Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Magneetband

Strook plastic, gewonden op een spoel (reel). De plastic is bedekt met magnetiseerbaar oxide.
Een tape drive met een magneetband.
Een tape drive met een magneetband.

Map

 • Mapping
Het toewijzen van een drive-letter aan een bepaalde directory of volume op de centrale harde schijf.

Mappen

Het verbinden van een schijfletter op de locale pc aan een netwerk directory.

Master

 • Meester
Op een IDE-kabel kunnen twee 'schijven' worden aangesloten, waarbij die tweede schijf best een CD.-ROM-speler of DVD-speler mag zijn. Er kan er echter slechts iin de baas zijn en voorrang hebben. Dat is de master (meester). De ander is onderdanig: de slave (slaaf).

Master Boot Record

 • MBR
Informatie dat in de eerste sector van een harde schijf of diskette staat, waarin staat hoe en welke besturingssysteem op de schijf staat. Met deze informatie weet de computer waarmee deze kan worden geboot en wat de computer moet laden in het geheugen. De MBR wordt ook partition sector of de master partition table genoemd, omdat de MBR ook de tabel, waarin de locaties van iedere partitie op de harde schijf en in welke format (FAT/NTFS) staat, bevat. Bovendien bevat de MBR een programma die de boot sector record van de partitie met de operating system leest in het geheugen. In de boot record sector is weer een programma opgenomen die er voor zorgt dat de rest van de operating system wordt geladen in het geheugen.

Master-slave

 • Meester-slaaf
Bij het master-slave protocol is een station in het netwerk de meester; deze meester bepaalt steeds welk station aan de beurt is om zijn informatiepakketjes te versturen. Dit pakketje mag dan naar een willekeurig station gestuurd worden. Het master-slave protocol komt bij ring-, bus- en sternetwerken voor.

MaxSafe

Techniek van Maxtor. Dit draait continu op de achtergrond en controleert en repareert automatisch eventuele harddiskproblemen. Het feit dat MaxSafe continu operationeel is, wil niet zeggen dat je prestaties vertragen. In tegendeel, dit programma kan juist je dataoverdracht versnellen.

MBR

 • Master Boot Record
Informatie dat in de eerste sector van een harde schijfof diskette staat, waarin staat hoe en welke besturingssysteem op de schijf staat. Met deze informatie weet de computer waarmee deze kan worden geboot en wat de computer moet laden in het geheugen. De MBR wordt ook partition sector of de master partition table genoemd, omdat de MBR ook de tabel, waarin de locaties van iedere partitie op de harde schijf en in welke format (FAT/NTFS) staat, bevat. Bovendien bevat de MBR een programma die de boot sector record van de partitie met de operating system leest in het geheugen. In de boot record sector is weer een programma opgenomen die er voor zorgt dat de rest van de operating system wordt geladen in het geheugen.

MBR

 • Master Boot Record
Gedeelte van een schijf waarop gegevens staan die de processor in staat stellen om op te starten. Meestal is dit de eerste track op een harddisk.

MD

 • Magnetic Dye
Een CD die eenmaal kan worden opgenomen. Een soort WORM, maar in de vorm van een normale CD.

MD

 • Mini Disc
 • Minidisk
De minidisk is een heel andere vorm van opslag van digitale audio. Omdat het hier een disk betreft en geen tape, hoeft er niet eerst gespoeld te worden om een bepaald nummer te bereiken. De minidisk is, net als DAT en DCC, herschrijfbaar.
Logo van Mini Disc.
Logo van Mini Disc.
Een Sony Mini Disc speler.
Een Sony Mini Disc speler.
Een verpakking met 5 MD-schijfjes.
Een verpakking met 5 MD-schijfjes.

Mean Time Before Failure

 • MTBF
Gemiddelde tijd die verstrijkt tussen twee storingen in een systeem. Dit is een tijdsduur die iets probeert te zeggen over de betrouwbaarheid van een systeem. Een bedrieglijke maat, omdat hij voorbij gaat aan hoe vaak het apparaat feitelijk gebruikt wordt. Zo haalt een goede koelkast een MTBF van 100.000 uur, terwijl een auto na 5000 uur wel rijp is voor de sloop.

