Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

PAL

  • Paradox Application Language
Programmeertaal voor het DataBase-programma Paradox van Borland.

Pascal

PASCAL is een programmeertaal, ontworpen door Niklaus Wirth en Jensen. De taal is genoemd naar de Franse wiskundige Blaise Pascal. Het is een programmeertaal voor technisch wetenschappelijke doeleinden. Met name door de komst van Turbo Pascal van Borland is Pascal een erg populaire taal geworden voor pc-gebruikers.
Hello World in Pascal.
Hello World in Pascal.

Perl

  • Practical Extraction and Report Language
Een programmeertaal die veel wordt gebruikt bij het schrijven van CGI-scripts, om de input en output van webpagina's te automatiseren.
Hello World in Perl.
Hello World in Perl.

PersonalJava

De consumentenversie van de programmeertaal Java, speciaal ontwikkeld voor apparatuur zonder toetsenbord of muis.

PGML

  • Precision Graphics Markup Language
Een XML-vector taal die CSS gebruikt. De Precision Graphics Markup Language (PGML) werd door Adobe samen met IBM, Netscape en Sun ontwikkeld. Vectorgrafieken bestaan uit wiskundige beschrijvingen en zijn kleiner en flexibeler dan bitmap-grafieken. Vector graphics verschillen door hun opbouw van bitmapformaten zoals .GIF en .JIF.

PHP

  • Hypertext Preprocessor
  • Personal Homepage
Een taal die specifiek is toegesneden op het creëren van interactieve websites. PHP wordt momenteel al op vele miljoenen websites gebruikt. Oorspronkelijk heette het systeem 'Personal Home Page Tools'. Het werd in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. Hij gebruikte deze oervorm van PHP om in de gaten te houden hoeveel bezoekers naar zijn online-cv keken. PHP is vrij gemakkelijk te leren en is ook als CGI parser in te zetten. Het is een scripttaal op de server; wat betekent dat de client die de informatie vraagt nooit de eigenlijke scriptcode maar alleen de HTML-pagina krijgt. PHP wordt door een groot aantal databases ondersteund.
Hello World in PHP.
Hello World in PHP.
Hello World in PHP met GD Library.
Hello World in PHP met GD Library.

PHP3

PHP3 is een krachtige scripttaal die o.a. gebruikt kan worden voor dynamische sitebouw en databasekoppeling.
Hello World in PHP.
Hello World in PHP.

PL/1

  • Programming Language/1
  • Programming Language One.
Hogere programmeertaal die de kracht van FORTRAN en COBOL combineert in één taal.
Hello World in PL/1.
Hello World in PL/1.

Pragma

Programmeertaal.

Prescibe II

Een uit 120 commando's bestaande programmeertaal die de gebruiker in staat stelt om formulieren, grafieken en bedrijfslogo's te ontwerpen.

PROLOG

  • Programming in Logic
Programmeertaal ontwikkeld door een stichtig van Logical Theorm Proving en werd oorspronkelijk gebruikt voor het onderzoek in natuurlijke processen. Hoewel de populariteit is gegroeid vanwege de kunstmatige intelligentie groepering (AI), waar het wordt gebruikt voor applicaties zoals expert systems, natural language en intelligente databases, is het ook bruikbaar voor meer conventionele applicaties. Het biedt mogelijk voor de snelle ontwikkeling en het maken van prototypes dan de meeste andere talen, omdat het relatief dicht bij de logische specificatie van een programma zit, bijvoorbeeld het nadert dicht bij het ideaal van een uitvoerend (executable) programma specificatie. Programmeren in Prolog is totaal anders dan het programmeren van een conventioneel procedureel programmering en vraagt een aanpassing in de manier van denken over programmeren. Logische relaties zijn toegevoegd en Prolog is gebruikt om te bepalen wanneer sommige niet duidelijke waarden waar of niet waar zijn, indien de waarde waar is, maakt het de variabele bindingen waar.
Hello World in PROLOG.
Hello World in PROLOG.

Python

Programmeertaal van Nederlandse bodem. Het is ontworpen door Guido van Rossum aan het CWI in Amsterdam. Python is een object-georiënteerde programmeertaal waarmee simpele tot complexe platformonafhankelijke applicaties kunnen worden ontwikkeld.
Hello World in Python.
Hello World in Python.