Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

S-IDE

  • Sata to IDE
Een Sata to IDE-adapter heeft als doel om ervoor te zorgen dat een standaard IDE-harde schijf te koppelen is aan een moederbord met SATA-aansluitingen.
S-IDE adapter.
S-IDE adapter.

S.M.A.R.T.

Een systeem dat de pc in staat stelt een op handen zijnd defect van randapparatuur, zoals de harde schijf te voorspellen. Deze techniek maakt het de gebruiker mogelijk om preventieve backups te maken van alle belangrijke gegevens voordat de schijf daadwerkelijk crasht. (Overigens is S.M.A.R.T. onder meerdere namen bekend geweest voordat het tot ANSI-standaard werd verheven, zoals Predictive Failure Analysis (PFA) en Drive Failure Prediction (DFP)). S.M.A.R.T. werkt echter alleen als het BIOS van de computer deze standaard ondersteunt of wanneer er een speciale driver geladen is die de communicatie van de ATA-interface regelt.

SACD

  • Super Audio CD
CD-technologie ontwikkeld door Sony en Philips, die gebruik maakt van DSD-opnametechnologie. Een SACD-schijfje bevat 4,7 GB aan data, wat overeenstemt met 100 minuten muziek in superhoge geluidskwaliteit, zowel in stereo als via meerdere kanalen.

SAS

  • Serial Attached SCSI
Techniek voor het aansturen van SATA harde schijven middels SCSI commando's. Deze standaard kan met behulp van expanders ruim 16000 apparaten (controllers en schijven) op één poort gehangen worden, wat bijvoorbeeld bij clusteren en loadbalancing handig kan zijn.

SASI

  • Shugert Associates System Interface
De SCSI-standaard is door SASI ontworpen. Standaard interface voor kleine disk drives.

SATA

  • Serial ATA
  • Serial Advanced Technology Attacment.
Techniek die gebruikt wordt voor het verbinden van harde schijven met computers. SATA is gebaseerd op een seriële signaleringstechniek. SATA heeft een aantal praktische voordelen ten opzichte van PATA (Parallel ATA). PATA is een op parallelle signaleringstechniek gebaseerd systeem dat in IDE (Integrated Drive Electronics) harde schijven gebruikt wordt. De voordelen zijn dat de kabels van SATA meer flexibel, dunner en minder massief zijn dan de flatcables die gebruikt worden voor PATA harde schijven. Bovendien kunnen de SATA kabels langer zijn. De ontwerper van moederborden heeft dan meer mogelijkheden voor het maken van de layout. Een SATA-kabel heeft minder last van crosstalk en EMI (electromagnetic interference). Tot slot is het signaalvoltage een stuk lager (250 mV voor SATA in vergelijking met de 5V voor PATA).
Twee SATA-kabels in een zakje.
Twee SATA-kabels in een zakje.
SATA-aansluitingen op een moederbord met een Promise chip. Dankzij de Promise chip is het mogelijk om RAID te gebruiken met SATA.
SATA-aansluitingen op een moederbord met een Promise chip. Dankzij de Promise chip is het mogelijk om RAID te gebruiken met SATA.
Een traditionele platte kabel (PATA/IDE) links en een SATA-kabel rechts.
Een traditionele platte kabel (PATA/IDE) links en een SATA-kabel rechts.

Sata2

Techniek voor het aansluiten van harde schijven. Sata2 heeft een dubbele doorvoersnelheid ten opzichte van het normale sata.

Scale-out cluster

  • RAC
  • Redundant Array of Computers.
Een cluster van meerdere systemen met gemiddelde prestaties die achter elkaar werken, vergelijkbaar met RAID-drives. Je kunt de prestaties van een RAID-array verbeteren door disks toe te voegen. Op dezelfde wijze kun je ook knooppunten toevoegen aan een scale-out cluster om prestaties te verbeteren.

