SCSI woordenlijst - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
SCSI woordenlijst
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

SCSI

SAS

 • Serial Attached SCSI
Techniek voor het aansturen van SATA harde schijven middels SCSI commando's. Deze standaard kan met behulp van expanders ruim 16000 apparaten (controllers en schijven) op één poort gehangen worden, wat bijvoorbeeld bij clusteren en loadbalancing handig kan zijn.

SASI

 • Shugert Associates System Interface
De SCSI-standaard is door SASI ontworpen. Standaard interface voor kleine disk drives.

SCA

 • Single Connector Attachment
Stekkervariant voor SCSI met een 80-polige stekker voor zowel de databus als de stroomvoorziening.

SCAM

 • SCSI Configures Automatically
Specificatie die de installatie van Plug-and-Play functies onder SCSI ondersteunt.

SCSI

 • Small Computer System Interface
Is in 1986 door de ANSI (American National Standards Institute) goedgekeurd. Het is een intelligente highspeed interface voor gemengde platforms. SCSI omschrijft een parallelle systeeminterface voor het verbinden van harde schijven, CD-ROM lezers, telmachines etc. via één kabel, die de SCSI bus genoemd wordt. SCSI ondersteunt maximaal 7 apparaten (14 met twee SCSI adapters) op één bus. Een SCSI adapterkaart maakt een fysieke verbinding tussen de host en de SCSI-bus en onderscheidt werkelijk de lagere protocol niveaus wanneer de SCSI-bus bereikt wordt.

SCSI controller

 • Small Computer System Interface
Small Computer System Interface. Eén van de vele soorten harddisk controller types. Hierbij is tevens aansluiting van floppy's, tapestreamer en CD-ROM mogelijk. De maximale overdrachtssnelheid is 5 MByte per seconde bij een 8 bits brede data-bus.

SCSI history

De SCSI heeft zijn oorsprong in het SASI-voorstel van Shugart Associates (later Seagate) uit 1979 en is beschikbaar voor de Apple-gebruiker sinds 1985, toen de Macintosh Plus werd ge´┐Żntroduceerd. Werd in de Mac later vervangen door Fast SCSI, maar is als externe aansluiting nog steeds aanwezig. Het 8-bits datapad en de bandbreedte van 5 MHz leveren een theoretische datatransferrate van 5 MB/s op. Terwijl de Mac SE met zijn schijf van 20 MB nog 300 KB/s behaalde, halen nieuwe Macs in de praktijk tegenwoordig 3,5 tot 3,8 MB/s. Ten gevolge van de overhead van de asynchrone overdracht zijn er geen betere waarden mogelijk. Zelfs enkele nieuwere MAC's met een EIDE harddisk beschikken vanwege de kosten niet over een snellere ingebouwde SCSI-aansluiting. Dan is een snelle SCSI-schijf alleen de moeite waard met een extra adapter. Standaard SCSI doet wat de bekabeling betreft niet echt moeilijk; de maximale totale lengte mag 6 meter zijn.

SCSI-1

De oorspronkelijke SCSI-standaard ondersteunt transmissiesnelheden tot 5 Mbps en 7 SCSI-apparaten op een 8-bits bus. De meest gebruikte connector voor SCSI-1 is de Centronics 50 met een vergrendeling aan de zijkant. Op MAC-computers wordt voor SCSI-1 een DB25-connector gebruikt.
SCSI-1 connector.
SCSI-1 connector.

SCSI-2

 • Fast SCSI. Wide SCSI.
Gebruikt dezelfde bekabeling als standaard-SCSI, maar maakt voor de gegevensoverdracht gebruik van een (uitgebreid) synchroon protocol, waarbij de klokfrequentie 10 MHz bedraagt. De commandoblokken worden weer asynchroon overgedragen, waardoor de opgegeven snelheid van 10 MB/s theorie blijft. De maximale kabellengte mag nog maar 3 meter bedragen. Is bij veel Macs als interne aansluiting beschikbaar.
De meest gebruikte connector voor SCSI-2 is een MicroD 50-pins-connector met duimklemmen.
De meest gebruikte connector voor SCSI-2 is een MicroD 50-pins-connector met duimklemmen.

