Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Maatsoftware

Een pakket dat door de maker specifiek voor een enkel bedrijf gemaakt is.

MAC driver

 • Media Access Control driver
Het stuurprogramma in de sublaag Media Access Control van het OSI-model. Dit stuurprogramma staat ook bekend als de netwerkadapterkaart-driver of NIC-driver. Het biedt low-level-toegang tot netwerkadapters door te voorzien in ondersteuning van gegevenstransport en enige basisfuncties voor het beheer van adapters. Deze stuurprogramma's geven ook gegevens door van de fysieke laag naar de transportprotocollen en de netwerk- en transportlagen.

Macro

Een macro is een instelling in een programma die met een bepaalde toets of toetsencombinatie een hele reeks instructies kan uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld macro's maken voor brieven: activeer de macro, en deze genereert uw naam en adres, de actuele datum, de juiste opmaak, het juiste lettertype enzovoort in een nieuw of bestaand document.

Macro

Een serie instructies die, nadat ze zijn ingevoerd, automatisch worden uitgevoerd zodra de macro wordt gestart.

Macromedia Flash

Een ontwerp hulpmiddel voor het maken van interactieve vector gebaseerde plaatjes en animaties voor op het Internet.

Mailer

 • Mail client
Programma op je eigen pc dat automatisch de host belt en post en/of nieuws ophaalt. Bekende mailerprogramma's voor Fido zijn FrontDoor, Binkley en Dutchie. Voor de communicatie tussen DOS en Unix wordt Waffle veel gebruikt. Binnen Windows wordt vaak Outlook Express of Outlook gebruikt.

Majordomo

Majordomo is een compleet mailing list programma dat uw klanten de mogelijkheid biedt om zich aan en af te melden. Als beheerder hiervan kunt u bepalen welke mail er naar wie toe gaat. Ideaal voor reclame en promotie-doeleinden.

Mambo

Een populair Content Management Systeem gebaseerd op Apacha, PHP en MySQL combinatie. Een content management systeem houdt layout en content van een site strikt gescheiden van elkaar. Mambo is een open source applicatie. Vanuit de Open Source Community wordt hard gewerkt aan het maken van modules en applicaties die Mambo nog veelzijdiger en beter maken. Zo worden er gratis templates ter beschikking gesteld, zijn er shops- en forum-modules te vinden en is het gebruik mogelijk van newsfeeds en syndicated content. Het systeem is eenvoudig te installeren en configureren.
De beheerpagina van Mambo.
De beheerpagina van Mambo.

MAME

 • Multiple Arcade Machine Emulator
Het project MAME begon in januari 1997, toen een groepje Amerikaanse studenten uit nostalgie en behoud van een stukje geschiedenis, besloot om een groot aantal verschillende emulatoren samen te voegen tot een emulator die meerdere spellen ondersteunt. Intussen is dit uitgegroeid tot een supereenvoudige emulator die nu al 350 spellen ondersteunt, waarvan het merendeel met originele geluiden, kleuren en werkende high-scores.

Manual

 • Handleiding
Tekstuele uitleg van een apparaat, software of onderdeel. In de handleiding staat vaak hoe iets geïnstalleerd of geconfigureerd moet worden. Tevens staan hier zaken in zoals troubleshooting (probleem oplossing), contactgegevens, technische specificaties en zaken om de leverancier in te dekken bij geval van schade.

MAPI

 • Mail/Messaging Applications Programming Interface
 • Messaging API
Een object georiënteerde programmeerinterface voor berichtdiensten, ontworpen door Microsoft. Microsoft Outlook is een voorbeeld van een MAPI-client.

Matlab

Een programma dat veel gebruikt wordt voor technisch onderzoek.

MBASIC

 • Microsoft BASIC
Programmataal dat met MS DOS is meegeleverd.

MDA

 • Mail Delivery Agent
Een programma die gebruikt wordt om mail lokaal af te leveren en eventueel nog filters en triggers af te roepen over de mail. Dit programma is vaak een onderdeel van een mailserver.

MDI

 • Multi Document Interface
Maakt het mogelijk om meerdere documenten tegelijk open te hebben staan. Windows-applicatie met een of meer vensters binnen een hoofdvenster (bijvoorbeeld Word).

Media Player

 • Windows Media Player
De Windows Media Player vormt het hart van het Windows besturingssysteem voor alles wat met audio, video en Internet multimedia te maken heeft. De verschijningsvorm (skin) van de interface kan zoals bij het populaire WinAmp veranderd worden.

MediaWiki

Een open source programma dat gebruikt wordt door Wikipedia en de andere Wiki's.
Logo van MediaWiki.
Logo van MediaWiki.

Membership Programs

Speciale programma's/sites waarbij je lid moet zijn om deze te kunnen bezoeken. Een voorbeeld van een membership program is een forum, waarbij je geregistreerd moet zijn voordat je een bericht kunt achterlaten.