Schijf

Een ronde, platte schijf van flexibel plastic (floppy-disks) of van metaal (harde schijf). De schijf heeft een magnetische laag waarop digitale informatie kan worden opgeslagen. Om deze laag te beschermen zit de schijf in een huls van plastic of metaal.

Schijfbescherming

Schijfbescherming In een diskettestation voorkomt dat gegevens ongewenst overschreven worden. Als de signalen instructies bevatten om gegevens te schrijven, controleert de elektronica eerst of er geen licht valt door de kleine, afsluitbare opening in een hoek van de diskettebehuizing. Is deze geopend, dan valt het licht van een LED op een lichtgevoelige diode. De schijf is dan tegen overschrijven beschermd en er kunnen geen nieuwe gegevens op geschreven worden.

Schijfeenheid

Een permanent opslagmedium.

Schijfletter

  • Driveletter
Letter die gebruikt wordt om de harde schijf (of partitie) aan te duiden. Meestal wordt de eerste beschikbare harde schijf (of gedeelte ervan) voorgesteld door de letter C.

Schijfquota

De hoeveelheid schijfruimte die door de beheerder aan een gebruiker wordt toegekend.

Schijfruimte

Het begrip 'schijfruimte' is een maat voor de hoeveelheid gegevens die je op een diskette of een harde schijf kwijt kunt. We meten in KB's (kilobyte = 1024 bytes), MB's (megabyte = 1024 kilobytes) en GB's (gigabyte = 1024 megabytes). Let op: een 'byte' is het kleinste, direct te adresseren stukje werkgeheugen in een PC.

Schrijfkop

Een schrijfkop, in een magneto-optisch schijfstation (vergelijkbaar met de kop van een conventionele driver), creëert een magnetisch veld dat de kristallen in bepaalde richtingen plaatst en ze zo enen en nullen laat representeren. Het gebied dat door de laserstraal beïnvloed wordt, is zo klein dat op een zijde van een 5,25 " schijf 500 Mb informatie past.

Scratchproof

  • Krasvast
Een scratchproof schijfje/dvd heeft een toplaag die honderd keer harder is dan die van andere media. Je kunt de gegevenskant gerust met een roestvrijstalen pannenspons bewerken, zonder dat je bang hoeft te zijn om gegevens kwijt te raken. TDK (leverancier van dvd's) bereikt deze hardheid door een high-end kunstof toe te passen. Tijdens het uitharden vormt deze kunstof bijzonder stabiele kristalroosters en hij zorgt er ook voor dat de disk flexibel blijft. Deze kunstof, die door TDK in Japan is ontwikkeld, wordt met de spin-coating techniek in de vorm van een hard laagje op de dvd-schijf aangebracht.

SD

  • Single Density
De allereerste diskettes van dit type konden slechts weinig gegevens bevatten. Opgevolgd door DD, HD en ED.

SD Card

  • Secure Digital Memory Card
Een piepklein kaartje met het formaat van een postzegel, ontwikkeld door Panasonic. In een SD Card kunnen meerdere flash-chips worden gestapeld om de opslagcapaciteit van de SD Card te vergroten. SD Card is een geheugenkaartje voor bijvoorbeeld telefoons, handhelds en notebooks.

Search time

  • Zoektijd
  • Omwentelingsvertraging
De gemiddelde tijd die een diskette-station of harde schijf nodig heeft om de juiste sector op een track te vinden. Dit is gemiddeld de halve omwentelingstijd.

Sector

Een deel van de opslagruimte op een schijf. Een schijf is verdeeld in een boven- en een onderzijde, sporen (ringen op elk oppervlak) en sectoren (delen van elke ring). Sectoren zijn de kleinste fysieke opslagruimte op een schijf en hebben een vaste omvang - elke sector kan 512 bytes aan gegevens bevatten.

Sector slipping

Het verschuiven van het begin van een sector binnen een spoor op de vaste schijf bij bad sector mapping om geringe defecten op te heffen.

