Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

XBRL | Xcode | XHTML | XML |

XBRL

  • Extensible Business Reporting Language
De open standaard XBRL is een financiële taal voor het uitwisselen van gestructureerde en gestandaardiseerde financiële en zakelijke gegevens.

Xcode

Apple heeft bij de ontwikkeling van Xcode krachtige UNIX-tools en een aantal snelle en krachtige ontwikkeltechnologieën gecombineerd met het bekende "Mac OS X-gevoel". Xcode biedt Mac OS X-ontwikkelaars dan ook een revolutionaire gebruikersinterface, de snelst denkbare methode om Mac OS X-programma's te ontwikkelen en een eenvoudige manier om gebruik te maken van de nieuwste Apple technologieën. Xcode bevat bovendien een compiler-machinemodel, dat Apple heeft ontwikkeld in samenwerking met IBM, en maakt gebruik van GCC 4.0 om code te optimaliseren voor de PowerPC Gx-architectuur van Apple.
Xcode.
Xcode.

XHTML

  • Extensible Hypertext Markup Language
Een verbeterde versie van HTML 4.0 met als toevoeging XML (Extensible Markup Language). HTML is een set codes die de maker in een document gebruikt om het op het World Wide Web te kunnen publiceren. HTML 4 is de laatste versie van deze taal. XML is een gestrucureerde set van afspraken over hoe iemand data kan delen op het web. Het wordt een extensible markup language genoemd omdat iedereen een afzonderlijke set kan ontwikkelen voor een speciaal doel. Het kan worden verbeterd/veranderd en gebruikt worden voor vele zaken. Vaak wordt XML zo veranderd dat ook de beschrijving van de opmaak van een website wordt opgenomen in het afzonderlijk taaltje voor een speciale publicatie. Zo is ook de nieuwe specificatie ontstaan van XHTML. XHTML is in feite een nieuwe versie van HTML 4.0, maar in plaats van HTML 5.0 wordt het XHTML 1.0 genoemd. HTML 4.0 is een standaard waar alleen door de W3C veranderingen kunnen worden aangebracht. XHTML kan door iedereen die deze 'standaard' wil gaan gebruiken, worden uitgebreid.
Hello World in XHTML.
Hello World in XHTML.

XML

  • Extended Markup Language
Een metataal die geleidelijk HTML moet vervangen, en die als uitgebreide subset van SGML toch zo dicht bij de oorsprong staat dat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om er een industriewijde DTD voor te schrijven. XML biedt eigenlijk het beste van twee werelden. Enerzijds kunnen gewone stervelingen ermee overweg omdat ze geen DTD hoeven te coderen. De browsers zullen zelf een standaard-DTD aan boord hebben waarmee een XML-document gelezen zal kunnen worden, op voorwaarde dat de auteur zich netjes aan alle regeltjes houdt die gelden voor het schrijven van een XML-document. Anderzijds kunnen professionele gebruikers DTD's ontwikkelen voor XML, waarmee ze op branche-niveau of zelfs op bedrijfsniveau XML-documenten kunnen definiëren die toch leesbaar zullen zijn op een gewone webbrowser. Overigens moet die webbrowser wel XML-documenten kunnen lezen. Het grootste voordeel van XML bestaat erin dat binnen het document Java applets direct kunnen worden opgestart zonder dat eerst een trukendoos moet worden geopend. Dat betekent ook snelheidswinst, omdat het applet niet eerst moet worden binnengehaald vooraleer het kan opstarten; XML laat toe de lijnen code als een stroom te interpreteren waardoor de applet eerder begint te werken. Daarmee maakt XML het veel praktischer om bijvoorbeeld aan videoconferencing te doen over een trage verbinding.
Hello World in XML.
Hello World in XML.