Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Feature

Een positieve eigenschap van een product. Mogelijkheid of eigenschap van een softwareprogramma.

File Maker Pro

Programma van Claris voor adressenbeheer, verkoopinformatie, projectbeheer, productenbeheer, onkostenbeheer en order/faktuursystemen

File systems

  • Bestandssystemen
De structuur die de lay-out van partities met bestanden en directory's definieert. Het bestandssysteem bepaalt hoe bestanden door het besturingssysteem worden gevonden, dus efficiëntere bestandssystemen kunnen sneller en betrouwbaarder zijn. NT herkent FAT, NTFS en HPFS volumes. In de Unix-wereld zijn NFS-volumes gebruikelijk, terwijl Macintosh-systemen AFP-volumes worden gebruikt.

Filter

Programma of kenmerk dat een zoekactie beperkter maakt.

Finite-state machine

Schakeling/programma die/dat a.d.h.v. de inputsignalen voor elke situatie een specifiek outputsignaal geeft.

Firefox

  • Mozilla Firefox
Internet browser van Mozilla, alternatief voor de Internet Explorer van Microsoft. De Firefox heeft een aantal technische vernieuwingen ten op zichte van de Internet Explorer, zoals tabbed browsing, instelbare zoekbalken en een eigen RSS-reader. Firefox kan overweg met een groot aantal Windows-varianten, en is ook beschikbaar voor Mac OS X en verschillende Linux-distributies, waaronder RedHat Linux.
Firefox 1.0.
Firefox 1.0.
Banner die inspeelt op de beveiligingsproblemen van de concurrent (Internet Explorer).
Banner die inspeelt op de beveiligingsproblemen van de concurrent (Internet Explorer).

Firmware

Basissoftware in een apparaat (bijvoorbeeld dvd-recorder en fietscomputer) die bepaalt hoe het apparaat werkt. Firmware kan in de meeste gevallen worden bijgewerkt door middel van flashen (proces voor het updaten van firmware).

Fix

Reparatie of oplossing. Reparatiesoftware voor een programma, waarmee een programmafout kan worden gerepareert. Een hotfix is een fix waarmee een belangrijk probleem wordt opgelost, bijvoorbeeld een beveiligingslek.

Flat look

Het platte beeld met opbollende knopjes van Microsoft ter verfraaiing van de traditionele knoppenbalk.

Folder-based Application

Een toepassing voor het weergeven en opslaan van gegevens voor gebruikers, gebouwd binnen een openbare map door de kenmerken van de map aan te passen (permissions, views, rules en de formulierenbibliotheek van de map).

Foutboodschappen

  • Foutmeldingen
  • Error messages
Boodschappen die vertellen wat er fout is gegaan.

Foxpro

Databasebeheerprogramma

Free/Busy

Terminologie die in de toepassing Microsoft Schedule+ wordt gebruikt om perioden aan te geven waarin nog geen activiteiten zijn vastgelegd (Free) of perioden die al vol zijn gepland (Busy).

Freelance Graphics

Tekenprogramma van Lotus.

Freeware

  • Gratisware
Volwaardige software die gratis verspreid mag worden. Vaak geschreven door hobbyisten en daarna op het Internet gezet voor eenieders gebruik. In tegenstelling tot public domain software rust op freeware en shareware wel een copyright.

FrontPage

Programma van Microsoft voor het maken en onderhouden van homepages en websites. Het is een zogenoemde WYSIWYG HTML-editor, wat inhoudt dat de maker werkt via een soort tekstverwerker, waarbij de HTML-codes (standaard) niet zichtbaar zijn.

FTP-client

Met een FTP-client kunt u een verbinding tot stand brengen met een FTP-server, waardoor u bestanden van die server kunt ontvangen en naar die server kunt verzenden.

Functie

Handeling met een speciale betekenis in een computerprogramma.

Funstuff

Grappige, leuke dingen. Programma's, fimpjes en dergelijke ter vermaak, niet voor serieuze toepassingen.