Sector sparing

Een systeem voor fouttolerantie. Hierdoor wordt het mogelijk dat het bestandssysteem automatisch sectoren herstelt terwijl het actief is. Als er tijdens disk I/O (input/output) slechte sectoren worden gevonden, probeert het fouttolerantie-stuurprogramma de gegevens te verplaatsen naar een goede sector en de slechte sector als onbruikbaar te markeren. Als het verplaatsen gelukt is, wordt het bestandssysteem niet meer gewaarschuwd. SCSI-apparaten kunnen sector sparing toepassen, maar AT-devices (ESDI en IDE) kunnen dit niet.

Seek speed

RAT meet de tijd die nodig is om informatie van een bepaalde sector op de harde schijf te lezen. Deze eigenschap wordt door de meeste fabrikanten van harde schijven aangegeven met 'seek speed', maar dat is onvolledig. De 'seek speed' geeft namelijk alleen aan hoe lang de schijf erover doet om de leeskop op de juiste plaats te krijgen. Bij het meten van RAT wordt ook de rotatiesnelheid van de harde schijf in acht genomen omdat de tijdsmeting pas klaar is als de opgevraagde informatie daadwerkelijk gelezen wordt. Het spreekt voor zich dat een lagere waarde een hogere snelheid oplevert, en dus beter is. Een ander belangrijk verschil tussen RAT en 'seek speed' is dat de eerste een minder optimistisch, maar wel realistischer beeld geeft over de snelheid van de harde schijf dan de tweede.

Seek-time

  • Positioneringstijd
De tijd die een kop van een diskettestation of een harde schijf nodig heeft om boven de juiste track te gaan staan.

Seek/sec

  • Zoeken per seconde
Totaal aantal willekeurige 'seeks' (gevolgd door het lezen van een enkele byte) per seconde.

Sensor

Een Sensor van de magneto-optische schijf driver registreert het gereflecteerde licht en bepaalt de richting van de polarisatie. De als 1 uitgelijnde kristallen polariseren het licht in de ene richting en de als 0 uitgelijnde kristallen polariseren in de andere richting.

Seq in

Doorvoersnelheid voor het karakter-voor-karakter lezen vanuit het bestandssysteem.

Seq out

Doorvoersnelheid (througput) voor het sequentieel wegschrijven van kleine hoeveelheden data.

Sequentiële toegang

  • Sequential access
Bestandsorganisatie waarbij de records gesorteerd worden bijgehouden volgens een sleutelveld.

Sequentiële toegang

  • Sequential access
Bestandsorganisatie waarbij de records gesorteerd worden bijgehouden volgens een sleutelveld.

Sequential Files

Files waarvan alle records in naast elkaar gelegen sectoren staan. Door interleaving kan een verschil bestaan tussen fysieke sectoren en logische sectoren, maar hier worden logische sectoren bedoeld.

Sequentieel

Sequens = rij. Alle gegevens worden bit na bit in een lange rij geregistreerd. Als we de gegevens willen lezen die aan het einde van de band staan, moet men eerst de hele band doorspoelen.

Sequentieel lezen

Gegevens lezen in de volgorde zoals ze opgeslagen zijn.

SI

  • Système International d'Unités
Omdat de harde schijven steeds groter werden, waren er dringend begrippen nodig voor veelvouden van een byte. En omdat lange rijen nullen zo onoverzichtelijk zijn, werden daarvoor begrippen gekozen uit het SI, het internationele eenhedenstelsel. Helaas rekent dit eenhedenstelsel in veelvouden van tien. In SI-termen betekent deka 10, hecto 100 en kilo 1000. Een kilobyte zou dus 1000 bytes moeten zijn. Computers echter rekenen met binaire getallen, waarbij een compromis werd afgesloten. Er werd afgesproken dat een kilobyte 1024 byes zou zijn. Met elke verveelvoudiging groeide het verschil tussen de officiële SI-veelvouden en de daadwerkelijke binaire computereenheden. De Internationale Electrotechnical Commission kwam in december 1998 met een nieuwe standaard voor de telling van bytes. Sinds 1998 is daarom een kilobyte niet meer gelijk aan 1024 byte maar aan 1000 byte. Om de computerprogrammeurs tevreden te stellen kwam de IEC tegelijkertijd met nieuwe termen voor de oude benamingen. Sindsdien is een eenheid van 1024 byte een kibibyte.

