Storage Area Network (SAN) woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Storage Area Network (SAN) woordenboek
Home | Sitemap | Zoektips |

SAN

Client

SAN-term. Elk computerknooppunt dat aan een SAN is gekoppeld.

DAS

 • Direct Attached Storage
Opslag dat direct aan servers gekoppeld is.

DMSS

 • Distributed Mass Storage System
Opslagsysteem waarbij gegevens op meerdere schijven, banden, of andere opslagmedia worden opgeslagen.

Drive array

Een reeks gekoppelde harde schijven. Door meerdere harde schijven zodanig te configureren dat het besturingssysteem ze als 1 behandelt, kunnen data sneller gelezen worden en neemt de kans op geheugenverlies af. Veel gebruikt in netwerken, voor particulieren zijn harde schijven nog te duur om er meer dan een te nemen.

Fabric

SAN-term. Maakt gebruik van switching in plaats van oudere hubs.

FCIP

 • Fibre Channel over IP
Techniek om een storage-netwerk te bouwen. Bij FCIP worden Fibre-channel commando's verpakt in IP -packets. FCIP kan alleen worden gebruikt in combinatie met Fibre Channel.

FICON

 • Fiber Connectivity
Een snelle verbinding tussen een mainframe computer en een opslagsysteem. FICON kanalen verhogen de I/O capaciteit door de combinatie van een nieuwe architectuur en snellere fysische verbindingssnelheden.

HBA

 • Host-Bus-Adapter
SAN-term voor netwerkinterfacekaart, adapterkaart.

Information Lifecycle Management

Trend op het gebied van SAN (Storage Area Network). Hierbij verloopt het gehele storage-management volledig automatisch. Het systeem analyseert zelf het gebruik van data en bepaalt op basis daarvan wanneer en waarheen verschillende gegevens verplaatst moeten worden. Hierbij zorgt het systeem er ook automatisch voor dat er voor de gebruiker ogenschijnlijk niets verandert. Het systeem zorgt ervoor dat alle verwijzingen naar bestandslocaties worden aangepast, zodat elke koppeling gewoon blijft werken.

ISCSI

Techniek om een storage-netwerk te bouwen. Bij ISCSI worden SCSI-commando's (Small Computer System Interface) opgenomen in IP-packets. ISCSI kan worden gebruikt over bestaand Ethernet (wanneer er bijvoorbeeld reeds snelle verbindingen beschikbaar zijn tussen de verschillende locaties).

Loop of FCAL

 • Fibre Channel Arbitrated Loop
SAN-term. Vergelijkbaar met Token Ring.

NAS

 • Network Attached Storage
Op het netwerk aangesloten opslagcapaciteit. NAS-apparaten zien eruit als harde schijven met een netwerkaansluiting, maar intern zijn het volwaardige fileservers.

SAN

 • Storage Area Networks
SAN koppelt de geheugensystemen (opslag) los van de server- of clientsystemen. De opslagmedia worden via een netwerk met de servers verbonden. Deze constructie maakt een uniform beheer eenvoudiger. De gegevens kunnen bijvoorbeeld ten behoeve van backups binnen het SAN worden gekopieerd, zonder dat er een beroep wordt gedaan op de resources van servers of het LAN.

SAS

 • Serial Attached SCSI
Techniek voor het aansturen van SATA harde schijven middels SCSI commando's. Deze standaard kan met behulp van expanders ruim 16000 apparaten (controllers en schijven) op één poort gehangen worden, wat bijvoorbeeld bij clusteren en loadbalancing handig kan zijn.

SES

 • SCSI Enclosure Services
Alhoewel SNMP/IP via Fibre Channel mogelijk is, wordt in de regel als in-band protocol binnen SAN's (Storage Attached Networks) het SES toegepast. SES is een SCSI-gebaseerd systeem voor het beheer van devices, zoals switches, binnen een switched Fabric-omgeving. SES-commando's worden onder meer gebruikt voor het beheer en het rapporteren van de operationele status van voedingen, koelingcomponenten (zoals ventilatoren), displays, indicators, individuele disk-drives en andere niet SCSI-gerelateerde componenten die zich binnen een switch bevinden. De commando's maken van het 'scsi send diagnostic' en 'receive diagnostic results' gebruik om de status van de switch op te vragen of om instellingen te verranderen. SES maakt het mogelijk om een SCSI-entiteit (of SCSI-initiator) via het standaard FCP (Fibre Channel Protocol) en fC-verbinding met een switch te communiceren. Het gebruik van SES heeft als voordeel dat geen ander protocol nodig is en geen extra netwerkverbinding (bijvoorbeeld Ethernet).

Snapshot

Sommige (duurdere) servers of besturingssystemen hebben de mogelijkheid. Dit zijn read-only momentopnamen van het bestandssysteem op een andere schijf of zelfs op een ander systeem elders in het netwerk. Snapshot technologie maakt het mogelijk om meerdere malen per dag een 'backup' te maken, bijvoorbeeld ieder twee uur, zonder de prestaties van het systeem te be�nvloeden. Systeembeheerders kunnen op deze wijze bestanden herstellen die ze 's morgens maken en 's middags per ongeluk verwijderen. Maar een veel belangrijk voordeel is dat bij het maken van een snapshot geen last hebt van geopende bestanden of databases. De tape-backup kan dan vervolgens van de read-only kopie een backup maken. Snapshots worden vaak gebruikt in een SAN-omgeving (Storage Area Network) om een backup van de data te kunnen maken. Een snapshot is relatief snel en het systeem hoeft daarbij vaak niet worden gedeactiveerd.

Virtualisation Engine

Een intelligentielaag tussen servers en opslagapparatuur binnen een SAN (Storage Area Network). Hierdoor wordt de SAN-capaciteit beter benut. Een server is dan niet meer logisch gebonden aan een specifiek opslagmedium; de virtuele opslagruimte kan data verdelen over verscheidene opslagmedia. Voorts wordt het beheer van een SAN sterk vereenvoudigd. Tenslotte is het makkelijker om data te migreren op het moment dat een opslagmedium moet worden vervangen of er nieuwe capaciteit bij komt.

Zone

 • Zoning
SAN-term. Het logisch (niet-fysiek) isoleren van een poort of een aan het SAN gekoppeld apparaat.