Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

LAN ASSIST PLUS

LAN ASSIST PLUS biedt netwerkbeheerders de mogelijkheid andere PC's bij te staan vanaf hun eigen PC. Met LAN ASSIST PLus kan de beheerder files van en naar het remote werkstation sturen en onderricht geven in programmatuurgebruik zonder het eigen station te hoeven verlaten.

LAN driver

Specifieke software die het mogelijk maakt dat Netware kan communiceren met de verschillende soorten netwerkkaarten.

LAN Protect

Anti Virus programma van Novell. Deze software is speciaal ontworpen om als VAP of een NLM op een server te worden geïnstalleerd en op een server alle diskactiviteiten te controleren. Als in een programma een virus wordt ontdekt, dan wordt het programma niet uitgevoerd en kan dus het virus niet actief worden.

LANshadow

LANshadow voorziet in de behoefte van optimale netwerkbeveiliging, in de vorm van een tweede backup-server die on-line kopieën maakt met door de gebruiker gespecificeerde frequentie. Tijdverlies na het uitvallen van de server behoort tot het verleden. De SHADOW-server wordt in dat geval gewoon de nieuwe server. Het herstellen van data blijft beperkt tot de files die op het moment van falen in gebruik waren.

LANtastic

Een peer-to-peer netwerkpakket van Artisoft. Kunnen twee tot maximaal 500 computers op worden aangesloten.
Rechten Lantastic.
Rechten Lantastic.

LANtrail

LANtrail is een netwerkrapportage-programma voor Novell NetWare. Het biedt de supervisor de mogelijkheid het netwerk met betrekking tot bestand en programmatuurgebruik te bewaken en daarvan gedetailleerde gebruikersrapporten te produceren.

LapLink

Communicatieprogramma om bestanden van de ene naar de andere computer te kopiëren.

Latte

Codenaam voor de verzameling tools van Borland die in opdracht van Sun Microsystems worden gemaakt voor het pakket Java.

Lazy evaluation

Als een luie functionele programmataal een programmadeel pas uitrekent als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld als de resultaten van een deelprogramma nodig zijn voor het eindresultaat van het totale programma.

LE

  • Limited Edition
Een uitgeklede versie van een compleet programma, dat soms gratis bij een product wordt geleverd of voor een zacht prijsje te koop is. Bekende programma's die een Limited Edition kennen, zijn Adobe PhotoShop en Omnipage OCR.

LetterPerfect

Vereenvoudigde versie van WordPerfect. Dit programma heeft minder mogelijkheden dan zijn grote broer WordPerfect.

LHA

Met dit programmaatje kun je de gecomprimeerde bestanden met de extensie LZH uitpakken en weer in originele staat herstellen.

Lijn editor

Editor die werkt op regelbasis. Het programma is erg klein en erg gebruikersonvriendelijk. De bekendste lijn-editor is Edlin.

Linker

  • Linkage editor
Hulpprogramma dat één of meerdere gecompileerde objecten samenvoegt tot een uitvoerbaar programma.

Logboekbestand

Bestand waarin automatisch alle meldingen worden opgeslagen over een bepaald programma, bijvoorbeeld alles wat gezegd is tijdens een chatsessie middels een messenger-programma.

Logische bom

  • Logic bomb
Constructie in een software programma, die ervoor zorgt dat de software alleen draait als aan alle licentieverplichtingen is voldaan. Vaak gebruikt door erg dure software, waarvoor jaarlijks moet worden betaald. Als er niet betaald is voor de verlenging, gaat de bom af en loopt de software niet meer. Het is meestal een niet destructieve manier van beveiliging. Meestal is dus het enige gevolg dat het programma gewoon niet meer loopt.

Lotus 123

Het bekendste spreadsheetprogramma van Lotus. De mogelijkheden van dit programma zijn een standaard voor veel spreadsheets.

Lotus Screencam

Deze kan Windows-sessies als een filmpje opnemen en afspelen.