SCSI-2-lnterface

Verbeterde SCSI-interface. De verbeteringen zitten in het verbreden van de data-bus. Dit kan nu variëren tussen 8, 16 en 32 bits breedte (Wide-SCSI). Daardoor is een overdrachtssnelheid mogelijk van 20 MByte per seconde. Ook voorziet de specificatie al in een overdrachtssnelheid van 40 MByte per seconde (Fast-SCSI).

SCSI-3

De derde generatie van SCSI. Werd ge´┐Żntroduceerd als Fast-20 en Fast-40. SCSI-3 wordt vooral in high-end-systemen gebruikt. De meest gebruikte connector hiervoor is de MicroD 68-pins connector. Ook Micro Ribbon 60- en Micro Ribbon 68-connectoren worden wel gebruikt. De meest voorkomende busbreedte voor SCSI-3 is 16-bits, met transmissiesnelheden van 20 Mbps. Protocollen voor seriële bussen en glasvezelkanalen zijn in ontwikkeling.
Soorten SCSI-3 connectors.
Soorten SCSI-3 connectors.

SCSI-5

Wordt ook wel VHDCI (Very High Density Connector Interface) of 0,8 mm connector genoemd. SCSI-5 is ontwikkeld voor toekomstige SCSI-verbindingen waarbij hoge prestaties een belangrijke vereiste zijn. SCSI-5 is een nieuw type interface-connector. Zoals de SCSI-3 MD68 connector heeft hij 68 pinnen, maar hij is veel kleiner.
SCSI-5 connector
SCSI-5 connector

SE

 • Single Ended
Techniek waarbij ieder signaal over één lijn wordt overgedragen. Tegenovergestelde van LVD en wordt gebruikt bij SCSI en Ultra SCSI.

SES

 • SCSI Enclosure Services
Alhoewel SNMP/IP via Fibre Channel mogelijk is, wordt in de regel als in-band protocol binnen SAN's (Storage Attached Networks) het SES toegepast. SES is een SCSI-gebaseerd systeem voor het beheer van devices, zoals switches, binnen een switched Fabric-omgeving. SES-commando's worden onder meer gebruikt voor het beheer en het rapporteren van de operationele status van voedingen, koelingcomponenten (zoals ventilatoren), displays, indicators, individuele disk-drives en andere niet SCSI-gerelateerde componenten die zich binnen een switch bevinden. De commando's maken van het 'scsi send diagnostic' en 'receive diagnostic results' gebruik om de status van de switch op te vragen of om instellingen te verranderen. SES maakt het mogelijk om een SCSI-entiteit (of SCSI-initiator) via het standaard FCP (Fibre Channel Protocol) en fC-verbinding met een switch te communiceren. Het gebruik van SES heeft als voordeel dat geen ander protocol nodig is en geen extra netwerkverbinding (bijvoorbeeld Ethernet).

SMP

 • SCSI Management Protocol

Software bus

Software dat ontwikkeld is om een kanaal tussen meerdere apparaten te vormen.

SpeedFlex-technologie

Een technologie ontwikkeld door Adaptec. Dankzij deze technologie kunnen SCSI drives van een oudere generatie aangesloten worden op dezelfde bus als de Ultra2 SCSI-3 drives, zonder dat daarbij snelheid verloren gaat. Zonder SpeedFlex zou de kaart als maximum snelheid deze van de traagste SCSI drive nemen.

SSA

 • Serial SCSI Adapter
Een Serial SCSI Adapter kan niet alleen een hogere bandbreedte bieden, maar biedt vooral eenvoudiger methoden om fouttolerante schijfsystemen te maken. Als deze lus wordt onderbroken, gaat het gegevenstransport gewoon door via de andere kant van de ringverbinding.

SSP

 • Serial SCSI Protocol