Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

THV

Een kleurmodel dat de manier waarop het menselijk oog kleur waarneemt, benadert. In het THV-model worden kleuren met behulp van drie componenten gedefinieerd: tint, helderheid en verzadiging.

Tint

De kleureigenschap die ons toestaat de kleur een naam te geven. Blauw, groen en rood zijn bijvoorbeeld allemaal tinten. Een tint wordt bepaald door zijn golflengte.

Toon

De variatie in een kleur of het bereik van de grijzen tussen zwart en wit.

Toonbereik

Het verschil in helderheid tussen de lichtste en de donkerste kleuren in een afbeelding.

Toonwaardecorrectie

Het zodanig wijzigen van de helderheidsverdeling in elk afzonderlijke kleurkanaal dat het lichtste punt wit en het donkerste punt zwart oplevert.

Tritoon

Een grijswaardenafbeelding die is gereproduceerd met drie inkten. De extra inkten voegen tonale diepte aan de afbeelding toe.

True color

  • Ware kleuren
Aanduiding voor een kleurdiepte van 24 bits per pixel, wat 16.7 miljoen verschillende kleuren oplevert. Hiermee is een fotorealistische afbeelding mogelijk.

TVH

  • Tint, Verzadiging, Helderheid
Kleurmodel. Het TVH-model gebruikt in plaats van een verzameling primaire kleuren drie kleurkarakteristieken. Tint (T), de kleureigenschap die de kleuren hun naam geeft (groen is bijvoorbeeld een tint), wordt uitgedrukt als een rotatiehoek op een cirkelvormig kleurenwiel. Verzadiging (V), de levendigheid van een kleur, en Helderheid (H), de hoeveelheid wit in een kleur, drukt men uit als een percentage van de volledige intensiteit.

TVL

  • Tint, verzadiging en lichtheid
Een variatie op het THV-model. Het bevat drie componenten: tint, verzadiging en lichtheid.