Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

U3

Technologie om applicaties te draaien vanaf een USB-stick. De applicaties hoeven dan niet op de computer worden geïnstaleerd, maar kunnen rechtstreeks vanaf de usb-stick worden gestart. Het is dus heel eenvoudig om de applicaties mee te nemen en op elke computer te draaien waar u de usb-stick in steekt, bijvoorbeeld thuis of in een internetcafé. Uiteraard moeten de programma's wel geschikt zijn gemaakt voor U3.
Een USB-stick met U3 technologie.
Een USB-stick met U3 technologie.

UDF

  • Universal Disk Format
Manier om een CD-Recordable te beschrijven. Door gebruik te maken van de recorder eigenschap Incremental Packet Writing verlost UDF de schrijfsoftware van de noodzaak om elke track aan één stuk, zonder pauze, te schrijven. In plaats daarvan worden er pakketten geschreven die door de systeemsectoren worden ingesloten.

UDMA/33

  • Ultra DMA/33
Een protocol voor het versturen van data van een harde schijf door de databus van de computer naar het geheugen. Het UDMA/33 protocol verstuurt de data in burst modus met een snelheid van 33,3 MBps, wat twee keer zo snel is als DMA (Direct Memory Access). UDMA is ontwikkeld als een voorgestelde standaard door Quantum Corporation, makers van harde schijven, en Intel, makers van chipsets en processors. Het voordeel bij gebruik van UDMA is dat de boot (start) van de computer en het openen van applicaties sneller gaat. UDMA maakt gebruik van CRC (Cyclical Redundancy Checking), zodat het een zekere niveau van data protectie ondersteunt.

Ultra ATA/33

Een gepatenteerde technologie van Quantum die de overdrachtsnelheid van harde schijven verdubbelt tot 33 MB/s. Als standaard overgenomen door alle fabrikanten van harde schijven. Ook bekend als Ultra-IDE.

Ultra ATA/66

Verdubbeling van de prestaties van een Ultra ATA/33 interface tot 66 MB/s.

Ultra DMA

  • UDMA
Ultra DMA is een standaard voor het aansturen van IDE harde schijven. Een eerste groot voordeel van Ultra DMA is dat de maximale doorvoersnelheid is verdubbeld ten opzichte van de ATAPI 4 standaard, d.w.z. 32 Mb/sec tegenover 16 Mb/sec. Tweede voordeel is dat de maximale opslagcapaciteit is verdubbeld van 3 Gb naar 6 Gb. De Ultra DMA standaard is nog steeds compatibel met de ATA standaarden. Om echt gebruik te maken van de Ultra DMA standaard heeft u dus een Ultra DMA IDE Harddisk nodig en een IDE Controller die Ultra DMA ondersteunt.

USB-stick

  • Memory-stick
  • USB Flash drive
  • USB memorystick
Met een usb-stick kun je dingen van de computer opslaan. Je klikt de pen - ter grootte van een sleutelhanger - als het ware aan de computer (in de usb-poort). De stick heeft ten opzichte van een diskette het voordeel dat er veel meer opslagruimte is. Waar een ouderwetse floppy 1,44 MB te vullen heeft, zijn er usb-sticks met een opslagruimte van enkele gigabytes.
USB-stick.
USB-stick.

USB-token

Een USB-stick waarop gegevens staan die nodig zijn voor een successvolle authenticatie. De USB-stick kan niet worden gewijzigd. Voor het lezen van een USB-token hoeft geen aparte kaartlezer worden aangeschaft, de USB-token kan op een USB-poort worden aangesloten.