Software woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Software woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Software

Daemon

Programma dat op de achtergrond draait om bepaalde taken uit te voeren.

Databaseprogramma

Programma waarmee databases (elektronische kaartenbakken) kunnen worden gemaakt en bewerkt. Een database is een gestructureerde verzameling gegevens, meestal ingedeeld in records en velden. Ook relaties leggen met records van andere databases behoort soms tot de mogelijkheden. Het bekendste databaseprogramma is Microsoft Access.

DataPerfect

Destijds populair databaseprogramma van WordPerfect Corporation, wordt nu vrijwel niet meer gebruikt.

Datumveld

Een veld dat een datum bevat.

dBASE

dBASE is de quasi databasestandaard in het PC-bereik. De door Borland verdreven zogenaamde Pseudo-RDBS onderscheidt zich door het gegevensformaat. dBASE is een geliefd uitwisselingsformaat voor gegevensbestanden. Er werd geen volledig relationele taal voor het opvragen geïntegreerd.

dBASE IV

In de jaren tachtig populair databaseprogramma van Ashton Tate Corporation, dat later is overgenomen door Borland. Het moest in de jaren '90 plaats maken voor Microsoft Access, dat mede vanwege de grafische gebruikersinterface een groeiende populariteit kende.

dBASE lll (Plus)

Databaseprogramma van Ashton Tate Corporation, voorloper van dBASE IV.

DCA-structuur

Een standaard documentstructuur die door veel tekstverwerkingspakketten wordt ondersteund. De structuur is ontwikkeld door IBM in samenwerking met de Amerikaanse marine.

Dedicated software

Netwerkprogrammatuur die met slechts één Internet-protocol overweg kan. Het e-mail client-programma Eudora is een 'dedicated client' omdat het alleen met het e-mail protocol kan werken. Een webbrowser zoals Netscape daarentegen is geen dedicated client, omdat dit programma zowel gebruikt kan worden voor het WWW, alse-mail, Gopher, FTP en Usenet. Voor servers wordt de term 'dedicated' (toegewijd) ook gehanteerd: Mail-servers zijn meestal 'dedicated'; Web-servers zijn dat vaak niet, aangezien ze tegelijkertijd ook bijvoorbeeld FTP-server en News-server kunnen zijn.

Default

 • Standaardinstelling
 • Standaardkeuze
Standaardwaarde die door een programma wordt gebruikt als er geen andere waarde wordt opgegeven.

Definitie

De mogelijkheid om van een scherm details te laten zien.

Defragmentatieprogramma

Programma dat de versnippering van gegevens over een schijf probeert op te heffen.

Delta guide

Handleiding waarin alleen de wijzigingen aan een apparaat/programma zijn opgenomen. Aanvulling op een normale handleiding.

Demo

Een programma dat je de mogelijkheden laat zien van het echte programma, in de hoop dat je dit programma gaat aanschaffen.

Demo-software

Om hun spellen bekend en populair te maken, geven softwaremakers demo - of sharewareversies van hun programmatuur uit. Dat zijn meestal versies die niet alle functies hebben of die maar een beperkte tijd werken. Een demo-versie is een goede manier om software uit te proberen voordat u hem koopt.

Demo-software

Om hun spellen bekend en populair te maken, geven softwaremakers demo - of sharewareversies van hun programmatuur uit. Dat zijn meestal versies die niet alle functies hebben of die maar een beperkte tijd werken. Een demo-versie is een goede manier om software uit te proberen voordat u hem koopt.

Demoware

 • Demonstratiesoftware
Om hun spellen bekend en populair te maken, geven softwaremakers demo - of sharewareversies van hun programmatuur uit. Dat zijn meestal versies die niet alle functies hebben of die maar een beperkte tijd werken. Een demo-versie is een goede manier om software uit te proberen voordat u hem koopt.

Dependencies

 • Dependance
Dit zijn programmabestanden die door meerdere Linux-programma's worden gebruikt. Zonder deze dependencies kunnen bepaalde toepassingen niet draaien. Verschillende toepassingen kunnen gebruik maken van één enkele dependency.

Desktop Information Manager

Een toepassing die kan worden gebruikt om onder meer e-mail, de agenda en het logboek van de gebruiker te beheren.

Desktop Publishing

 • DTP
Bij Desktop Publishing (DTP) wordt op professionele wijze met behulp van de computer de lay-out van een tekst bepaald.

