Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Value-for-money harde schijf

Veel opslagruimte op de harde schijf voor weinig geld.

Verify

  • Controleren
Controleren of een taak/opdracht volledig is uitgevoerd, bijvoorbeeld bij het branden van een cdrom dat controleren of alle bestanden er goed op staan.

Verwisselbare harde schijven

Een aantal computers worden geleverd met een verwisselbare harde schijf. Deze kan eenvoudig verwijderd worden, zonder dat de computer eerst opengeschroefd hoeft te worden.

VFAT

  • Virtual File Allocation Table
32-bits bestandssysteem van Windows en een extensie op het oudere FAT-systeem waarmee het compatibel is. Geschikt voor lange bestandsnamen.

Video disc

  • Beeldplaat
Optische schijf voor kleurenvideobeelden en stereogeluid. Zoals een compact disc, maar dan wel met een diameter van 30 cm, aan twee zijden afspeelbaar.

Video on CD

Gewone MPEG-gecodeerde film op CD-ROM, speciaal voor PC's, van het normale CD-ROM type. Ongeveer 90 procent van de ruimte is bestemd voor beeld en 10 procent voor geluid.

VideoCD

  • VCD
VideoCD is de opvolger van de beeldplaat (laserdisk, videodisk, CD-Video) en bevat maximaal 74 minuten beeld-met-geluid, opgeslagen volgens de standaard MPEG-1. Er zijn gespecialiseerde 'huiskamer'VideoCD-spelers op de markt. Voor het afspelen van een VideoCD op een PC is een CD-ROM XA nodig. Ongeveer 80 procent van de ruimte is bestemd voor het beeld en 20 procent voor het geluid.

Virtuele schijf

Een schijf die niet bestaat, maar een deel van het intern geheugen is. Sneller dan de harde schijf.

Volume

Een hoeveelheid externe geheugenopslagruimte. Een volume vormt het hoogste niveau in de hiërarchie van de directory-structuur. Een harde schijf is tijdens de installatieprocedure verdeeld in een of meer volumes.

Volume Label

Intern etiket van een floppy of een harde schijf.

Volume set

Een collectie harde schijf partities die wordt benaderd als één schijf. De partities kunnen op verschillende typen harde schijven staan (SCSI, IDE, ESDI). Bij een volume set worden de data weggeschreven op 1 harde schijf per keer. Pas als een gedeelte van de volume set vol is, worden de data op een ander gedeelte geschreven.

VSP

  • Virtual Storage Provider
Bedrijf dat virtuele opslag aanbiedt aan klanten.

VSS

  • Volume Shadow Copy Service
Feature dat ingebouwd is in Windows 2003 Storage server. Deze feature zorgt ervoor dat van de opgevraagde bestanden een backup bewaard wordt. Als er dan onverhoopt iets verkeerd gaat met het origineel kan de backup automatisch worden teruggezet.
Optie om de Volume Shadow Copy Service aan te zetten.
Optie om de Volume Shadow Copy Service aan te zetten.

VTOC

  • Volume Table of Contents
Bevat de titel- en indexgegevens van een compact disc of CD-ROM.