Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Jacket

  • Microfiche
Een microfilm ter grootte van een A6 waarop 300 afbeeldingen van belangrijke documenten kunnen worden opgeslagen. De microfilm jacket (microfiche) is gemaakt van twee vellen polyester (film) tegenelkaar, waar filmstrippen tussen worden gehouden. Jackets zijn er in verschillende maten en kunnen 16mm of 35mm microfilm (of combinatie) bevatten. Een jacket is net zoals een vel papieren bewaarsysteem, dat opgepakt kan worden en toch nog herkenbaar is als het originele kopie. Net zoals een bestand kan er microfilm aan de jacket worden toegevoegd en eventueel worden aangepast. Een microfilm jacket systeem is ideaal voor document management dat regelmatig moet worden gewijzigd, zoals personeel-, verzekerings-, studenten- of klantenbestanden. Net als ieder ander opslagmethode kunnen de jackets worden geindexeerd door kleuren, barcodes, etc. Een jacket systeem heeft alle voordelen van papieropbergsystemen met alle voordelen van microfilms. De houdbaarheid van dergelijke systemen is meer dan 20 jaar.

Jacket

Het jasje (hoes) om een diskette.

JBOD

  • Just a bunch of disks
Een aantal schijven samenvoegen tot één geheel, waarbij de grootte van het geheel het totaal aan schijfruimte van alle schijven is. JBOD wordt ondersteund door de meeste RAID-controllers, maar behoort zelf niet tot de RAID familie.

JFS

  • Jounaled File System
JFS is net als FAT en HPFS een bestandssysteem. JFS houdt in tegenstelling tot deze bestandssystemen een soort logboek van alle schijfbewerkingen bij. Dit heeft het voordeel dat het bestandssysteem vrijwel altijd weer consistent gemaakt kan worden, en dat in een zeer korte tijd. Daarnaast kunnen JFS volumes met behulp van LVM (Logical Volume Manager) vergroot worden terwijl ze in gebruik zijn. Een nadeel is dat een JFS partitie niet bootable is. Origineel was dit het bestandssysteem van AIX. IBM heeft besloten dit systeem te herschrijven voor Linux. JFS heeft zich al bewezen als één van de beste bestandssystemen in de Unix-wereld.

Joliet

Een door Microsoft ontwikkelde ISO 9660 extensie, bedoeld om het lezen en schrijven van lange bestandsnamen mogelijk te maken.

Jukebox

Een schijfeenheid die meerdere stations kan bevatten.

JustLink

Techniek die is ontwikkeld om de verguisde 'buffer underrun'-foutmelding te elimineren bij het branden van CD-ROM's. JustLink is ontwikkeld door Ricoh en biedt ongeveer dezelfde functionaliteit als BurnProof. Bij 'gewone' branders moet, om het maar eens heel krom te zeggen, de laserstraal continu woden gevoed met data uit de buffer. Als de aanvoer stopt (dit heet een buffer underrun), om welke reden dan ook, kunt u het schijfje weggooien en opnieuw beginnen. Een oplossing voor dit probleem werd gezocht in een grotere buffer. Maar de brandsnelheden gaan ook omhoog, en doen daarmee een extra beroep op de buffer. U bent hierdoor nog steeds neit gevrijwaard van buffer underruns. Een CD-brander met JustLink kan de laserstraal tijdens het branden eenvoudigweg stilzetten, en geduldig wachten op nieuwe toevoer. Door het gebruik van JustLink is de buffergrootte van een CD-brander minder belangrijk geworden. Wel bestaat de kans op een klein groefje op de plek des onheils, maar dat is voor de moderne CD-ROM-spelers geen enkel probleem. Audio-CD-spelers zijn gevoeliger voor dit soort oneffenheden. Ze zouden problemen kunnen hebben met cd'tjes die veelvuldig zijn 'opgehouden' tijdens het branden. Het grootste verschil met BurnProof is de grootte van de groefjes, die volgens Ricoh een factor tien kleiner is, zelfs als er op 24-speed zou worden gebrand.