Desktopzoekprogramma

 • Desktop Search
Zoeksoftware om bestanden en e-mails op de computer te kunnen terugvinden. Vaak deze applicaties ontwikkeld en aangeboden door grote Internet zoekmachines, zoals Google, Yahoo en Ask Jeeves.
Google Desktop Search.
Google Desktop Search.
Yahoo! Desktop Search.
Yahoo! Desktop Search.

Developer Release

Developer Releases van een product kunnen worden beschouwd als voorlopers van bètaversies. Ze worden verspreid onder een kleine groep testers en ondergaan nog een heel scala aan wijzigingen voordat de bèta 1-versie wordt uitgegeven. Het spreekt voor zich dat het verschil tussen een Developer Release en de uiteindelijke versie van het product enorm is.

Device driver

 • Stuurprogramma
Een software programmaatje dat de communicatie verzorgt tussen de hardware en het besturingssysteem.

Device drivers soorten

 1. Interne drivers
  Onderdelen van het besturingssysteem die zorgen voor de aansturing van randapparaten.
 2. Externe drivers
  Device drivers die los van het besturingssysteem geinstalleerd worden.

Dialoogvenster

Een venster dat tijdelijk wordt afgebeeld als de gebruiker bepaalde informatie moet verstrekken. Veel dialoogvensters bevatten opties die de gebruiker moet kiezen voordat Windows een bepaalde opdracht kan uitvoeren. Vaak dient zo'n venster om een boodschap weer te geven, soms is het een waarschuwing van het programma aan de gebruiker. Onder aan het venster bevinden zich knoppen: 'OK' en 'Annuleren' zijn twee standaardknoppen.

Digitaal archief

 • Digital archive
Een systeem om documenten elektronisch te beheren. Daarbij gaat het om verschillende soorten documenten, zoals van tekstverwerkers, rekenprogramma's, maar ook gescande papieren, foto's en tekeningen. Alle documenten worden digitaal opgeslagen en zijn via een zoekfunctie gemakkelijk terug te vinden. Zoeken kan zowel op de inhoud van het document, maar ook op metadata, zoals de auteur of bepaalde trefwoorden.
Een programma voor een digitaal archief is bijvoorbeeld Paperport van ScanSoft.
Een programma voor een digitaal archief is bijvoorbeeld Paperport van ScanSoft.

Digitale Huisdieren

Een soort Tamagotchi maar dan op de computer. Het softwareprogramma voorziet de pc van een huisdier, dat je moet verzorgen en levend moet zien te houden.

DirectPlay Voice

Een utility van Windows ME, te vinden bij de Control Panel in de Settings folder. Het is bedoeld om voice chat mogelijk te maken tijdens multiplayer spellen. Het werkt alleen bij spellen die het Direct Play SPI Netwerk-protocol ondersteunen.

DirectX

Type stuurprogramma van Microsoft. DirectX stuurprogramma's worden in Windows 95 en daarna gebruikt. Ze maken het mogelijk om in spellen en dergelijke van standaard hardwareondersteunung gebruik te maken, zonder dat de ontwikkelaars zich met de fabrikant en het type hardware bezig hoeven te houden.

DIS

 • Document Information System
 • Document Imaging System
Over het algemeen is een DIS een applicatie waarin ingevoerde documenten kunnen worden beheerd en geraadpleegd. Voordelen:
 • Tijdsbesparing omdat de gegevens direct geraadpleegd kunnen worden. Zoektochten in archieven behoren tot het verleden.
 • De gegevens zijn nooit door anderen in gebruik, maar voor iedereen op hetzelfde moment te raadplegen.
 • De gegevens zijn niet aan een geografische locatie gebonden.
 • Men is nooit meer iets kwijt!

Disabled

 • Geblokkerd
Wanneer een functie disabled is, dan is deze functie geblokkeerd en kan niet eerder worden gestart, dan dat het is enabled (beschikbaar gesteld).

Disconnectable

Een component kan van een applicatie losgekoppeld worden en door een ander worden vervangen.

Discreet

Gescheiden, niet-geïntegreerd, over meerdere componenten verdeeld. Als bijvoorbeeld een elektronische schakeling niet met een IC (chip) is gerealiseerd, maar uit losse componenten (transistoren, condensatoren, weerstanden, etc.) is opgebouwd, spreekt men van een discrete schakeling.

Disk Optimizer

Programma dat schijven kan optimaliseren: de lees- en schrijfsnelheid wordt zo hoog mogelijk. Meestal worden de gegevens daarbij gedefragmenteerd. De bekendste optimizers zijn wel Speedisk van Norton en Compress van Central Point Software.

Diskdoubler

Verzamelnaam voor programma's die de gegevens op een harde schijf comprimeren om op die manier de opslagcapaciteit te verhogen.

