Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

Java

Een door Sun Microsystems ontwikkelde programmeertaal speciaal voor Internet. Met Java kunnen applicaties (applets) worden geschreven die makkelijk over een netwerk verstuurd kunnen worden. Applets kunnen vanuit een HTML-document worden opgestart. Op deze manier kunnen Web-pagina's interactief gemaakt worden. Programmeurs kunnen zo bijvoorbeeld een animatie laten zien. Java is een taal die zo ontworpen is dat hij op verschillende computerplatformen en besturingssystemen kan draaien. Groot voordeel van Java is dan ook dat een eenmaal geschreven applicatie op alle platforms (Unix, DOS/Windows, Apple en OS/2) werkt. Java-applicaties draaien in principe op hardware waarvoor een zogenoemde "Java Virtual Machine" is geschreven. Voor het bekijken van een Java-applet heeft u een browser nodig die Java ondersteunt. De taal was oorspronkelijk bedoeld voor koffieapparaten (vandaar Java) en toasters. Java werd op Internet lange tijd intensief voor kleine multimediale gags en spelletjes ingezet.
Hello World in Java.
Hello World in Java.

JavaScript

Door Netscape ontwikkelde scriptingtaal waarmee HTML-pagina's uitgebreid kunnen worden met interactief gedrag. Standaard wordt dit gedrag uitgevoerd aan de kant van de client, waarmee JavaScript te zien is als een sterk vereenvoudigd alternatief voor Java. De programmacode staat direct in het html-bestand. Om JavaScript te schrijven heb je geen speciale programmatuur nodig, slechts een tekstverwerker om het html-bestand te kunnen bewerken. Een compleet JavaScript naslagwerk is te vinden bij Netscape. Je leert JavaScript het snelste door te kijken hoe anderen het doen.
Hello World in Javascript.
Hello World in Javascript.

JCL

  • Job Control Language
Controletaal gebruikt in een batch operating system die toelaat om een aantal karakteristieken van een uit te voeren programma te definiëren zoals de identificatie van het werk (job), de prioriteit van het werk, de benodigde randapparatuur en de maximum geheugen- en tijdslimiet.
Hello World in JCL.
Hello World in JCL.

Job Control Language

  • JCL
Batch-opdrachten voor bepaalde mainframe computers.
Hello World in JCL.
Hello World in JCL.

Jscript

Het JavaScript-dialect van Microsoft.