Medium

 • Informatiedrager
Voorbeelden van media zijn de televisie, de radio, een krant, een computer en netwerken zoals het Internet.

Member

Eén van de fysieke harde schijven die lid is van een stripe set of mirror set onder Windows.

Memory Stick Duo

Een geheugenkaart van Sony. De Memory Stick Duo is half zo groot als de normale Memory Stick, maar kan dezelfde capaciteit hebben. De flashgeheugenkaart is speciaal ontwikkeld voor mobiele telefoons, met een adapter kan de kaart ook gebruikt worden in digitalel camera's.
Memory Stick Duo met een capaciteit van 16 MB.
Memory Stick Duo met een capaciteit van 16 MB.

Memory Stick Pro

Een geheugenkaart van Sony en Sandisk, waarbij ten opzichte van de oudere varianten (Memory Stick, Memory Stick Duo) de snelheid en opslagcapaciteit is opgekrikt. Daarmee is de kaart niet meer compatibel met de oudere varianten. De flash kaart wordt onder andere gebruikt in digitale camera's en mp3-spelers.
Memory Stick Pro met een opslagcapaciteit van 4 GB.
Memory Stick Pro met een opslagcapaciteit van 4 GB.

Memory Stick Select

Een flashgeheugenkaart met twee banken, waarbij je met een schakelaar kunt kiezen welke geheugenbank je wilt gebruiken. De Memory Stick Select is ontwikkeld door Sony.
Memory Stick Select met 2 maal 128 MB (totaal 256 MB).
Memory Stick Select met 2 maal 128 MB (totaal 256 MB).

MemoryStick

Een door Sony en SanDisk ontwikkelde geheugenkaart. Dit type flashgeheugen wordt vooral in Sony-producten gebruikt, zoals digitale camera's en mp3-spelers.
MemoryStick met een capaciteit van 128 MB.
MemoryStick met een capaciteit van 128 MB.

Meta-informatie

Informatie over informatie. Bij bestanden hoort hierbij bijvoorbeeld de aanmaakdatum, de datum van de verandering, de directory op de harde schijf, de bestandsnaam en de auteur.

MFM

 • Modified Frequency Modulation
Een manier van opnemen. ST-506 harddisks gebruiken de MFM-methode om de enen en de nullen op de schijf te schrijven, waarbij een '1' met een andere frequentie wordt opgenomen dan de '0'. De opvolger van de MFM-methode werd de ARLL-methode. Tegenwoordig worden deze standaarden niet zoveel meer gebruikt. Zij zijn door de komst van de IDE-controller op de achtergrond geraakt.

MFM controller

 • Modified Frequency Modulation controller
Type controller voor een PC. Dit type controller maakt qua bedrading gebruik van de ST506 standaard. Tegenwoordig wordt deze standaard niet zoveel meer gebruikt. Door de komst van de IDE-controller is de standaard op de achtergrond geraakt.

MFT

 • Master File Table
Een relationele database die het hart vormt van de NTFS volumestructuur die gegevens bevat over de bestanden en directories op een volume. Op ieder NTFS staan twee MFT's.

Micro-UDF

Bestandssysteem van de dvd.

MicroDrive

Een door IBM ontwikkelde miniatuur harde schijf met een capaciteit van 340 MB of 1 GB. Deze past in elk CompactFlash Type II-slot, maar de software in de camera moet compatibel zijn. Een MicroDrive bevat bewegende delen en gebruikt dus meer stroom dan de andere typen geheugenkaartjes.

