Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

QIC 117

Ouderwetse norm voor de communicatiemethode van een tapedrive met de floppy controller.

QIC 3010

Standaard voor formattering en de precisie van de magnetiseerbare laag. Vergelijkbaar met de 'density' aanduiding bij diskettes. Beide factoren zijn bepalend voor de maximum opslagcapaciteit. Natuurlijk is ook de bandlengte van invloed. De magnetiseerbare laag is, bij een bandlengte van 400 feet of 121.9 meter (DT 740-cartridge), geschikt voor het vastleggen van 680 Mb van gegevens.

QIC 3020

Standaard voor formattering en de precisie van de magnetiseerbare laag, vergelijkbaar met de 'density' aanduiding bij diskettes. Beide factoren zijn bepalend voor de maximum opslagcapaciteit. Natuurlijk is ook de bandlengte van invloed. De magnetiseerbare laag is, bij een bandlengte van 400 feet of 121.9 meter (DT 740-cartridge), geschikt voor het vastleggen van 1.36 Gigabyte van gegevens.

QIC 40 en QIC 80

Norm voor een standaard tapestreamer met een ongecomprimeerde opslagcapaciteit van 120 Mb.

QIC eXtra (sic)

Een door TDK uitgebrachte mini-cartridge geschikt voor alle 3,5 inch tapestreamers. Past ook in QIC Wide en Travan streamers.

QIC Wide

Standaard voor formattering en de precisie van de magnetiseerbare laag, vergelijkbaar met de 'density' aanduiding bij diskettes. Beide factoren zijn bepalend voor de maximum opslagcapaciteit. Natuurlijk is ook de bandlengte van invloed. De magnetiseerbare laag is, bij een bandlengte van 400 feet of 121.9 meter (DT 740-cartridge), geschikt voor het vastleggen van 900 MB gegevens.

QIC-Tape

Deze tape (lijkt op cassettebandje maar dan iets kleiner) bevat 20 tot 32 parallelle sporen. Als het einde van de tape bereikt wordt, draait de looprichting om en wordt er spiraalgewijs naar het volgende spoor gesprongen. Elk spoor is verdeeld in blokken van 512 of 1024 bytes. Een segment omvat 32 blokken. Acht blokken in een segment bevatten foutcorrigerende codes. Aan het einde van elk blok wordt bij wijze van extra foutcontroles een cyclic redundancy check (CRC) berekend en in een blok opgenomen. De meeste backupsoftware reserveert aan het begin van spoor 0 of in een afzonderlijk directoryspoor ruimte voor een directory van opgeslagen bestanden.

Quarter Inch Cartridge

  • QIC
Type tape-backupsysteem.

Quater inch tapes

Tape van een tapestreamer.

Quota

  • Diskquota
Bij computers worden quota vaak in verband gebracht met de verdeling van beschikbare schijfruimte in een netwerk. Wanneer iedere gebruiker binnen een netwerk gebruik maakt van een centrale opslagruimte en er zijn geen diskquota bepaald, zal de benodigde opslagruimte alleen maar groeien. Het is voor een bedrijf vaak niet mogelijk om de opslagcapaciteit van het netwerk oneindig te laten toenemen, omdat niet alleen de harde-schijfruimte moet worden vergroot, maar ook de backup, het beheer en de uitbreidingen van de schijfkabinetten. Om rekening te houden met de groei worden er vaak quota ingesteld voor de gebruiker. De gebruiker krijgt dan een beperkte opslagmogelijkheid van bijvoorbeeld 100 MB. Wanneer de gebruiker geen ruimte meer heeft om zijn data op te slaan, moet de betreffende gebruiker eerst wat 'oude' data weggooien of een verzoek indienen voor meer ruimte. De prijs van de beschikbare quota wordt vaak doorberekend aan de afdeling.