Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Karaktergeoriënteerde interface

Er zijn twee typen interfaces, namelijk grafisch georiënteerde interfaces en karaktergeoriënteerde interfaces. Bij karaktergeoriënteerde interfaces moet de gebruiker door middel van commando's een applicatie activeren/besturen. Voorbeelden hiervan zijn MS-DOS en UNIX. Bij grafisch georiënteerde gebruikersinterfaces kan de gebruiker met behulp van knoppen/pictogrammen op het beeldscherm een programma activeren/besturen. Voorbeelden hiervan zijn Windows, OS/2 en BEOS.

Karakterscherm

Een 'karakterscherm' wordt opgebouwd uit voorgedefinieerde karakters van - in de regel - 8 bij 8 pixels. Door zo te werk gaan, kun je snel een beeldscherm verversen, zij het niet grafisch. DOS op het volledige scherm werkt op deze manier.

Kermitt

Communicatie software.

Kernelstuurprogramma

Een stuurprogramma waarmee hardware bewerkingen worden uitgevoerd.

Killer applicatie

Een toepassing of dienst die zodanig aanslaat in de markt dat de benodigde netwerk-investeringen snel terugverdiend worden. De killer applicatie kan een grote impuls geven aan de investeringen in het netwerk, zodat daarna ook andere applicaties met dat netwerk mogelijk worden.

KiXtart

Een veel gebruikte scriptomgeving voor Windows systemen. Het programma is voorzien van een uitgebreide handleiding. KiXtart is careware, je wordt gevraagd om een vrijwillige donatie te doen aan een goed doel.

Kladblok

  • Notepad
Eenvoudig standaardprogramma van Windows waarmee eenvoudige teksten bewerkt kunnen worden.

Knop Maximaliseren

De kleine knop met het pictogram van een venster, rechts op de titelbalk. Muisgebruikers kunnen op de knop Maximaliseren klikken als ze het venster tot het maximumformaat willen vergroten. Toetsenbordgebruikers kiezen daartoe de opdracht Maximaliseren in het venstermenu.

Knop Minimaliseren

De kleine knop met het korte streepje, rechts op de titelbalk. Muisgebruikers kunnen op de knop Minimaliseren klikken als ze het venster willen verkleinen tot een knop op de taakbalk. Toetsenbordgebruikers kiezen daartoe de opdracht Minimaliseren in het systeemmenu.

Knoppenbalk

  • Toolbar
Een knoppenbalk bovenin een programma met een aantal snelle functies erop. Deze functies kunnen worden geactiveerd door een druk op de knop met een muis of een ander aanwijsapparaat. De knoppen kunnen allerlei functies bevatten, zoals letters vet of cursief maken in een tekstverwerker of het starten van een applicatie in een desktop menu.