Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Halfhoge drive

Fysieke maataanduiding voor inbouwdrives. De eerste zogenaamde Shugartdrives waren hoog (ongeveer 8,6 cm). Een halfhoge drive was dus nog maar 4,3 cm. Tegenwoordig zijn er ook al Slimline drives. Deze zijn nog ongeveer 2,5 cm.

Hard Card

Uitbreidingskaart voor een pc of laptop die fungeert als harde schijf.

hard disc partition

 • Partitie
Deel van de harde schijf. Een schijf kan in meerdere partities verdeeld worden die allemaal als afzonderlijke stations aangesproken kunnen worden.

Hard disk

 • Harde schijf
Een of meer niet flexibele schijven bedekt met een magnetiseerbare laag waarop gegevens kunnen worden vastgelegd. De lees- schrijfkoppen bewegen over de oppervlakte van de schijf op een luchtkussen met een hoogte van een 10- tot 25-miljoenste inch. Een harddisk is afgesloten om te voorkomen dat vervuiling de nauwe tolerantie van de kop tot de schijf verstoort. Harddisks hebben een veel snellere toegang tot gegevens dan diskettes en kunnen veel meer gegevens opslaan. Omdat de schijven stijf zijn, kunnen ze worden gestapeld zodat een diskdrive meerdere schijven kan benaderen. De meeste harddisks hebben twee tot acht schijven.

Harddisk interface standaards

Standaarden die ervoor zorgen dat harde schijven van verschillende fabrikanten compatible zijn met verschillende typen computers. Voorbeelden van deze standaarden zijn:
 • ST-506
 • ESDI
 • SCSI
 • IDE
 • EIDE
 • SATA

Harddisk recorder

Een harddisk die meerdere geluidssporen tegelijk of afzonderlijk kan opnemen en vele regelmogelijkheden heeft. Digitale vervanger van de meersporen bandrecorders.

Harddisk-controllers

Computeronderdeel dat opdrachten van de processor vertaalt naar bewegingen van de koppen van de harde schijf.

Harde kaart

Een compacte harde schijf gemonteerd op een insteekkaart. Handig wanneer de computerkast geen ruimte meer heeft voor een gewone harde schijf.

Harde schijf

 • Vaste schijf
 • Hard disk
Zogenoemd extern geheugen, bestaande uit een magnetiseerbare metalen schijf in een dichte behuizing, bestemd voor permanente massa-opslag. Wordt gebruikt voor het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows), programma's en gebruikersgegevens.
Harde schijf snelheden.
Harde schijf snelheden.
Afkortingen harde schijven.
Afkortingen harde schijven.
Voorbeeld van een harde schijf.
Voorbeeld van een harde schijf.

Harde schijf instellingen

Waarden die in het BIOS voor de harde schijf ingesteld moeten worden, namelijk:
 • cyln.
  het aantal cilinders dat de harde schijf telt.
 • Head
  het aantal lees- en schrijfkoppen dat de harde schijf telt.
 • Lzone
  de "Landing Zone" of wel de parkeercilinder waar de kop wordt geplaatst als de computer wordt uitgezet.
 • Wpcom
  de schrijfvoorcompensatie of wel de "Write Precompensation"
 • Sect
  het aantal sectoren per spoor of wel het aantal "Sectors per track"
 • Size
  aan de hand van de harde schijf berekend: (Cyln x Head x Sect) / 2048 = aantal mb's.
Tegenwoordig worden deze waarden doorgaans automatisch op de juiste manier ingesteld.

Harde schijf prestaties

De prestaties van de harde schijf zijn afhankelijk van: :
 • de gemiddelde toegangstijd (de tijd die nodig is om een leeskop fysiek op een gegeven sector te plaatsen.
 • de overdrachtssnelheid (uitgedrukt in kilobytes die per seconde vanaf de schijf gelezen worden.

HD

 • High Density
Standaard voor diskettes waarop 1,44 MB opgeslagen kan worden.

HD Controller kaart

 • Hard disk Controller kaart
Insteekkaart voor een PC, waarop een of twee harde schijven aangesloten kunnen worden.

HD-CD

 • High density cd
In onbruik geraakte benaming voor dvd.

HD-DVD

 • High definition-DVD
Een DVD-formaat dat 30 GB aan data kan opslaan. De spelers die dit DVD-formaat kunnen afspelen, moeten tevens backward compatibel zijn, dus ook de vorige formaten DVD, zoals DVD-R, DVD-RAM, DVD+RW en DVD-RW, kunnen afspelen. De HD-DVD maakt gebruik van een speciale laser met de New Optical Disc technologie, wat een blauwe laser brengt met een smallere laserpunt, waardoor er meer data op een 12-inch disk past. Op de HD-DVD kan een film van zeer goede kwaliteit worden gezet.
Logo van het HD-DVD formaat.
Logo van het HD-DVD formaat.
De eerste Xbox-360 gamecomputers bevatten een HD DVD-speler.
De eerste Xbox-360 gamecomputers bevatten een HD DVD-speler.
HD DVD is met name geschikt voor films.
HD DVD is met name geschikt voor films.

HDD

 • Hard Disk Drive
 • Harde schijf
Zogenoemd extern geheugen, bestaande uit een magnetiseerbare metalen schijf in een dichte behuizing, bestemd voor permanente massa-opslag. Wordt gebruikt voor het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows), programma's en gebruikersgegevens.
Een harde schijf.
Een harde schijf.

Head

Een speciale leeskop die gegevens van het oppervlak van een magneetschijf kan lezen of ernaar toe kan wegschrijven. De kop zweeft net boven het oppervlak van de schijf als deze ronddraait.

