Netwerk woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Netwerk woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Netwerk

VACL

 • VLAN Access Lists
VACL's leveren de toegangscontrole voor alle pakketjes die zijn gebridged binnen een VLAN of die zijn gerouteerd naar of vanuit een VLAN.

Vampiersaftakking

 • Vampire tap
Een verbindingseenheid voor coaxkabel die een gat door de isolatielaag boort en direct contact maakt met de geleidende kern. De vampire tap is aanzetbaar met gebruik van een piercing tap zonder dat het netwerk down moet, zodat er dus geen sprake van een dure LAN downtime is. Dikke coaxkabel heeft om de tweeënhalve meter een band. Op elke plaats waar zich zo'n band bevindt, wordt een vampire tap vastgemaakt. Een AUI-, DIX- of DB15-connector bevestigt een kabel vanaf de tap naar de computer of een ander apparaat dat aan het netwerk moet worden gekoppeld.

VAN

 • Value Added Network
Communicatienetwerk met toegevoegde waarde, bijvoorbeeld voor gebruik van EDI.

vBNS

 • Very High Performance Backbone Network Service
Een supersnelle backbone van de National Science Foundation. Biedt een snelheid van 622 Mbps.

VCSEL

 • Vertical Cavity Surface Emitting Laser
De norm voor low-cost gigabit netwerken aan 850 nm.

Verloren token

 • Lost token
Verwijst naar een foutsituatie in een Token Ring-netwerk. Deze fout heeft tot gevolg dat een station dat naar het token op zoek is, het token tegenhoudt zodat er geen token meer op de ring is.

VLAN

 • Virtual Local Area Network
Deel van een netwerk waarbinnen gebruikers kunnen communiceren, doch zonder koppeling met een andere VLAN binnen hetzelfde netwerk. Elke VLAN moet een eigen fileserver hebben.

VMPS

 • VLAN Membership Policy Server
Met VLAN Membership Policy Server (VMPS) kun je switch-poorten dynamisch aan VLAN's koppelen, gebaseerd op het bron-MAC-adres van het apparaat dat verbonden is met de poort. Wanneer je een host van een poort op een switch op het netwerk verhuist naar een andere poort op een andere switch in hetzelfde netwerk, verbindt de switch dynamisch de nieuwe poort met het juiste VLAN van de betreffende host.

VNC

 • Virtual Networking Computing
Je computer staat thuis, en toch kun je vanaf iedere willekeurige PC ter wereld die aangesloten is op het internet een kijkje nemen op je eigen computer. Om VNC te kunnen gebruiken moet de surfer beschikken over een Java-capabele browser. De software bestaat uit twee delen: een client geschreven in Java die in de browser wordt geopend en een server die op de PC of het werkstation thuis moet worden ge´┐Żnstalleerd. De server is een klein stukje software dat de machine herkent aan de hand van zijn IP-adres en die met de Java-client op de inbellende computer 'praat'. Daarna stuurt de server een schermafdruk van het beeld dat op de monitor thuis is te zien naar de browser van de bezoeker. Iedere keer dat een gebruiker thuis iets verandert op het scherm, wordt het gewijzigde beeld naar de browser verzonden. Op het scherm van de bezoeker verschijnt als het ware een kopie van de monitor thuis. De meelezer kan ook schermen verplaatsen en sommige applicaties besturen. Er zijn ook meerdere verbindingen tegelijk mogelijk.

VOFDM

 • Vector Orthogonal Frequency Division Multiplexing
De VOFDM-technologie maakt een snelle toegang tot internet, Frame Relay-netwerken en VPN's mogelijk en stelt de gebruiker in staat tot IP-telefonie. Het systeem voorziet in tweewegscommunicatie voor data, spraak en video en is zowel voor bedrijven als voor consumenten bedoeld.

VPN

 • Virtual Private Networking
 • Virtueel Privé Netwerk
Ontworpen om via openbare netwerken (lees internet) toch een veilige verbinding te kunnen realiseren. Hiertoe maakt VPN gebruik van het Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) en creërt het een aparte Dial-Up Adapter, zodat via Dial-Up Networking ingelogd kan worden. Een vast huurnetwerk uitgevoerd in een openbaar telefoonnetwerk, met eigen nummers en toegang. Bij zo'n VPN koppelt een bedrijf computers op verschillende lokaties via het Internet aan elkaar.

Vrije netten

 • Alternetten
Netten die via een systeem aan Fidonet gekoppeld zijn, maar er geen deel van uitmaken.