Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Import Utility

Een Exchange-hulpprogramma dat het kopiëren (importeren) van directory informatie in de directory van Exchange mogelijk maakt. Dit hulpprogramma kan worden opgeroepen via het menu Tools van Exchange Administrator.

Impromptu

Een programma dat een databank sneller benadert.

IMS

 • Installation Management Services
Een product van Citrix voor schaalbaarheid binnen een bedrijfsnetwerk. Met IMS kun je de software op meerdere servers identiek houden. Vanaf MetaFrame XP is IMS inbegrepen.

In-place activation

Techniek waarbij het programma waarmee u werkt wisselt, terwijl het document hetzelfde blijft. Klikt u in een brief met illustratie op de tekst dan wordt de tekstverwerker actief, klikt u op een plaatje dan werkt u opeens met uw tekenprogramma. Het hele document is echter voortdurend in beeld.

In-place editing

Even dubbelklikken op een grafiek in de tekstverwerker en u belandt direct in de dienovereenkomstige spreadsheet.

Informix

DataBase programma.

Ingres

Ingres is een relationele database management systeem dat is ontwikkeld uit een onderszoek project op de Universiteit van Califormia in Berkeley. Er zijn twee verschillende versies van Ingres, een public domain versie, bekend als University Ingres of Berkeley Ingres en een commerciële versie uitgebracht door Computer Associates onder de naam van Openingres, CA-Openingres of Ingres II. De commerciële versie van Ingres werkt op de volgende besturingssystemen: Windows NT, bijna iedere UNIX platform, OpenVMS en Linux. Ingres is begonnen met voorzieningen object georiënteerd te ontwikkelen om de groeiende wisseling in de RDBMS markt richting de meer object-georiënteerde database management systemen te sturen. Openingres maakt gebruik van SQL en sommige vormen van QUEL als taal voor queries en database transacties.

Installatie

 • Setup
Het toevoegen van software- en/of hardwareonderdelen. Tijdens de installatie worden de onderdelen geconfigureerd (ingesteld).

Installatieprocedure

Handelingen die gevolgd worden om de installatie van een programma uit te voeren.

Installeren

Programma's zijn over het algemeen niet gebruiksklaar als ze van het internet of van de cd-rom komen. Met installeren wordt het gebruik-klaar maken van een programma bedoeld. Hieronder valt het activeren van het programma om uw scherm, printer, etc te kunnen gebruiken en het bewaren van de nieuwe versie op de harde schijf of op de diskette. Bewaar de orginele diskette/cd apart voor het geval de werkkopie beschadigd wordt.

Integrated Software

Een softwarepakket dat meerdere applictaties bevat, meestal een tekstverwerker, spreadsheet en een database. Voordeel hiervan is dat men een uniforme gebruikers interface heeft. Soms zijn de mogelijkheden wel iets beperkter dan bij dedicated pakketten.

Intelligent agents

Software waarmee automatisch informatie kan worden verkregen op internet. Meestal houdt de IA rekening met de opgegeven wensen van een gebruiker.

Intelligente Agenten

Hulpprogramma's die de gebruiker assisteren bij dagelijkse taken of deze zelfs volledig ui te voeren. Wees op uw hoede: niet alle agenten zijn intelligent en er bestaan naast de behulpzame ook kwaadaardige agenten.

IntelliSense

AutoComplete-functie. Een technologie die het steeds weer invullen van dezelfde tekst op webformulieren automatiseert. Internet Explorer 'onthoudt' gegevens als naam en woonplaats, en vult na het tikken van de eerste letters de rest van de tekst zelf in.

IntelliShrink

Techniek die door Outlook Mobile Manager wordt gebruikt om overbodige spaties, tabulaties en leestekens te verwijderen.

Interface

Schil of bedieningsbeeld, de wijze waarop een programma is vormgegeven op het beeldscherm. Dat kan grafisch zijn zoals bijvoorbeeld bij Windows; het programma werkt dan met iconen en vensters en wordt bestuurd met de muis. Een andere vorm is de tekstuele interface zoals bijvoorbeeld bij MS-DOS; het programma werkt met opdrachten bestaande uit tekens en wordt bestuurd met het toetsenbord.

Internet browser

 • Browser
Software waarmee de voornaamste functies van het internet, zoals het versturen van e-mail, zoeken op het internet en het meedoen met nieuwsgroepen, kunnen worden gerealiseerd.

Internet Explorer

De Internet-browser van Microsoft. De grootste concurrent was Netscape Navigator van het bedrijf Netscape, deze is compleet weggecijferd door Microsoft. Tegenwoordig zijn zowel Mozilla Firefox en Opera de concurrenten van Microsoft.

Internet Service Manager

 • Internet-servicebeheer
Een hulpprogramma waarme u IIS-services (Internet Information Server) kunt configureren en controleren.

IRC-scripts

Programma waarmee bepaalde handelingen, zoals inloggen op een aantal kanalen tegelijk, op IRC worden geautomatiseerd.

IRS

 • Internet Relay Chat
Dit programma geeft toegang tot de babbelboxen van het Internet. Veel ervan zijn seksueel getint, maar er blijven er genoeg over waar over andere onderwerpen is te praten. Belangrijk is eerst het lezen van de help-bestanden voordat u begint. Ze bevatten naast een aantal technische handreikingen ook een etiquette-code die u snel de geaccepteerde omgangsvormen vertelt.

ISM

 • Internet Service Manager
 • Internet-servicebeheer.
Een hulpprogramma waarme u IIS-services (Internet Information Server) kunt configureren en controleren.

ISV

 • Independent Software Vendor
Een ISV maakt en verkoopt software producten die op een of meer types computers of besturingssystemen werken. De bedrijven die deze platforms maken, zoals Microsoft, IBM, Hewlett-Packard, Apple, bevorderen en leveren ondersteuning aan ISV's, vaak met speciale "business partner" programma's. Over het algemeen telt de regel: hoe meer applicaties op een platform (software en/of hardware) werken, hoe waardevoller het voor de gebruikers is. Natuurlijk, platform fabrikanten zoals Microsoft en IBM maken ook applicaties, toch missen zij vaak de kennis en financiën om alle applicaties te maken. Denk maar eens aan alle applicaties die op Windows 2000 of MacOS 9 werken en je zult je realiseren hoeveel ISV's er zijn. Sommige ISV's zijn gespecialiseerd op één bepaald besturingssysteem zoals IBM's AS/400, waarvoor enkele duizenden applicaties zijn geschreven. Andere ISV's zijn gespecialiseerd op een applicatie gebied, zoals engineering en ontwikkel software dat speciaal wordt gemaakt voor hoogwaardige op UNIX gebaseerde werkstations.

IVR

 • Interactive Voice Response
IVR is een software-appplicatie die een combinatie van telefoon-invoer (via stem) en druktoetsen accepteert en hierbij de juiste reactie levert in de vorm van stemgeluid, fax, terugbellen, e-mail en mogelijk andere media. IVR is vaak een onderdeel van een groter softwarepakket met ondersteuning van databanken. Standaard IVR-applicaties zijn:
 • bankzaken
 • onderzoeken en opiniepeilingen
 • call center
 • eenvoudige bestellingen en transacties
 • selectieve informatieaanvraag (films, etc)