Head Crash

Het landen van de kop van de harde schijf op de schijf zelf. Als dit gebeurt is de kans groot dat de schijf beschadigd en dat een deel van de gegevens niet meer te lezen zijn.

Head Parking

 • Parkeren
Het parkeren van de kop van de harde schijf. Hierna is de harde schijf enigszins beschermd tegen schokken en stoten. De nieuwere harde schijven zijn tegenwoordig allemaal Auto Parking. Dit betekent dat bij het uitschakelen van de computer de harde schijf automatisch geparkeerd wordt.

HFS

 • Hiërarchisch File Systeem
Dit is het filesysteem zoals dat door Apple gebruikt wordt. Een CD waarop dit filesysteem geplaatst is, is alleen op het Apple Macintosh platform leesbaar.

Hi-low seek

Diagnosetest voor bijvoorbeeld een harde schijf, om de oppervlakte te scannen op eventuele fouten. De harde schijf wordt getest door middel van zoekopdrachten. De schijf heads worden verplaatst vanaf de laagste naar de hoogste tracks en vervolgens terug.

HIFD

 • High-Density Floppy Disk
Diskette dat 1,44 MB aan gegevens bevatten. .

High density

 • Hoge densiteit
Beschrijft een magnetisch medium waar de bits met informatie zo dicht bij elkaar staan dat er meer informatie op een diskette kan. Standaard 'double density' 3.5 inch diskettes hebben een capaciteit van 720 KB en 'high density' diskettes 1.44 MB. IBM heeft ook 2.88 MB diskettes.

High Level Format

Het formatteren van een harde schijf via het besturingssysteem.

High Performance File System

 • HPFS
Het bestandssysteem van OS/2. Dit ondersteunt bestandsnamen met een lengte tot 255 tekens en maakt snelle bepaling van de plaats van een bestand mogelijk omdat het een boomstructuur gebruikt voor het arrangeren van de bestanden. Het is behoorlijk robuust en repareert zichzelf bij het starten automatisch.

High Sierra Format

De oude standaard voor CD-data. Later opgevolgd door ISO 9660.

High-density diskette

Op een high-density diskette past 1,44 MB data. Op een low-density diskette past slechts 720 KB. U houdt de beide soorten diskettes uit elkaar door ze met het label naar voren en het metalen schuifje naar onderen vast te pakken. Zit er linksboven een vierkant gat in de rand van de diskette? Dan is het een high-density diskette. Meestal staat er ook simpelweg 'HD' op.

Hoofddirectory

 • Root directory
 • Root
De directory op het hoogste niveau van een partitie of een voor Macintosh toegankelijk volume.

Hostadapter

 • Controller
Een insteekkaart, die een koppeling legt tussen een host en een externe bus. Voorbeelden zijn SCSI-host-adapters voor koppeling tussen een SCSI-bus en een SCSI-loopwerk of IDE-host-adapters voor de koppeling tussen een AT-bus en IDE-loopwerken aan de systeembus van de pc.
SCSI-hostadapter.
SCSI-hostadapter.

Hot fixing

 • Sector sparing
Een systeem voor fouttolerantie. Hierdoor wordt het mogelijk dat het bestandssysteem automatisch sectoren herstelt terwijl het actief is. Als er tijdens disk I/O (input/output) slechte sectoren worden gevonden, probeert het fouttolerantie-stuurprogramma de gegevens te verplaatsen naar een goede sector en de slechte sector als onbruikbaar te markeren. Als het verplaatsen gelukt is, wordt het bestandssysteem niet meer gewaarschuwd. SCSI-apparaten kunnen sector-sparing toepassen, maar AT-devices (ESDI en IDE) kunnen dit niet.

Hot swap

In RAID 5 systemen kunnen schijfeenheden in een bedrijf worden verwijderd en worden vervangen. Dit kenmerk, dat gebruik maakt van opslag via disk striping with parity, karakteristiek voor RAID 5, staat vervanging van een uitgevallen schijf toe zonder dat er downtime optreedt. Natuurlijk moeten de gegegevens die zich op de oude schijf bevonden, worden hersteld, hetgeen veel tijd kan kosten.

Hot swap

De mogelijkheid om een onderdeel van een toestel te vervangen zonder dat de werking van het toestel wordt onderbroken. Bijvoorbeeld het verwisselen van een defecte hard disk uit een disk array van een server.

Hot swap

De mogelijkheid om een onderdeel van een toestel te vervangen zonder dat de werking van het toestel wordt onderbroken. Bijvoorbeeld het verwisselen van een defecte hard disk uit een disk array van een server.

Hot-spare

Speciale functie van een RAID-controller, waarbij de periode van kwetsbaarheid van een systeem voor de uitval van een tweede schijf zo kort mogelijk wordt gehouden. Hiervoor wordt er een hot-spare schijf toegevoegd aan de RAID, welke als reserve naast de schijven wordt geïnstalleerd. Wanneer er een schijf uitvalt binnen de RAID, zal de RAID-controller direct beginnen met het reconstrueren van de gegevens.

HPFS

 • High Performance File System
Opbouw van het filesystem voor OS/2 of Windows. Hiermee zijn een aantal beperkingen dat in de FATvan DOS zat verdwenen. De partities onder Windows worden meestal met NTFS voorbereid. Bij OS/2 kunnen bestandsnamen van maximaal 254 karakters worden gebruikt, inclusief spaties en leestekens.

Hub

Het gat midden in de floppy.

HVD

 • Holographic Versatile Disc
Een schijf dat voldoet aan het formaat van een normale DVD, maar dan met een opslagcapaciteit van 1 Terabyte. Het theoretische maximum aan data dat op een HVD gezet kan worden is 3,9TB.
Een HVD-schijf naast een DVD-R.
Een HVD-schijf naast een DVD-R.