Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

OAW

  • Optically Assisted Winchester
Met Optically Assisted Winchester- technologie breekt Seagate door de fysieke barriëre waar de huidige opslagtechnieken tegenaan dreigen te lopen. De capaciteit van de harde schijf verdubbelt nu ongeveer iedere twee jaar. Maar aan de mogelijkheid om meer computerdata magnetisch op te slaan op dezelfde vierkante millimeter komt theoretisch gezien over tien jaar een einde. De magneto-optische opslag van data is allesbehalve nieuw: de techniek bestaat al dertig jaar. Maar de drives die van deze methode gebruik maken zijn traag en kostbaar. Dat komt gedeeltelijk door de toepassing van lenzen en spiegels om de data op de schijf te plaatsen. Seagate is er in geslaagd om de onderdelen van de 'Optically Assisted Winchester' even dun te maken als een menselijke haar. Daarbij is gebruik gemaakt van dezelfde techniek die wordt toegepast om minuscule circuits in een processor te 'branden'.

Off line media

Externe media met gegevens die eerst geladen moeten worden voordat ze benaderbaar zijn, bijvoorbeeld tapes en optische schijven.

Omwentelingssnelheid

  • Spindelsnelheid
De theoretische snelheid van het draaien van een cd-romspeler. Deze snelheid heeft echter geen enkele relatie met de daadwerkelijke overdrachtssnelheid. Zelfs de allersnelste computers zijn niet in staat om de theoretische overdrachtssnelheid van een snelle cd-romspeler bij te benen. Om die reden is de spindelsnelheid variabel; de cd-romspeler zal zijn snelheid zodanig vertragen dat deze weer met de vraag van de computer in de pas loopt.

On line media

Opslagmedia met gegevens die direct te benaderen zijn via de computer, bijvoorbeeld een harde schijf.

On-the-fly branden

Het kopiëren van CD's waarbij de kopie zonder tussenkomst van de harde schijf direct vanaf de bron wordt gekopieerd.

Opslagmedia

Andere benaming voor gegevensdrager; een apparaat of voorwerp waar we gegevens op kunnen schrijven en bewaren. Bijvoorbeeld een diskette, CD-rom of interne harde schijf.

Opstartdiskette

Een diskette die tijdens het installeren van Windows gemaakt kan worden en die het mogelijk maakt de PC in DOS-modus op te starten. Dit laatste kan nodig zijn omdat de inhoud van de harde schijf dusdanig is beschadigd dat het opstarten niet meer lukt. Met de opstartdiskette kan de PC alsnog benaderd worden en kunnen vervolgens bepaalde herstelprogramma's opgestart worden. In het ergste geval moet Windows opnieuw ge´┐Żnstalleerd worden.

Opstartmenu

Menu die getoond wordt wanneer een CD-/DVD-ROM of een programma opstart. Vanuit het opstartmenu heeft men verschillende keuzemogelijkheden naar de onderdelen van het programma of CD/DVD.
Opstartmenu voor installatie van Windows XP.
Opstartmenu voor installatie van Windows XP.

Optical Disk

  • Optische schijf
Opslagmedium dat onder andere worden gebruikt voor het maken van back-ups. Deze variant op de CD-Rom is net zo groot als de Laserdisc en is digitaal. Philips en Sony zijn hiermee begonnen, maar het systeem is nooit echt aangeslagen.

Optical Drive

De hardware waarmee optische disks gelezen kunnen worden. Dit kunnen CD ROM's, WORM's en MO-diskettes zijn.

Optical ImageCard

Een optische dossierkaart. Het belangrijkste verschil met de bekende magnetische, magneto-optische en optische media is dat de gebruiker documenten en data op dossiermatige wijze kan opslaan en toevoegen. De optische dossierkaart heeft het formaat van een creditcard en is voorzien van een optische WORM-laag zoals ook wordt toegepast bij beeldplaat en CD-Rom. De standaard optische kaartnorm heeft een opslagcapaciteit, na aftrek van ruimte voor automatische foutcorrectie, van 3.42 MB. Een gescande A4-pagina neemt na compressie gemiddeld 30 KB ruimte in. Op een kaartje kunnen dus circa 110 pagina's gearchiveerd worden, hetgeen voor 99% van de dossiers voldoende is.

Optimizer

  • Disk Optimizer
Programma dat schijven kan optimaliseren. Meestal komt het erop neer dat zo'n programma de fragmentatie van een schijf opheft, door alle files sequentieel te maken. Hierdoor zal de schijf minder zoektijd nodig hebben. De bekendste optimizers zijn wel Speedisk van Peter Norton en Compress van Central Point Software.

Optomagnetisch loopwerk

Een type informatiedrager waarop gegevens geschreven en gewist kunnen worden, waarbij de gegevens met behulp van een laserstraal (optisch) worden geschreven en gelezen. De gegevens zijn echter in de vorm van kleine magneetveldjes opgeslagen: de informatiedrager heeft een ferromagnetische coating. Optomagnetische loopwerken maken gebruik van het Curiepunt voor het schrijven en van de Faradaydraaiing voor het lezen van informatie.

Opvragen

Bijvoorbeeld het opvragen van een bestand van diskette of harde schijf. Het bestand wordt vervolgens geopend in de betreffende applicatie.

Orange Book

Een standaard voor recordable cd's. Deel 1 van het boek gaat over de cd-mo (magneto-optical). Deel 2 beschrijft de cd-wo (write-once), waar ook de multisessie-techniek onder valt. In het derde en laatste deel komt de cd-rw (rewritable) aan bod.

Overburn

  • Overbranden
Het beschrijven van een lege cd boven zijn aangegeven capaciteit. Zowel de drive als de brandsoftware moet overbranden ondersteunen, anders lukt het niet. Alle lege cd's van 74 minuten staan het overbranden met één tot twee minuten toe.
Overburn instellen in Nero.
Overburn instellen in Nero.