Memory Manager

 • Geheugenbeheerprogramma
Een programma dat zorgt voor de geheugenindeling van een computer. Meestal zorgen dit soort programma's ervoor dat drivers hoog geladen kunnen worden, dat gebruik gemaakt kan worden van shadow-RAM en ze regelen eventueel het gebruik van Expanded en Extended geheugen. Enkele bekende leveranciers van memory-managers zijn QuarterDeck en Qualitas.

Menu

Een keuzelijst: als u op het pijltje klikt verschijnen de keuzemogelijkheden en u kiest een optie door erop te klikken.

Menu programma

Programma dat het opstarten van programma's mogelijk maakt zonder dat ook maar enige DOS-kennis vereist is. Bekende menu programma's zijn Auto Menu, Power Menu en Novell Menu. Windows zou men ook enigszins onder de menu programma's kunnen indelen.

Messaging Application Programming Interface

 • MAPI
Een object georiënteerde programmeerinterface voor berichtdiensten, ontworpen door Microsoft.

Messaging backbone

Het programma of de server die zorgt voor het afhandelen van alle posttaken op het netwerk.

Messenger

Stuurt en ontvangt berichten die gestuurd zijn door beheerders of de service Alerter.

Messenger-programma

Programma waarmee berichtjes verstuurd kan worden naar andere gebruikers. Bekende messenger programma's zijn ICQ, Trillian en MSN Messenger.
ICQ logo.
ICQ logo.

MetaFrame

Een product van het bedrijf Citrix, dat op een Windows NT 4 Server Terminal Server Edition, Windows 2000 & .NET Terminal Services extra server based computing functionaliteiten biedt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het ICA-protocol dat Citrix heeft doorontwikkeld.

Metallicster

Nieuwe benadering van Napster, ontstaan uit ongerustheid over de Napster-processen. Werkt zonder centrale server en met betere routingstechnieken, bestaat uit een combinatie van software en protocol.

MetaStream 3D

MetaStream 3D stelt de makers van websites in staat om de minimumsnelheid te bepalen van 3D-animaties op een HTML-pagina. De software kijkt naar de kracht van de computer die de beelden moet ontvangen en past daar de beeldenstroom voor aan. Zo kan ook een gebruiker met een beperkte bandbreedte worden bediend.

Microprograms

Programma's die in het ROM-geheugen zijn opgeslagen.

Microsoft Access

 • Access
Relationele database van Microsoft met goede SQL-ondersteuning. Met name geschikt voor eenvoudige workgroup-applicaties.
Microsoft Access.
Microsoft Access.

Microsoft BackOffice

 • BackOffice
Het netwerken met het gemak van Windows. De fundamenteel vernieuwde propositie van MicroSoft op het gebied van netwerken heet MicroSoft BackOffice. Hierin combineert MicroSoft integraal het gemak van Windows en de ervaring en expertise die het de afgelopen jaren op het gebied heeft opgedaan. MicroSoft BackOffice vormt een compleet aanbod van producten voor het creëren van echt open netwerkomgevingen. Voor kleine en grote netwerken. Voor eenvoudige file- en printersharing op basis van MicroSoft Windows NT Server tot en met geavanceerde client server met produkten als SQL Server en SNA server. In systeem management voorziet BackOffice met het unieke MicroSoft Systems Management Server, waarmee u vanaf een werkplek overal aanwezig kunt zijn voor het installeren van nieuwe software, updates, uitbreidingen etc.

MicroSoft Creative Writer

 • Creative Writer
Programma om een kind spelenderwijs met tekstverwerking om te leren gaan.

Microsoft Encarta

 • Encarta
Encyclopedie op dvd.

Microsoft NetShow

 • NetShow
Dit programma voor het verzenden van geluids- en beeldstromen naar clienttoepassingen, kan worden gebruikt voor het simultaan uitzenden van vergaderingen en gebeurtenissen op het Internet.

Microsoft Network

 • MSN
Volledig geïntegreerd in Windows 95 middels Microsoft Exchange. Het betekent dat je als gebruiker van Windows 95 nauwelijks merkt dat je op een externe bron aan het werken bent. Een belangrijke concurrent voor de bestaande online-diensten.

Microsoft Office

 • Office
Verzameling van (kantoor)programma`s van fabrikant Microsoft. Bevat onder andere Word, Excel, Access, PowerPoint en Outlook. Welke programma's deel uitmaken van Office, is afhankelijk van de versie die aangeschaft wordt. Zo'n programmabundel wordt ook wel een "suite" genoemd.

Microsoft Passport

 • Passport
Technologie van Microsoft voor identiteitsbeheer, waaronder die van miljoenen Hotmail-gebruikers (webmail programma van Microsoft).

MicroSoft Publisher

 • Publisher
DTP-programma van Microsoft.

Microsoft Sales Fax Service

Een service waarmee u voorbereidingsmateriaal voor examens en aanvullende informatie over MCP-examens (Microsoft Certified Professional) kunt opvragen.