DMI

 • Desktop Management Interface
Alle informatie over het werkstation wordt opgeslagen in een MIF-bestand op de harde schijf. Een breed gedragen standaard voor het beheer van pc's. Een belangrijk verschil met SNMP is dat de communicatie tussen agents en console (de manager in DMI-termen) veel losser is gestandaardiseerd. Transport kan real-time via een DMI-transportlaag (met bijvoorbeeld IP of IPX) plaatsvinden, maar ook via databestanden die op gezette tijden worden verzameld. Er is, in tegenstelling met SNMP, vaak geen console add-in nodig om er zinnige dingen mee te doen. Versie 2 van DMI maakt theoretisch softwaredistributie mogelijk. Het gaat dan niet om het afleveren van updates op pc's en servers, want dat is niet zo moeilijk. Het gaat om het op gestandaardiseerde wijze installeren van die update of nieuwe software.

DOC

Bestandsextensie van bestanden die met MS-Word zijn gemaakt.

Dockers

Aan de zijkant van het scherm van bijvoorbeeld een tekenprogramma kan op verschillende tabbladen een aantal bibliotheken voor clipart en objecten worden gezet.

Documentbrowser

Programma om HTML-bestanden te openen.

Documentvenster

Een venster in een toepassingsvenster. Elk documentvenster bevat een enkel document of een ander gegevensbestand.

docx

Bestandsformaat voor Word documenten in Microsoft Office 12. Het docx-bestandsformaat is eigenlijk een zip-bestand (ingepakt bestand) met daarin een collectie leesbare XML-bestanden. Microsoft geeft de details van dit bestandsformaat vrij, zodat softwareontwikkelaars en bedrijven zelf applicaties kunnen maken om bijvoorbeeld documenten te doorzieken, te filteren of te exporteren naar andere applicaties.

DOF

 • Degrees of Freedom
Aantal bewegingsrichtingen bij virtual reality.

Downloadmanager

Hoe vaak gebeurt het niet dat uw download wordt afgebroken omdat de software vastloopt? Als u net bent gestart met downloaden, is het natuurlijk geen probleem. Maar wat te doen met bestanden van 25 MB, waarvan 95% voltooid is? Om dit probleem op te lossen zijn downloadmanagers ontwikkeld die de dataoverdracht nauwkeurig monitoren. Veel van deze downloadmanagers zijn inmiddels uitgegroeid tot ware alleskunners op downloadgebied.

Downsizing

Een toepassing overbrengen van een grote centrale computer (mainframe of mini) naar een lokaal netwerk met enkele pc-servers. Dit wordt zowel gedaan om de kostenbesparing als voor de extra flexibiliteit.

DPMS

 • DOS Protected Mode Services
DOS Protected Mode Services is een hulpprogramma dat geleverd wordt bij Novell DOS 7. Het zorgt ervoor dat DOS-devices en andere residente programma's (TSR's) in protected mode kunnen draaienop 286-, 386- en 486-systemen. Dankzij DPMS kan een applicatie werken in extended memory waardoor er meer conventioneel geheugen en upper memory overblijft.

Draaitabel

Een interactieve tabel waarin gegevens uit bestaande lijsten en tabellen kunnen worden samengevoegd en gegroepeerd.

DrawPerfect

Tekenprogramma van WordPerfect Corporation.

DrHalo

Tekenprogramma.

Driver

 • Stuurprogramma
Bestand waarin de computer de eigenschappen kan vinden voor een randapparaat of andere uitbreiding.

Drop-down menu

Menu dat uitrolt wanneer je het activeert.

DRS

 • Display Resource
Extensie van een Display Resource. Een schermaansturingsbestand voor WordPerfect.

DRVSPACE

Programma om vrije schrijfruimte te vergroten door gegevens te comprimeren.

DSS

 • Decision Support Systemen
Verzamelnaam voor software, die een manager kan helpen bij het nemen van een beslissing. Meestal door het overzichtelijk weergeven van gegevens of het vergelijken van gegevens. Soms ook door de mogelijkheden om de gevolgen van bepaalde beslissingen te visualiseren.

DTL

Extensie van een bestand van WordPerfect 6.x dat nodig is voor de spellingschecker.

DTP

 • Desk Top Publishing
Het met behulp van de computer opmaken van pagina's van tijdschriftenen boeken, folders en affiches. Voorheen werd dit werk gedaan bij de drukkerij door de opmakers.

DTP programma

Programma voor elektronische opmaak van documenten.

DXF

 • Drawing Exchange Format
Bestandsformaat van Autocad om CAD-tekeningen uit te wisselen.