Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Navigatiecode

Bij DVD's. De zogenaamde beveiliging per regiocode wordt massaal ontdoken. In eerste instantie schakelden doe-het-zelvers de hard- en software op regio 0, zodat alle DVD's geaccepteerd werden. Sommige DVD's controleren met een geraffineerde navigatiecode echter omgekeerd zelf de regiocode van de player. Deze beveiliging werkt echter ook niet, want intussen kun je veel spelers tussen de zes regio's laten switchen.

NCQ

  • Native Command Queuing
Techniek voor harde schijven. Omdat de informatie op een harde schijf vaak niet bij elkaar in de buurt staat, moet de kop van de schijf veel bewegingen maken om alle commando's uit te voeren. Soms kan dit zoveel vertraging opleveren, dat de computer steeds trager wordt. De fabrikanten van harde schijven hebben hier iets op gevonden, namelijk NCQ. Serial-ATA schijven worden voorzien van deze technologie. NCQ werd als eerste bij servers toegepast, omdat een schijf in een server meestal zwaarder wordt belast dan een standaard personal computer. NCQ komt er op neer dat de opdrachten voor de harde schijf in een logische volgorde afgewerkt worden door ze eerst in een wachtij te zetten. Schijven zonder NCQ handelen lees- en schrijfverkeer af in de volgorde van binnenkomst. Schijven met NCQ kunnen tot 32 commando's in een buffergeheugen opslaan en vervolgens via een slimme methode de volgorde berekenen om de betreffende opdrachten sneller uit te kunnen voeren. Op deze manier kunnen er per omwenteling van de schijf meerdere commando's worden uitgevoerd dan op de traditionele wijze. Vooral als er veel commando's tegelijkertijd worden uitgevoerd is er een behoorlijke snelheidswinst te behalen. Ook kan een NCQ-schijf langer mee dan een traditionele schijf.

Near line media

Externe media met gegevens die eerst geladen moeten worden voordat ze benaderbaar zijn, maar wel binnen handbereik; bijvoorbeeld via een tape.

Nero

Ontikkelaar en distribiteur van brandersoftware (software waarmee u dvd's en cd's kunt maken). Het bekendste softwarepakket van Nero is Nero Burning ROM, een compleet pakket voor het maken, ontwikkelen en branden van cd's en dvd's. Veel fabrikanten van branders leveren Nero brandersoftware bij de brander. De drie gebieden waarop het bedrijf Nero op richt zijn Digital Media Solutions (leveren van multimedia applicaties voor video, audio, foto en televisie), Audio and Video Compression Technologies (ontwikkelen en leveren van gestandaardiseerde oplossingen voor het coderen en decoderen van digitale content met gebruik van Next Generation HD en populaire handheld formaten) en VoIP Solutions (leveren van voice, tekst en video communicatie over het internet voor particulieren en bedrijven.
Logo van Nero.
Logo van Nero.
Nero 7 Premuim Reloaded, een complete suite voor het branden van cd's en dvd's.
Nero 7 Premuim Reloaded, een complete suite voor het branden van cd's en dvd's.

Netwerkschijf

  • Network drive
(Schijf)letter die verwijst naar een gedeelde map (share) op een andere computer. Voor de gebruiker lijkt het alsof hij bestanden kan opslaan en lezen vanaf een harde schijf op zijn eigen computer, maar in werkelijkheid staan de gegevens op een andere computer.

NeverEnding Disk

NeverEnding Disk houdt van elk bestand bij op de harde schijf wanneer het voor de laatste keer is benaderd. Aan de hand van deze informatie wordt een 'level' bepaald. Er zijn drie mogelijkheden. Level 0 is voor bestanden die regelmatig nodig zijn. Level 1 betreft bestanden die gedurende een bepaalde tijd niet zijn gebruikt. Deze worden gecomprimeerd. Level 2 geldt bestanden die echt heel lang niet zijn gebruikt. Deze kunnen automatisch worden verplaatst naar een ander medium, bijvoorbeeld naar diskettes. Dit bespaart ruimte op de harde schijf.

Nieuwe media

Dragers van informatie die digitaal, multimediaal en interactief zijn. Voorbeelden zijn de CD-i en CD-ROM. Ook het Internet wordt vaak als een nieuw medium bestempeld. Dat geeft wel aan hoe relatief het begrip is want het Internet bestaat al een jaar of dertig. Men doelt dan ook vooral op het WWW dat alle kenmerken van een nieuw medium heeft.

NTFS

  • New Technology File System
Een geavanceerd bestandssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik met het besturingssysteem Windows. Het ondersteunt bestandssysteemherstel, extreem grote opslagmedia, lange bestandsnamen en verschillende functies voor het subsysteem POSIX. Het ondersteunt ook object-georiënteerde toepassingen door alle bestanden te behandelen als objecten met door gebruikers en systeem gedefinieerde kenmerken. Deze is geavanceerder dan HPFS, die ook door NT wordt ondersteund. Het heeft een 64-bits adressering, waardoor de haalbare schijfomvang zeer groot kan zijn. Het is een enigszins fouttolerant systeem, dat tevens spanning en striping ondersteunt.

NTFS 5.0

  • New Technology File System versie 5
NTFS dat gebruikt wordt door Windows 2000.

Nul-diskette

Een nul-diskette is een diskette waarop we altijd kunnen terugvallen als de PC niet meer wil opstarten. Deze bewaren we zeer zorgvuldig, liefst bij de originele programmatuur voor randapparatuur. Als u de nul-diskette en de originele programmatuur kwijtraakt, dan loopt u het risico dat u bepaalde apparatuur (zoals bijvoorbeeld de CD-ROM-drive, de VGA-kaart en/of de netwerkkaart) niet meer aan de praat krijgt!

NUON

Technologie dat ervoor zorgt dat de DVD spelers o.a. games kunnen draaien. NUON is een technologie die interactie toevoegt aan digitale producten en eigenlijk veel meer doet dan games spelen. In combinatie met film disks brengt het een krachtige interface met veel nieuwe opties, zoals het wijzigen van de camerahoek. Verder kan de gebruiker games spelen en scripts draaien zonder over een computer te beschikken. Het aardige aan dit alles is dat het de prijs van de DVD film spelers niet noodzakelijk de hoogte in jaagt.