Microfiche

 • Microfilm jacket
Een microfilm ter grootte van een A6 waarop 300 afbeeldingen van belangrijke documenten kunnen worden opgeslagen. De microfiche is gemaakt van twee vellen polyester (film) tegen elkaar, waar filmstrips tussen worden gehouden. Jackets zijn er in verschillende maten en kunnen 16 mm of 35 mm microfilm (of een combinatie hiervan) bevatten. Een microfilm jacket systeem is ideaal voor documentmanagement waarbij regelmatig wijzigingen optreden, zoals personeels-, verzekerings-, studenten- of klantenbestanden. Net als iedere andere opslagmethode kunnen de jackets worden ge�ndexeerd door kleuren, barcodes, etc. De houdbaarheid van dergelijke systemen is meer dan twintig jaar.
Microfiche (Jacket).
Microfiche (Jacket).

Microfilm

Een opslagmedium voor grote hoeveelheden afbeeldingen, pagina's etc.

Millipede

Een opslagtechniek waarmee op het formaat van een postzegel bijna een terabyte informatie kan worden opgeslagen.

Mini-dvd

Een cd die op dezelfde manier als een dvd gebrand is. Daardoor past er slechts 18 minuten film op een schijf. De kwaliteit van een film is uitstekendt. Er zijn weinig dvd-spelers die mini-dvd's kunnen afspelen.

Miniature Card

Standaard voor uitwisselbare geheugenkaarten. Penloze connector met een maximaal Flash-geheugen capaciteit van 64 MB. Heeft de afmeting van een kwart van een PCMCIA-kaart.

MiniDV

DV-cassetteformaat, waarbij, afwijkend van de standaard-DV een sterk verkleinde cassetteband (56 x 43 x 12,2 mm) met een capaciteit van maximaal 60 minuten gebruikt wordt. Dit formaat maakt de constructie van compacte camcorders mogelijk.

Mirror

Het maken van een kopie van de File Allocation Table (FAT) van een schijf. Hiermee is het mogelijk om eventueel per ongeluk weggegooide files of per ongeluk geformatteerde schijven geheel of gedeeltelijk weer te herstellen. Het is dan wel een laatste redmiddel en voorkomen blijft beter dan genezen. Kopie van het systeemgedeelte van de vaste schijf:
 • File Allocation Table
 • Bootrecord
 • Hoofddirectory
Met deze gegevens kunnen de belangrijkste gegevens van een vaste schijf hersteld worden.

Mirror drive

Een duplicaat van een schijf. Hierbij wordt nieuwe informatie naar beide schijven geschreven. Bij het lezen kan de tweede schijf als backup dienen. De gebruiker merkt hier niets van.

Mirrored drives

De disk-drives zijn gedeeltelijk dubbel uitgevoerd, mutaties worden op beide drives vastgelegd. De interface en voeding zijn niet dubbel uitgevoerd.

Mirroring

 • Disk mirroring
 • Schijfspiegeling.
Een maatregel voor fouttolerantie waarbij gegevens via een controller op verschillende redundante vaste schijfstations worden geschreven. Dit verhindert dat fouten op een station leiden tot gegevensverlies.

Mirrorset

Een volledige extra kopie, oftewel schaduwkopie, van gegevens. Mirrorsets zijn een identieke kopie van een geselecteerde schijf. Alle gegevens die naar de primaire schijf worden geschreven, worden ook naar de schaduw- of mirrorschijf geschreven. U hebt zo direct toegang tot een andere schijf met een kopie van de informatie als de oorspronkelijke schijf onleesbaar is geworden. Mirrorschijven zijn een vorm van fouttolerantie.

Mixed-Mode Disc

 • Mixed-mode-CD
Een compact disc die zowel computerdata als audiotracks bevat.

Mixed-mode-CD

CD met computergegevens en audio-tracks. In de audio-CD-speler verschijnen de gegevens als eerste spoor (ruissignaal bij het beluisteren), de eigenlijke audiogegevens volgen vanaf spoor 2. Een betere oplossing zou CD-Extra kunnen zijn.

MMC

 • MultiMediaCard
Een MMC is een verwisselbaar geheugenkaartje ter grootte van een postzegel. De MMC-kaart wordt vaak gebruikt in digitale camera's voor het opslaan van foto's.

