Netwerk woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Netwerk woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Netwerk

Kabelanalyse apparatuur

  • Kabelscanners
Deze kunnen optredende reflecties en interferenties in defecte kabels lokaliseren.

Kabelscanners

Kabelanalyse apparatuur. Deze kunnen optredende reflecties en interferenties in defecte kabels lokaliseren.

Kanaal

Een circuit, koppeling of pad waarmee netwerkcomponenten worden verbonden.

Kern (van een glasvezel)

Een glasvezel bestaat uit een kern en een optische mantel. De kern van een glasvezel is het lichtgeleidende medium, het transport van de informatie vindt hierover plaats. De dikte van de kern is zeer verschillend, vanaf 8 micrometer tot 200 micrometer. De golflengte van de gebruikte lichtbronnen loopt van 800 tot ca 1700 nanometer (infrarood licht). Voor en na deze golflengte loopt de demping van de glasvezel voor ander licht sterk op. De bij FDDI-ringen gebruikte lichtbronnen hebben een golflengte van 1300 nanometer, terwijl dit bij Ethernet-LAN' s 850 nanometer bedraagt. Het voor de mens zichtbare licht heeft een golflengte van 435,8 (blauw) tot 700 nanometer (primair rood).

Killer applicatie

Een toepassing of dienst die zodanig aanslaat in de markt dat de benodigde netwerk-investeringen snel terugverdiend worden. De killer applicatie kan een grote impuls geven aan de investeringen in het netwerk, zodat daarna ook andere applicaties met dat netwerk mogelijk worden.

Klassen

Een onderverdeling van netwerkadressen waarbij het onderscheid tussen host- en subnet-ID gemakkelijk is vast te stellen doordat de scheiding precies tussen de octetten valt.

Knelpunt

  • Bottleneck
Een onderdeel of programma dat de performance van het netwerk in belangrijke mate doet afnemen. De meeste netwerkactiviteiten betreffen het afstemmen van de activiteiten van verschillende onderdelen. Elk onderdeel heeft een bepaalde tijd nodig om zijn deel van de transactie uit te voeren. Als een of meer van deze onderdelen aanmerkelijk meer CPU-tijd gebruikt, vaker een bepaalde hulpbron gebruikt dan een ander onderdeel of niet over voldoende capaciteit beschikt, leidt dit tot een slechte performance. Mogelijke knelpunten zijn de CPU, het geheugen, de netwerkadapter, enzovoort.

Knoop

  • Knooppunt
  • Node
Een station in een netwerk. Een knooppunt is bijvoorbeeld een computer op de werkplek, een server of een printer.

Knooppunt

In de pc-omgeving is een knooppunt een apparaat dat op het internetwerk is aangesloten en TCP/IP gebruikt. (Een knooppunt wordt ook wel een host genoemd.) In de Macintosh-omgeving is een knooppunt een adresseerbare eenheid op een netwerk. Elke Macintosh-client is een knooppunt.

Kruiskabel

  • Crosscable
Een UTP-kabel waarmee het mogelijk is om twee PC's (via netwerkkabels) direct met elkaar te koppelen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een hub. Om het verschil te zien met een gewone UTP-kabel, moet u de uiteindes van de kabel met de RJ45-stekkers naast elkaar houden, zodat u de gekleurde draden kunt zien. De eerste (uiterst links) gekleurde draad aan het ene uiteinde van de gekruiste ethernetkabel de zelfde kleur is als de derde draad van aan de andere uiteinde van de kabel. Enkele gekleurde draden kruisen elkaar dus.

KVM-over-IP

  • Keyboard, Video, Mouse over IP
Een apparaat waaraan een muis, toetsenbord en monitor aangesloten kan zijn en waarmee één of meerdere computers kunnen worden bediend. De computers hoeven echter niet direct met verbonden te zijn met de KVM-switch, maar kan middels een netwerkverbinding aan het apparaat zijn gekoppeld. Het grote voordeel van KVM-over-IP is dat de afstand tussen toetsenbord/muis/monitor heel groot kan zijn, soms kan de verbinding over het internet gaan.
KVM-switch met een netwerkverbinding.
KVM-switch met een netwerkverbinding.