Single Density

Een diskette is maar aan een kant beschreven.

Single side/single layer disk

  • DVD-Video-disk
Op een single side/single layer disk kan ruim twee uur video staan, met daarbij maximaal acht audiokanalen. Een film kan bijvoorbeeld in acht talen zijn opgenomen, waarbij u dus zelf kunt kiezen voor de gewenste taal. Er is ruimte voor 32 verschillende ondertitels.

Single-instance Storage

De opslag van slechts één exemplaar. Van een bericht dat naar diverse recipients op dezelfde (home) server wordt gestuurd, wordt slechts één exemplaar (Engels: a single instance) op die server opgeslagen. Elke recipient ontvangt een verwijzing naar het betreffende bericht.

Slack

Verloren ruimte op een schijf die ontstaat doordat een bestand dat kleiner is dan een schijfcluster toch altijd in minimaal één cluster wordt opgeslagen.

Slack space

Diskverspilling. Alle bestanden, hoe klein ook, nemen in een DOS/Windowsomgeving minimaal 1 cluster in. Van 1 GB of kleinere schijven zijn de clusters 16 KB groot. De clusters van disks groter dan 1 GB zijn ieder maar liefst 32 KB. Ieder bestand, bijvoorbeeld een bestandje van 512 bytes, neemt dan 32 KB (het zestienvoudige) in, grotendeels lucht. Deze diskverspilling heet in het jargon "slack space". Je kan de clustergrootte co�rdineren door de schijven in twee of meer partities te delen.

SLED

  • Single Large Expensive Disk
Alternatief voor RAID, uit de beginjaren van de hard disk. SLED systemen bestonden uit één grote harde schijf, terwijl RAID koos voor meerdere kleine harde schijven.

Slimline drive

  • Halfhoge drive
Een drive (bijvoorbeeld cd-rom of diskettestation) die qua hoogte de helft is van een normale drive. Deze drives worden vaak in notebooks gebruikt, omdat dezen zo compact mogelijk moeten zijn.

Slot-in CD-speler

Een CD-speler waarbij de de CD in een sleuf van de CD-speler wordt geduwd. Nadeel van dit type CD-spelers is dat er geen kleine types CD's in de CD-speler kunnen worden geladen.
Slot-in CD-speler.
Slot-in CD-speler.

Small Computer Systems Interface

  • SCSI
Aansluiting voor harddisks en andere randapparaten zoals een CD-ROM-speler en Scanner. Het voordeel is dat met een controllerkaart meerdere randapparaten kunnen worden aangestuurd.

SMART

  • Self Monitoring Analysis en Reporting Technology
Techniek die de drivers constant controleert op benodigd onderhoud en eigenschappen van de drives.

Smart card

Soort elektronische paspoort, waarop de naam van de houder staat, zijn SOFI-nummer en het nummer voor het ziekenfonds. Ook lokale besturen en instellingen als scholen zullen er informatie over hun student respectievelijk patiënt op kunnen zetten.

Smart card

Kaart die de gegevens opslaat in een ingebouwde chip in plaats van een magnetische strip. Kan dienen als bankkaart, identiteitskaart, vervoerbewijs, toegangskaart of betaalkaart. Heeft betere beveiligingsmogelijkheden dan een tradionele kaart.

Smartcard

Een soort bankpasje waarop gegevens bevinden die nodig zijn voor een succesvolle authenticatie. Om de gegevens te kunnen lezen, moet een speciale kaartlezer worden gebruikt.
Een smartcard lijkt veel op een bankpas met chipknip.
Een smartcard lijkt veel op een bankpas met chipknip.

