Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

Saturation

De puurheid (zuiverheid) van een kleur.

Schaduwing

  • Shading
Licht-donker-verloop op verlichte vlakken. Het Engelse begrip shading staat meestal voor de complete weergave van het materiaal met kleur, glans, reliëf, enzovoort.

Smooth Shading

  • Gouraud Weergave
  • Gouraud Shading
  • Gladde Weergave
Voor elke zijde van een polygoon wordt een aparte kleur berekend. De kleur van de tussenliggende punten binnen de polygoon wordt vervolgens door interpolatie verkregen.

Spectrofotometer

Een instrument dat de intensiteit van licht in een spectrum meet. Het wordt gebruikt voor de kalibratie van printers en monitoren, en voor het samplen van kleuren in grafische toepassingen.

Spreiding

Een vorm van kleurtrapping waarbij een dunne gekleurde lijn die aangrenzende kleuren overlapt, aan de randen van een object wordt toegevoegd.

sRGB

De in samenwerking met Microsoft en Hewlett Packard ontwikkelde kleurenstandaard die ervoor moet zorgen dat verschillen tussen beeldscherm en papieren afdruk verdwijnen.

Stalenboek

Een boek met beschikbare kleuren in de kleurenverzameling van een kleurmatchingsysteem. Een stalenboek wordt gebruikt om kleuren te vergelijken en te selecteren.

Steunkleur

Een kleur die op een drukpers met één inkt wordt gereproduceerd. Bedrijven zoals Pantone leveren stalenboeken en inkten voor steunkleuren.

Subtractief kleurmodel

Een kleurmodel, zoals CMYK, dat kleur maakt door de golflengten van licht dat door een object wordt gereflecteerd van elkaar af te trekken. Een gekleurde inkt ziet er bijvoorbeeld blauw uit als de inkt alle kleuren behalve blauw absorbeert.