Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

AAT

 • Average Access Time
Gemiddelde toegangstijd tot informatie die is opgeslagen op een gegevensdrager.

Absolute sector

Sector op een bepaalde vaste plaats op de harde schijf.

Active partition

 • Actieve partitie
Bij op 80x86 gebaseerde computers is altijd één primaire partitie de actieve partitie: de partitie die door de computer wordt benaderd om de bestanden te zoeken waarmee de computer kan worden opgestart. MS-DOS kan alleen van Disk 0 (eerste harde schijf die de computer detecteert) worden opgestart.
C: wordt met FDISK aangeduid als actieve partitie (Status A).
C: wordt met FDISK aangeduid als actieve partitie (Status A).

Actuator

Het apparaat dat zich verplaatst tussen de lees/schrijfkoppen over de schijfoppervlakte. Er zijn twee soorten actuators die gebruikt worden:
 • Stepper motor actuators
 • Voice-coil actuators
De voice-coil actuator is sneller en betrouwbaarder, maar is ook duurder en wordt alleen gebruikt door de grotere en duurdere harde schijven. Om je een idee te geven wat het verschil is tussen het ene en het andere type: de stepper motor actuator heeft 65 tot 100 milliseconden nodig om van de ene track naar de andere te gaan, terwijl de voice-coil actuator slechts 30 tot 40 milliseconden nodig heeft. Conclusie: de voice-coil actuator is twee maal zo snel als de stepper motor. De schijven met de voice-coil actuator zijn zelfparkerend, terwijl de stepper motor niet zelfparkerend is. De schijven van tegenwoordig zijn allemaal uitgerust met de voice-coil actuator.
Voice coil actuator van een harde schijf.
Voice coil actuator van een harde schijf.
Stepper motor actuator van een harde schijf.
Stepper motor actuator van een harde schijf.

Adres

Unieke bestemming voor de locatie van data of de identiteit van een intelligent apparaat (zoals de computer zelf). Ieder apparaat op een communicatielijn kan zijn eigen bericht beantwoorden.

Advanced BurnProof

Uitbreiding van Sanyo op de techniek BurnProof, waarbij de groeven een factor tien kleiner is dan normaal BurnProof bij het tijdelijk stilzetten bij het branden van een CD.

AFS

 • Andrew File System
Bestandssysteem welke een verbeterde versie is van het gangbare NFS protocol welke binnen Unix veel wordt toegepast.

Anti-dumpbelasting

Belasting op blanco CD-R's die op de Europese markt worden gedumpt door Taiwanese producenten van lege cd's. De belasting wordt geheven door de Europese Unie.
Grote stapel met CDR's.
Grote stapel met CDR's.

Areal Density

Bit density (bits per inch/BPI) maal track density (tracks per inch/TPI) of bits per vierkante inch van de schijfoppervlakte van de harde schijf. Bit density wordt rondom een track gemeten, de track density wordt direct van de buitenkant van de schijf naar het middelpunt gemeten.

Array

 • Disk-array
Een groep harde schijven dat gebruikt wordt voor fault tolerance-opties, bijvoorbeeld voor RAID 5.
Serverkast voor meerdere harde schijven.
Serverkast voor meerdere harde schijven.

AT-bus

Norm voor uitbreidingsslots in een PC/AT. Dit betreft een 16 bits bus. In een AT zitten meestal ook één of twee XT-slots. Oudere pc's, zoals de AT werken met een oud type bus, de AT-bus genoemd. Ook komen we dit type bus nog tegen in de kleinere IBM PS/2 modellen. Een PS/2 met een modelnummer kleiner dan 50 werkt met de AT-bus.

ATA

 • Advanced Technology Attachment
 • IDE
Standaard voor de verbinding tussen moederbord en harddisk, een norm die aangeeft hoe schijfaansturingen in hardware geïmplementeerd moeten worden. Deze vereist dat een bitje in het statuswoord van de harde schijf aangeeft of in een diskettestation een diskette uitgenomen of verwisseld is (Diskette Change Flag).
AT Attachment Interface.
AT Attachment Interface.

ATA-1

ATA voor twee harde schijven, 8,3 Mbps.

ATA-2

ATA voor vier harde schijven, block mode en LBA, 16,6 Mbps.

ATA-3

Betrouwbare ATA-2.

ATA-4

 • Ultra DMA
 • Ultra ATA
ATA-3 met foutcorrectie, 33 Mbps.

ATA-5

ATA met een snelheid van 66 Mbps.

ATAPI

 • Advanced Technology Attachment Packet Interface
Een API voor de AT; een interface (schil) tussen de computer en de aangesloten cd-rom-/dvd-rom-spelers en backup-apparaten. ATAPI zorgt voor de extra commando's die nodig zijn om een cd-rom- en/of dvd-speler of backup-apparaat te kunnen benaderen via de IDE-interface. ATAPI is een onderdeel van de Enhanced IDE-interface (EIDE, ook wel bekend als ATA-2). Het is ook mogelijk om een harde schijf middels ATAPI aan te sturen, de opvolger voor het aansturen van harde schijven heet SATA.

Auto Parking

 • Head Parking
Het automatisch parkeren van de lees/schrijf-koppen van een computer, zodat ze bij transport de schijven niet kunnen beschadigen.

Autopark

Een functie van een harde schijf, waarmee de actuator en lees/schrijf-koppen bij het uitschakelen van het loopwerk in een ruststand worden geparkeerd, zodat de informatiedrager niet kan worden beschadigd.

Average seektime

 • Gemiddelde positioneringstijd
Gemiddelde tijd die een lees/schrijf-kop bij een floppy of een harde schijf nodig heeft om naar een willekeurige sector te gaan.