Smartcard-authenticatie

Wanneer een systeem gebruik maakt van smartcard-authenticatie, wordt daarbij een soort bankpasje gebruikt. Op dit bankpasje bevinden zich de gegevens die nodig zijn voor een succesvolle authenticatie. Om deze gegevens te kunnen lezen, moet gebruikgemaakt worden van een speciale kaartlezer.

SmartMedia-kaartje

Naast de CompactFlash-kaart het meest gebruikte opslagmedium voor digitale camera's. SmartMedia-kaartjes hebben geen eigen controller, die zit in de camera. Ze zijn flexibeler, dunner, lichter en kwetsbaarder dan CF-kaartjes.

Softcase

Dit is een zachte (kartonnen) verpakking voor de CD'tjes. Karton is goedkoper dan plastic, dunner en beter voor het milieu. Goedkope CD's worden dus in softcase verkocht.

Solid-state

Een apparaat/component dat geen bewegende onderdelen bevat, zoals een mp3-speler of geheugenkaart. Een apparaat met een harde schijf valt dus niet onder de noemer solid-state.

Source

  • Bron
Bijvoorbeeld bij het kopiëren van een diskette, is de source de diskette die je wilt kopiëren.

Spanning

Het combineren van een aantal harde schijven tot één logische schijf. In de meeste netwerken bestaat deze mogelijkheid.

Speed

De snelheid van een CD-ROM-speler wordt uitgedrukt in 'speed'. De originele 'single speed' CD-ROM-speler was in staat om 150 KB/sec in te lezen. Een 'double speed' doet dan 300 KB/sec en een '16 speed' 2400 KB/sec, enzovoort. De maximale snelheid is evenwel mede afhankelijk van de manier waarop de gegevens zijn weggeschreven en de snelheid waarmee het besturingssysteem de CD-ROM-drive kan benaderen.

Spiegelen

  • Mirroring
Houdt in dat de ene harde schijf een exacte kopie van een andere schijf is.

Spindel

100 blanco cd-r's of dvd-r's op een rol, zonder doosje. Deze cd's of dvd's worden goedkoper verkocht dan de vergelijkbare media die in de winkel worden verkocht. De spindels zijn vaak te vinden op computerbeurzen, waar ze tegen stuntprijzen worden verkocht. Er zijn ook halve (50 stuks) en kwart (25 stuks) spindels te koop. Wanneer ze in het buitenland (Duitsland) worden gekocht, zijn ze vaak een stuk goedkoper. Duitsland heeft een veel lagere thuiskopie belasting dan in Nederland.

Spindelsnelheid

  • Omwentelingssnelheid
De theoretische snelheid van het draaien van een CD-ROM-speler. Deze snelheid heeft echter geen enkele relatie met de daadwerkelijke overdrachtsnelheid. Zelfs de allersnelste computers zijn niet in staat om de theoretische overdrachtsnelheid van een snelle CD-ROM-speler te behappen. Om die reden is de spindelsnelheid variabel; de CD-ROM-speler zal zijn snelheid zodanig vertragen dat deze weer met de vraag van de computer in pas loopt.

Spoor

  • Track
Voordat er informatie op een magnetische schijf kan worden opgeslagen, moet de schijf eerst geformatteerd worden. Het formatteerproces brengt een structuur op de schijf aan, zodat data ordelijk kunnen worden geschreven en gelezen. Deze structuur bestaat uit magnetische codes die het schijfoppervlak verdelen in sectors (taartpunten) en sporen (concentrische cirkels).

Spoor-spoor-toegangstijd

De benodigde tijdsduur om een lees/schrijf-kop van het huidige spoor te verplaatsen.

SPS

  • Shock Protection System
Techniek voor harde schijven, om fouten bij stoten en trillingen te voorkomen.

SS

  • Single Sided
Kenmerk voor een floppy-drive die maar één lees-/schrijfkop heeft. Ook aanduiding voor een floppy die maar aan één kant beschreven is. Komt haast niet meer voor.

