Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

Windows Scripting Host

  • WSH
Windows beschikt over een eigen scripttaal. De Windows Scripting Host kan zowel vanaf de MS-DOS-prompt als vanuit de grafische interface gestart worden. Het schrijven van scripts is minder eenvoudig dan het maken van een DOS-bestand; enige kennis van VBScript of JScript is wel vereist. Maar wanneer u daarover beschikt is het maken van (grafische) batchbestanden dan ook absoluut een toegevoegde waarde. Het is een taalonafhankelijke scripting host voor de 32-bit besturingssystemen van Microsoft die ondersteuning biedt voor scripts die met VBScript of JavaScript zijn geschreven.
Hello World in WSH.
Hello World in WSH.

WML

  • Wireless Markup Language
HTML-versie bedoeld voor gebruik met WAP. Soort javascript. Met een WAP-toestel is het niet mogelijk om gewone HTML-pagina's te bekijken. Men kan enkel surfen naar pagina's in het zogenaamde WML-formaat dat gebaseerd is op XML (Extensible Markup Language) en bovendien beperkter is. Zo kan men in een WAP-pagina geen frames gebruiken. In de praktijk betekent dit dat veel websites een speciale WAP-versie maken die wel geschikt is voor WAP-apparaten. Een zeer krachtige toepassing van WAP is de telefoongids. Via WAP kunt u deze online raadplegen waarna u het gevonden nummer meteen kunt bellen.

WSH

  • Windows Scripting Host
Windows beschikt over een eigen scripttaal, waarmee met DOS-batchbestanden (.BAT) vergelijkbare scripts te maken zijn. De Windows Scripting Host kan zowel vanaf de MS-DOS-prompt als vanuit de grafische interface gestart worden. Het schrijven van scripts is minder eenvoudig dan het maken van een DOS-bestand, enige kennis van VBScript of JScript is wel vereist. Maar wanneer u daarover beschikt is het maken van (grafische) batchbestanden dan ook absoluut een toegevoegde waarde. Het is een taalonafhankelijke scripting host voor de 32-bit besturingssystemen van Microsoft die ondersteuning biedt voor scripts welke met VBScript of JavaScript zijn geschreven.