Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

Palet

Het aantal kleuren dat een grafische kaart (bijvoorbeeld EGA, VGA, SVGA) kan weergeven.

Palette

  • Palet
Soort tabel met kleurinformatie. GIF-bestanden maken gebruik van een palette voor de opslag van alle kleuren die in het plaatje gebruikt kunnen worden.

Pantone

Standaard kleursysteem uit de USA, het is de tegenhanger van de Europese CMYK en HKS.

Phong Shading

  • Phong Weergave
Bij deze methode worden kleuren niet langs de zijden van een polygoon geïnterpoleerd (zoals bij Gouraud Weergave), maar wordt er gebruikt gemaakt van de zogeheten normaalvector, een lijn loodrecht op het te tekenen vlak. Hoewel deze methode de mooiste resultaten oplevert, is ze te rekenintensief om op korte termijn in een 3D-kaart te worden toegepast. Programma's om 3D-beelden te maken hanteren deze methode wel, zij het softwarematig. Met dergeljke software duurt het maken van een 3D-afbeelding overigens vrij lang. De kwaliteit van Phong Weergave wordt benaderd door middel van goed gekozen texturen.

Photograde technologie

Hierdoor worden afbeeldingen kleurrijker en gedetailleerder weergegeven.

PhotoRealism

Een technologie van Canon om goede afdrukken te maken met slechts drie of vier kleuren. Daarvoor zijn speciale lichtere foto-inkten ontwikkeld. De kleuren worden in lagen opgebouwd, waardoor een groot kleurbereik mogelijk is. De vraag is of Canon met deze technologie kan concurreren met andere merken, die een zes-kleurenpinter op de markt hebben.

PhotoREt II methode

Methode van Hewlett Packard om kleurenafdrukken te maken met een inkjet. Maakt het stapelen van druppeltjes mogelijk tot een maximum van 16 druppels per dot. Zo zijn er meer verlooptinten mogelijk, dit komt de afdrukkwaliteit ten goede.

Platte weergave

  • Flat Shading
Vlakke inkleuring: elke polygoon waaruit een object bestaat bevat één enkele kleur.

Pointillering

Pointillering is een proces dat wordt gebruik om extra kleuren te simuleren als er slechts een beperkt pallet met kleuren beschikbaar is. Pointillering wordt bijvoorbeeld gebruikt op VGA-monitoren en op monitoren die slechts zestien kleuren weergeven.

Profiel

Gegevensset voor de karakterisering van de kleurweergave van een apparaat. Moet in het kleurbeheer (gestandaardiserd ICC-profiel) de afwijkingen van de ideale lijn compenseren.