Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

16-bits kleur

Voor de opslag van de kleur van elke pixel worden 16 bits gebruikt. Daarmee kunnen 65.536 verschillende kleuren gevormd worden. Tegenwoordeig wordt er ook vaak met 24-bits kleuren gewerkt, waarmee 16,7 miljoen verschillende kleuren gemaakt kunnen worden. Ook wordt er wel gewerkt met 32 bits. De extra acht bits worden dan niet gebruikt voor meer kleuren, maar voor het meegeven van aanvullende informatie over bijvoorbeeld transparantie. Die extra bits vormen samen het Alpha-kanaal. Meer kleuren zouden ook niet zinvol zijn, omdat het menselijk oog zo'n tien miljoen kleuren kan onderscheiden. Bij 24 bits spreken we dan ook van fotografische kwaliteit ofwel van een fotorealistische afbeelding. Het gebruik van 32 bits biedt snelheidsvoordelen maar eist ook 25 % meer geheugen.

24-bits kleur

Voor de opslag van de kleur van elke pixel worden 24 bits gebruikt. Daarmee kunnen 16,7 miljoen verschillende kleuren gevormd worden. Ook wordt er wel gewerkt met 32 bits. De extra acht bits worden dan niet gebruikt voor meer kleuren, maar voor het meegeven van aanvullende informatie over bijvoorbeeld transparantie. Die extra bits vormen samen het Alpha-kanaal. Meer kleuren zouden ook niet zinvol zijn, omdat het menselijk oog zo'n tien miljoen kleuren kan onderscheiden. Bij 24 bits spreken we dan ook van fotografische kwaliteit ofwel van een fotorealistische afbeelding.

32 bits-kleur

Voor de opslag van de kleur van elke pixel worden 32 bits gebruikt. Daarvan worden er 24 gebruikt voor het opslaan van de kleurwaarde, waarmee 16,7 miljoen verschillende kleuren gevormd kunnen worden. De overige 8 bits dienen voor de opslag van extra informatie over bijvoorbeeld transparantie. Die extra bits vormen samen het Alpha-kanaal. Meer kleuren zouden ook niet zinvol zijn, omdat het menselijk oog zo'n tien miljoen kleuren kan onderscheiden. Bij 24 bits spreken we dan ook van fotografische kwaliteit ofwel van een fotorealistische afbeelding. Het gebruik van 32 bits biedt snelheidsvoordelen maar eist ook 25 % meer geheugen.

8-bits kleur

Elke pixel (bbeldpunt) heeft een kleur. Hoeveel kleuren voor een pixel kunnen worden gebruikt, hangt af van het aantal bits. Met 8 bitskleuren kunnen 256 kleuren worden gemaakt. Tegenwoordig werken we vaker met 16-bits (65536 kleuren) of 24-bits (16,7 miljoen kleuren). Ook wordt er wel gewerkt met 32-bits. De extra acht bits worden dan niet gebruikt voor meer kleuren, maar voor het meegeven van aanvullende informatie over bijvoorbeeld transparantie. Meer kleuren zouden ook niet zinvol zijn, omdat het menselijk oog slechts zo'n tien miljoen kleuren kan onderscheiden. Bij 24-bits spreken we dan ook van fotografische kwaliteit of van een fotorealistische afbeelding. Het gebruik van 32-bits biedt snelheidsvoordelen maar eist ook 25% meer geheugen.