SSA

  • Serial SCSI Adapter
Een Serial SCSI Adapter kan niet alleen een hogere bandbreedte bieden, maar biedt vooral eenvoudiger methoden om fouttolerante schijfsystemen te maken. Als deze lus wordt onderbroken, gaat het gegevenstransport gewoon door via de andere kant van de ringverbinding.

SSA

  • Serial Storage Architecture
SSA is de eerste industriestandaard die snelle en goedkope seriële gegevensoverdracht tussen massageheugens en computerprocessors in open systeemomgevingen van meerdere leveranciers levert.

SSD

  • Solid State Disk
Geheugenkaartje ter grootte van een creditkaart. Dit wordt gebruikt als floppy in een laptop, of als een harddisk in PC's zonder bewegende onderdelen. Een eigenschap is dat de informatie altijd aanwezig blijft, ook na het wegvallen van de voedingsspanning.

ST-506

Een verouderde standaard voor de harddisk. Deze standaard werd veel gebruikt in de goedkopere systemen.

Stappenmotor

Een motor die bij elke stuurpuls een gedeeltelijke rotatie met een vaste draaiingshoek maakt. Tussenstappen zijn niet mogelijk.

Streamen

Een uitzending op het internet dat rechtstreeks op de computer wordt afgespeeld, zonder dat deze op de harde schijf wordt opgeslagen. Meestal is het niet mogelijk om het bestand te downloaden en op de harde schijf op te slaan, zodat deze op een later tijdstip nog eens te beluisteren/bekijken is.

Streamer

  • Tapestreamer
Een bandloopwerk dat vooral voor archivering en backup van vaste schijven dient. De gegevens op de vaste schijf lopen in een ononderbroken bitstroom naar de streamer, stromen dus de band op.
Een tapestreamer die vaak in fileservers wordt ingebouwd.
Een tapestreamer die vaak in fileservers wordt ingebouwd.

Streaming

Een snelle vorm van packet writing, waarbij de software zolang gegevens naar de cd-brander stuurt totdat er op de brander een buffer-underrun (schrijfbuffer leeg) optreedt. Dit kan het gevolg van een performanceprobleem zijn, maar kan ook optreden omdat de overdracht van de gegevens ten einde was. De brander moet dan de buffer-underrun intern opvangen door meteen het op dat moment begonnen packet door de vereiste link-blocks af te sluiten. Daardoor is de schijfstroom gedefinieerd onderbroken en kan deze op dat punt weer worden opgenomen. Voordeel: de onbeschreven disks worden alleen nog onbruikbaar als de brander een echt hardwaredefect heeft.

Streamlist

Een ASCII-testbestand dat de pad- en bestandsnamen van VOB-bestanden bevat; elk bestand op een andere regel. Hier volgt een klein voorbeeld:

c:\video_ts\vts_01_1.vob
c:\video_ts\vts_01_2.vob
c:\video_ts\vts_01_3.vob
c:\video_ts\vts_01_4.vob

Stripe set

Een technologie voor het schijfbeheer van Windows waarbij de gegevens over verschillende schijven worden verdeeld om toegang tot de gegevens te versnellen. Door verschillende schijfkoppen gelijktijdig voor het lezen van de schijven te gebruiken, wordt de lees- en schrijfsnelheid door disk striping verhoogd. Een stripe set combineert meerdere gebieden met ongeformatteerde vrije ruimte tot één grote logische drive. Bij Windows worden gegevens evenredig in blokken van 64K over alle fysieke schijven in een reeks verdeeld, één reeks tegelijk. Omdat de gegevens gelijkmatig over alle schijven in de stripe set worden verdeeld, werken alle schijven die deel uitmaken van de stripe set samen om dezelfde functies uit te voeren die één enkele schijf in een normale configuratie uitvoert. Hierdoor kunnen gelijktijdig meerdere I/O-commando's worden gegeven en simultaan op alle schijven worden uitgevoerd. Een stripe set heeft minstens twee fysieke schijven nodig en kan maximaal 32 fysieke schijven gebruiken. Stripe sets kunnen gebieden op verschillende soorten schijven combineren zoals SCSI-, ESDI- en IDE-schijven.