MMCD

CD-ROM die tot maximaal vierenhalf uur aan digitale video met stereo geluid kan opslaan (maximaal 10 GB), is compatibel met de bestaande CD-Rom-spelers. De informatie-dichtheid wordt op twee manieren vergroot: kleinere putjes en twee lagen (ipv 1 laag bij normale CD's). Doordat het gebruikte laserlicht scherp gefocusseerd is, kan een tweede laser scherpgesteld worden op een iets dieper gelegen laag, waarop natuurlijk nog meer informatie geschreven kan worden. De beide lagen zijn gevat in een doorschijnend kunststofsubstraat en de tweede laser schijnt door de eerste laag heen. Zo blijft de CD-compatibel met de bestaande systemen. Met een dubbele laag CD kan 7.4 GB op een MMCD opgeslagen worden.

MMCmicro

Multimedia geheugenkaart voor mobieltjes ontwikkelt door Samsung. Het kaartje is slechts 12x14x1,1 millimeter en kan 10 MB per seconde lezen en 7 MB per seconde schrijven.
MMCmicro geheugenkaartje.
MMCmicro geheugenkaartje.

MO-drive

 • Magneto Optical drive
 • Magneto Optisch diskettestation
Magneto Optisch diskettestation waarin speciale diskettes met een zeer grote opslagcapaciteit gebruikt worden. Deze hoge capaciteit wordt bereikt door gebruik te maken van lasertechnieken die ook in de compactdisk een rol spelen. CD-Roms en MO-schijven zijn echter niet uitwisselbaar.

Motion-compensation-techniek

DVD-video-playback zonder speciale MPEG-decoderkaart.

Multiangle

 • Angle
 • Multiple Angle
Een extra functie van het dvd-formaat, waarbij het mogelijk is om een dvd-film te bekijken uit verschillende hoeken. De film wordt met verschillende camera's opgenomen, die elk in een andere hoek van de set staan. Tijdens het bekijken van de film kan de gebruiker wisselen tussen de verschillende angles (hoeken). Vooral porno-bedrijven maken gebruik van deze techniek.

Multibrander

Een CD- of DVD-brander die meerdere formaten kan branden, zoals cd-r, dvd+r, dvd+rw, dvd-r en dvd-rw.

Multiple Angle

DVD-kenmerk. Je kunt kiezen tussen meerdere gezichtspunten.

Multisessie

 • Multisession
Aanduiding bij een CD-Recordable om deze In meer sessies te kunnen branden in plaats van in één keer. De multisessie methode maakt het mogelijk om achteraf bestanden toe te voegen aan een reeds beschreven CD-R en verbergt desgewenst ook de eerder geschreven bestanden of 'vervangt' ze door nieuwe versies. Iedere wijziging wordt in een eigen sessie achter de al aanwezige gegevens op de CD-R opgeslagen. De sessie bevat een eigen inhoudsopgave (TOC) die niet alleen naar bestanden van deze sessie, maar ook naar de inhoud van de eerder geschreven sessies kan verwijzen. Zonder speciale aanvullende software benadert een CD-romdrive de CD echter alleen via de laatst geschreven TOC. De gebruiker ziet daardoor uitsluitend de bestanden van de laatste sessie en uit de oudere sessies alleen de bestanden die in de laatste TOC staan. Audio-CD-spelers herkennen alleen de eerste sessie; daarvan maakt de CD-Extra standaard gebruik. Om met een CD-romdrive doelgericht verschillende versies te kunnen benaderen, heb je geschikte drivers nodig (die vaak bij de CD-R-brandsoftware zijn inbegrepen). Met bijna alle gangbare CD-R-branders is het onmogelijk om audio-tracks op multisessie CD-R's volgens DAO zonder pauzes tussen de tracks te schrijven.

Multispin drive

Een snellere CD-ROM speler dan een single speed CD-ROM speler.