Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

DCML

  • Data Center Markup Language
DCML omschrijft de te distribueren applicaties, de netwerklinks, opslageisen en geheugenbeslag. De DCML is afkomstig uit de virtualisatie-hoek van onder andere OpsWare, EDS en CA.

Delphi

Ontwikkelomgeving waarmee snel programma's kunnen worden gemaakt. Delphi is in eerste instantie gebaseerd op de programmeertaal Pascal. Delphi is een product van Borland.
Hello World in Delphi.
Hello World in Delphi.

DHTML

  • Dynamisch HTML
Een HTML-specificatie van Netscape die u toelaat in lagen te werken. Microsoft Explorer kent het ook, maar gebruikt andere codenamen voor de tags. Praktisch gezien kunt u met DHTML zichtbaar indrukbare knoppen maken. Dat werkt weliswaar alleen met behulp van een eraan gekoppeld Javascriptje, maar dat mag de pret niet drukken. Met de combinatie DHTML-Javascript kunt u bijvoorbeeld lagen laten bewegen, de volgorde van overlapping veranderen, ze markeren, enzovoort. Het grootste nadeel van DHTML is dat de ene browser sommige tags natuurlijk weer anders interpreteert dan de andere, wat voor lelijke en soms nare neveneffecten kan zorgen.

Directory Service Markup Language

  • DSML
Ontwikkeld door Bowstreet Software. Standaardtaal voor het uitwisselen van gegevens tussen directories. Vooral bedoeld voor toepassingen op het internet.

DSML

  • Directory Service Markup Language
Ontwikkeld door Bowstreet Software. DSML biedt een standaard voor het opvragen van informatie uit directories. Deze informatie zou kunnen worden uitgewisseld met XML en beschikbaat worden gesteld op een webapplicatie.

Dynamic HTML

  • DHTML
Verzamelnaam voor HTML 4.0, Cascading Style Sheets (CSS) en JavaScript. Wanneer een webpagina al deze elementen bevat is er dus sprake van Dynamic HTML. Het is de opvolger van de HTML-norm en maakt met behulp van scripting onder andere snelle multimediatoepassingen mogelijk. Dynamic HTML wordt wel gezien als concurrent van Java.