Stripe set with parity

Net als bij disk striping schrijft deze Windows NT-techniek naar verschillende schijven. In tegenstelling echter tot de gewone stripe sets, slaan stripe sets with parity ook pariteitsgegevens van elke geschreven dataset op, waardoor wordt verzekerd dat bij het uitvallen van een afzonderlijke schijf geen gegevensverlies ontstaat.

Striping

Het verdelen van gegevens over een aantal logische schijven om zo de prestatie van een disksysteem te vergroten. RAID 5 maakt hier o.a. ook gebruik van.

Subbeeld

Beeld dat over een gewoon (bewegend) beeld kan worden geprojecteerd. Per dvd-titel kunnen maximaal 32 subbeelden, ondertitelschermen of andere soorten grafische informatie over het hoofdbeeld getoond worden.

Super-paramagnetisch effect

Het verloren gaan van gegevens als gevolg van het magnetisch effect dat zich voordoet wanneer onderdelen binnen een harde schijf te dicht bijelkaar komen.

Superdisk-drive

Een apparaat waarmee 'LS-120'-schijfjes of Superdisks gelezen en beschreven kunnen worden. Een LS-120-schijfje kan 120 Mb bevatten. Het grote voordeel van een Superdisk-schijf ten opzichte van een ZIP-schijf is dat een Superdisk-drive ook de traditionele 3,5 inch-diskettes kan lezen en schrijven. Superdisks en ZIP-disks zijn echter lang niet zo snel als harde schijven. Je moet ze voornamelijk als opslagmedium zien.

SuperDLT

Een variatie van de DLT. Deze biedt een opslagmogelijkheid van 100 GB op een catridge. De SuperDLT kan een datatransfer aan tot 10 MB per seconde.

Sustained transfer rate

Specifieert de snelheidsprestaties als de hard disk-buffer niet gebruikt wordt.

SVCD

  • Super VideoCD
Een VideoCD met een betere kwaliteit. SVCD gebruikt een hogere datarate en hogere resolutie dan VCD, en MPEG2 in plaats van MPEG1 compressie; vanwege de hogere datarate is de speelduur beperkt tot maximaal ongeveer een half uur. SVCD is pas vrij recent gestandaardiseerd, en daardoor alleen bruikbaar op PC's met speciale SVCD-playersoftware of op sommige recente DVD-spelers (vooral de goedkopere exemplaren uit China, Taiwan etc.). SVCD wordt vrijwel uitsluitend voor hobbydoeleinden gebruikt. Met behulp van speciale programma's worden DVD's omgezet naar SVCD, zodat de video-bestanden slechts op twee of meer CD's te plaatsen zijn. Deze bestanden worden vaak op Internet aangeboden, zodat niet iedereen meer de originele DVD hoeft te kopen. De film-industrie is niet blij met deze standaard, omdat ze hierdoor minder DVD's verkopen.

Swap-partitie

Partitie waar de mogelijkheid wordt geboden om gebruik te maken van virtueel geheugen (geheugen dat de hoeveelheid fysiek geheugen overschrijdt). Windows gebruikt hiervoor een bestand dat zich gewoon op een Windows-partitie bevindt. Onder Linux wordt er echter een speciale partitie voor gereserveerd.

Swapping

Proces bij de virtuele opslagruimte (virtual storage) waarbij delen van het programma worden opgehaald van de magneetschijf (harde schijf).

System partition

  • Systeempartitie
De systeempartitie bevat de bestanden die nodig zijn om het besturingssysteem te starten. De bestanden op de systeempartitie nemen nauwelijks ruimte in. Standaard gebruikt de systeempartitie de actieve partitie van de computer (meestal de C-schijf).