenresident programma dat telefoonnummers en memo's e.d. kan bevatten.

Telix

Een communicatieprogramma voor PC's. Shareware.

Terminal Emulatie

Programma waardoor het mogelijk is een PC te laten communiceren het een terminal van een bepaald type is. Het bekendste is het simuleren van een VT-100.

Terminal-emulatieprogramma

 • Terminal emulation
Een softwareprogramma voor PC's dat de werking van een terminal nabootst. Hiermee kan een PC aangesloten worden op een mini- of mainframecomputer. Zo wordt het mogelijk een werkstation te creëren dat zowel voor de bediening van de centrale computer als voor de verwerking van lokale programmatuur bruikbaar is. De PC gedraagt zich in dit geval identiek aan een terminal van het centrale computersysteem, met alle mogelijkheden en beperkingen van een terminal.

Thin Client-toepassing

Een zeer kleine toepassing die op een willekeurige werkplek kan worden geïnstalleerd en die toegang biedt tot applicaties die volledig op een server 'draaien'. Deze applicaties worden centraal beheerd. Een voorbeeld van een Thin Client-toepassing is Citrix ICA Client.

Thread

Deelproces van een multitasking besturingssysteem. Deelproces van een multitasking besturingssysteem.

TIIT

 • Transport of Intercepted IP Traffic
Een programma dat de internet providers in staat stelt om een klant in de gaten te houden, uiteraard alleen als er een opdracht is van een rechter. De internet provider is hiertoe wettelijk verplicht. Dit programma is gebaseerd op opensource software.

TNT

 • Telephone Note Taker Plus
Netwerkutility. TNT Plus is ontworpen om een groot aantal telefoonberichten te verwerken. TNT is een geheugenresident programma dat telefoonnummers en memo's e.d. kan bevatten.

Toepassing

 • Programma
 • Applicatie
Dit het programma op de computer waarmee u werkelijk iets doet, zoals een tekstverwerker om brieven of verslagen te typen, of een rekenblad om berekeningen te maken.

Tool

 • Hulpmiddel
 • Gereedschap
Een tool is een term die gebruikt wordt voor hulpprogramma's die bepaalde handelingen voor een gebruiker makkelijker maken of helemaal overnemen.

TPC-A

Benchmark voor OLTP-systemen. Resultaat wordt uitgedrukt in tpsA. Verouderd en opgevolgd door TPC-B.

TPC-B

Courante benchmark voor OLTP-systemen. Resultaat wordt uitgedrukt in tpsB. Opvolger van TPC-A.

Traceroute

Een programma uit de TCP/IP-omgeving, dat de weg van data packets van de eigen computer tot bij de doelcomputer volgt en protocolleert. Het wordt bij de meeste besturingssystemen geleverd. De Windows variant van Traceroute is tracert.

Turbo Asynch

Toolbox voor Turbo Pascal met units voor asynchrone communicatie. Het pakket is geschreven door Blaise Computing.

Typical installation

Installatie zoals het door de fabrikant is voorgeschreven, de meest gebruikelijke opties worden hierbij geïnstalleerd.
Typical installation mogelijkheid.
Typical installation mogelijkheid.