Microsoft TechNet Technical Information Network

 • Technet
Een service die nuttige informatie biedt via een maandelijkse cd-uitgave. TechNet is de primaire bron van technische informatie voor mensen die eindgebruikers ondersteunen en/of opleiden, automatiseringsoplossingen maken of netwerken en/of databeses beheren.

MicroSoft Works

 • Works
Geïnterigreerde software met tekstverwerking, gegevensbeheer, rekenen en vormgeving met tekst en afbeeldingen.

MIE

 • Microsoft Internet Explorer
 • IE
 • Internet Explorer
Populaire webbrowser van Microsoft. Internet Explorer wordt met Windows meegeleverd.

Migratie

Het ene omzetten naar het andere. Voorbeelden van migraties zijn: Windows 9x computers upgraden naar Windows NT/2000/XP, WordPerfect-documenten omzetten naar Word-documenten (converteren), etc.

Migration Tool

Een component in Windows die met de Gateway service for NetWare wordt geladen. De Migration Tool dupliceert de gebruikersaccounts en gegevens op een NetWare server naar een Windows NT Server, waardoor theoretisch een volledige migratie van NetWare naar NT mogelijk is zonder veranderingen op de oorspronkelijke NetWare server aan te brengen.

mIRC

 • Mardam Internet Relay Chat
mIRC is een programma om op IRC te kunnen chatten. Khaled Mardam-Bey is de maker van mIRC. Meer info kunt u vinden op http://www.mirc.com/.

MM100

Compleet authoringpakket voor professionele interactieve multi-media produkties voor presentaties op de werkplek, stand alone point-of-information/point-of-sale systemen, maar ook bij uitstek geschikt voor multimedia distributie met behulp van de CD-Rom.

MMP

 • Mindmapor MindManager
Extensie van een Mindmapor MindManager bestand. Mind Mapping is een techniek dat individuelen helpt ideeen en informatie te organizeren en te genereren. Net als alle goede ideeen is het simpel en krachtig. Het reflecteert de mechanismen van onze gedachten die de informatie opslaan en inwinnen, met relaties en visuele groepen te maken.

Modulaire opzet

Een software pakket is modulair van opzet als het uit diverse onderdelen kan worden samengesteld.

Module

Onderdeel van een programma. Een module lost een welomschreven deel van het probleem op.

Mosaic

Programma voor het benaderen van WWW-pagina's op het Internet. Het moederprogramma van alle internet-browsers.

Mouse pointer

Cursor voor de muis. Vaak zijn op het beeld twee cursors aanwezig. Een is er voor het toetsenbord en een is er voor de muis.

MP3-speler

Software voor het afspelen van MP3-geluidsbestanden op de computer. Een hele bekende MP3-speler is WinAmp van Nullsoft
WinAmp van Nullsoft.
WinAmp van Nullsoft.

MS-Net

Een verzameling programma's en utilities van Microsoft waarop een aantal leveranciers van netwerkbesturingsprogramma's (bijvoorbeeld 3Com) hun netwerksoftware gebaseerd hebben.

MSI

 • Microsoft Windows Installer
Een hulpprogramma voor het automatisch installeren van software.

MSN Messenger

Een softwareprogramma dat gratis verkrijgbaar is via het Internet. Het valt in de categorie Instant Messaging (IM-systemen). Dergelijke systemen signaleren automatisch wanneer u on-line bent, zodat vrienden, zakelijke relaties of familieleden u direct kunnen bereiken. In tegenstelling tot e-mail wordt een instant bericht direct ontvangen en gelezen. Met MSN Messenger kunt u vervolgens chatten met de verzender van het bericht.

MTA

 • Message Transfer Agent
Het programma dat verantwoordelijk is voor het doorsturen en bezorgen van mails. Na het ontvangen van een mail van een Mail User Agent (het eigenlijke e-mailprogramma) of een andere MTA analyseert de MTA de mail en stuurt deze door naar bijvoorbeeld de lokale gebruiker (respectievelijk diens Mail User Agent) of naar een andere MTA.
Een bekende MTA op het internet is Sendmail.

Multi-user

Een multi-user besturingssysteem biedt de mogelijkheid om meerdere gebruikers alle functionaliteit van een systeem gelijktijdig te verschaffen.

Multi-usersystemen

Een multi-usersysteem bestaat uit één centrale computer met daarop via separate verbindingen aangesloten terminals en randapparaten.

Multiple undo

Utility in sommige softwareprogramma's. Hiermee is het meervoudig herstellen van bewerkingen mogelijk.

MWC

 • ManageWise Console
Programma van Novell. Een programma dat onder Windows draait en communiceert met de servers via speciale agents die op die servers draaien. MWC kan zelf alle netwerkonderdelen detecteren en in een boomstructuur weergeven. Daarnaast kan hij netwerkbronnen bewaken, zonodig alarmsignalen genereren en de netwerkbronnen (uiteraard op afstand) configureren.