Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

ebXML

  • Electronic Business XML
Een project dat gebruik maakt van Extensible Markup Language (XML) om transacties van zakelijke data te beveiligen. Door de andere features van ebXML is het mogelijk dat in de toekomst de algemene standaard Electronic Data Interchange (EDI) door ebXML wordt vervangen. ebXML is ontwikkeld voor de wereldwijde elektronische marktplaats waarin diverse soorten bedrijven op diverse plaatsen met elkaar veilig kunnen communiceren door middel van op XML gebaseerde boodschappen. Omdat ebXML afhankelijk is van op het internet bestaande standaarden (zoals HTTP, TCP/IP, MIME, SMTP, FTP, UML en XML), kan het worden geļæ½mplementeerd en gedistribueerd op bijna ieder computersysteem. Door het gebruik maken van de standaarden heeft ebXML het voordeel dat het gemakkelijk en goedkoop is.

EGL

  • Enterprise Generation Language
Een door IBM Rational ontwikkelde vierde generatietaal waarmee zowel Java als Cobol kan worden gegenereerd.

Eiffel

Minder bekende objectgeörienteerde taal, ontworpen in 1985 door Bertrand Meyer. De taal kent net als C++ een sterke 'type checking' en net als Smalltalk, 'garbage collection'.

EQL

  • English Query Language
Technologie waarmee het mogelijk is om in natuurlijke taal (gewone zinnen) vragen te stellen aan een database zonder dat daar XML of SQL aan te pas komt.

Escape code language

Programmeertaal waarbin gebruik wordt gemaakt van de Escape-toets, waarachter vervolgens commando's en codes volgen. Een bekende escape code language is PCL (Printer Command Language) dat ontikkeld is door HP voor printers.

EXtensible Markup Language

  • XML
Opvolger van HTML. Uitbreidbare opmaaktaal. De gebruiker kan zelf nieuwe commando's definieren en toevoegen.
Hello World in XML.
Hello World in XML.