Programmeertaal woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeertaal woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Programmeertalen

ABAP

Een programmeertaal voor het ontwikkelen van applicaties voor SAP R/3 (Systems, Applications and Products in Data Processing), een wereldwijd gebruikt bedrijfsapplicatiesysteem. De laatste versie van ABAP, ABAP Objects, is een object georienteerd programmeertaal. SAP kan zowel werken met applicaties die gemaakt zijn met ABAP/4, een vroegere versie van ABAP, als met de nieuwere ABAP Objects.

ADA

Hogere programmeertaal, voornamelijk in de Verenigde Staten voor militaire toepassingen gebruikt. De taal is genoemd naar Lady Augusta Ada Lovelace, een van de pioniers van de moderne informatica.
Lady Augusta Ada Lovelace, bedenkster van het eerste computerprogramma: een manier om Bernoulli nummers te berekenen.
Lady Augusta Ada Lovelace, bedenkster van het eerste computerprogramma: een manier om Bernoulli nummers te berekenen.

AJAX

 • Asynchronous JavaScript and XML
Begrip voor het ontwerp van interactieve websites waarin asynchroon gevraagde gegevens van de webserver kan worden opgehaald. Dergelijke pagina's hoeven niet in zijn geheel ververst te worden. De term is bedacht door Jesse James Garrett op 18 februari 2005. Google (bekend voorbeeld is Google Earth) en Amazon maken gebruik van Ajax.
Google Earth is een applicatie dat gebruik maakt van Ajax.
Google Earth is een applicatie dat gebruik maakt van Ajax.

ALGOL

 • Algorithmically Oriented Language
Hogere programmeertaal voor wetenschappelijke en wiskundige doeleinden. De bekendste versie van ALGOL is ALGOL 68. ALGOL is echter door de komst van Pascal en C volledig op de achtergrond geraakt.
Programmeertaal: Algol.
Programmeertaal: Algol.

ALGOL 68

Hogere programmeertaal voor wetenschappelijke en wiskundige doeleinden. De bekendste versie van ALGOL is ALGOL 68. ALGOL is echter door de komst van Pascal en C volledig op de achtergrond geraakt.
Programmeertaal: Algol.
Programmeertaal: Algol.

ANSI C++

De programmeertaal C++ werd gestandaardiseerd door een commissie van het ANSI (American National Standards Institute) .

APL

 • A Programming Language
Een derde-generatie programmeertaal, die gebruik maakt van speciale non-ASCII-tekens.
Enkele tekens uit de programmeertaal APL.
Enkele tekens uit de programmeertaal APL.

AppleScript

AppleScript bevat uiterst flexibele Mac OS X-scriptingfunctionaliteit en is bovendien geïntegreerd met UNIX-shelltools. Je kunt met AppleScript een groot aantal verschillende taken automatiseren, zoals batchverwerking, bestandsconversie en -manipulatie, uitvoering van taken op vaste tijden en de overdracht van informatie tussen databases en andere applicaties. Je kunt zelfs complete, volledig geautomatiseerde workflows creëren door de computer via het koppelen van acties van verschillende programma's een serie gerelateerde taken automatisch te laten uitvoeren.

APT

 • Automatic Programming Tools
Programmeertaal dat gebruikt wordt voor machines in de geautomatiseerde fabricage.

ASDL

 • Abstract Syntax Desription Language
 • Zypher Abstract Syntax Description Language
Een programmeertaal die ontwikkeld is om boomachtige (tree-like) dataconstructies in compilers te beschrijven. Het belangrijkste doel van deze taal is het leveren van een methode voor compilercomponenten die in verschillende talen zijn geschreven, zodat de talen kunnen samenwerken. ASDL maakt het voor applicaties die geschreven zijn in verschillende programmeertalen, eenvoudiger om te communiceren in ingewikkelde dataconstructies.

ASN.1

 • Abstract Syntax Notation One
Dit is de OSI-beschrijvingstaal van de dataformaten voor objecten in netwerkmanagement, die volgens een ObjectInformatieModel zijn opgebouwd.
Screenshot van een ASN-editor.
Screenshot van een ASN-editor.

ASP

 • Active Server Pages
Een open, vrij te compileren programmeeromgeving waarin je HTML-pagina's, scripts en ActiveX-server componenten kunt combineren om krachtige, op het web gebaseerde, zakelijke oplossingen te produceren. Met ASP, dat eigenlijk een VB-script op de server is, worden toepassingen op de server gemaakt. Het voordeel is dat de scriptcode dynamisch HTML-pagina's maakt. De client die de pagina op de server aanvraagt, krijgt niet de scripcode maar slechts de daaruit resulterende HTML-pagina te zien.

Assembleertaal

Dankzij assembleertaal, een taal van de tweede generatie, werd het programmeren enigszins vereenvoudigd. In plaats van uitsluitend nullen en enen (machinetaal), konden programmeurs betekenisvoller instructies gebruiken, zoals MOV en ADD. Een computer begrijpt deze taal niet. Daarom moet de code die door de programmeur is gemaakt worden omgezet in machinetaal. Hiervoor is een assembler nodig: een speciaal vertaalprogramma. Assembleertaal heeft twee voordelen ten opzichte van machinetaal:
 1. Programma's in assembleertaal zijn makkelijker te lezen en te begrijpen dan programma's in machinetaal.
 2. Programma's in assembleertaal zijn makkelijker te schrijven en te wijzigen dan programma's in machinetaal.
De nadelen zijn:
 1. Programma's in assembleertaal zijn trager en groter dan vergelijkbare programma's in machinetaal.
 2. Het is zeer moeilijk om een programma in assembleertaal over te zetten (porteren) naar een ander soort computer dan waar het oorspronkelijk voor geschreven is.
 3. Hoewel assembleertaal veel eenvoudiger is dan machinetaal, kost het schrijven van een programma in assembleertaal nog steeds veel tijd en het is behoorlijk gecompliceerd.

Assembly Language

 • Assembleertaal
Een programmeertaal die volledig in overeenstemming is met de microprocessor waarvoor hij geschikt is. Als de assembleertaal is vertaald in machinecode, is de code rechtstreeks door de processor uit te voeren.

Aztec C

Versie van de programmeertaal C van Manx Software Systems Inc.