Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

ICC

  • International Color Consortium
Groep van bekende bedrijven uit de grafische en IT-industrie: Apple, Adobe, Linotype (nu Heidelberg), Scitex, Kodak, Agfa, Fuji, HP, IBM. Hiermee hebben zij een 'de facto' standaard ontworpen. Stelt de standaarden voor de definitie van apparaatkarakteristieken op.

ICM

  • Image Color Management
Geïntroduceerd in OSR-2 (Windows 95 Operating System Release 2). ICM is een techniek die moet zorgen dat afbeeldingen op het scherm er hetzelfde uitzien als op papier (het ultieme What You See Is What You Get). Om dit volledig te kunnen realiseren moeten zowel de gebruikte monitor als applicatie ICM ondersteunen.

ICM2

  • Image Color Management 2
Een kleurmanagementsysteem op basis van LinoColorCMM, dat maximaal acht kleurkanalen biedt. In vergelijking met ICM1-standaard rekent ICM2, dat overigens backward-compatibel is, sneller en preciezer. Daardoor is een nauwkeurige beeldschermweergave en zijn afdrukken in natuurgetrouwe kleuren mogelijk. Software die ICM1 ondersteunt, maakt onder Windows 98 gebruik van ICM2. Dit betreft zowel printerstuurprogramma's als toepassingen.

Infraroodfilter

Voorzetfilter voor een camera. Het gekleurde glas houdt stralen tegen van het zichtbare licht. Naar gelang van de kleur van het filter vallen slechts bepaalde lichtgolven op de sensor. Zo ontstaan buitengewone zwart-wit opnamen: blaadjes van bomen worden wit en 's nachts zie je meer, omdat het filter nevel reduceert en restlicht versterkt. Bij daglicht krijg je interessante effecten wanneer je groene landschappen fotografeert: het ziet eruit alsof er sneeuw is gevallen in de zomer. Om tijdens het maken van nachtopnamen niet op te vallen, moet je een infraroodfilter en een IR-flitser gebruiken, waarvan de flits niet zichtbaar is.
Diverse filters van Soligor.
Diverse filters van Soligor.

Ink drop modulation

  • Variabele druppelgrootte
Variabele hoeveelheden inkt en druppelgroottes van een inkjetprinter. Hierdoor kunnen kleuren gerichter worden gemengd respectievelijk gerasterd. Dit met fijnere verlooptinten (zo klein mogelijke druppeltjes) terwijl tegelijkertijd ook grote vlakken zonder zichtbare rasters met kleur kunnen worden bedekt (grote druppels).

Intensiteit

De diepte van een tint of van een kleur, lopend van grijs naar de pure kleur.

IT8

Genormeerd voorbeeld met kleurstaalvelden voor het kalibreren van scanners.
Kleurenschema van IT8.
Kleurenschema van IT8.

IT8-doel

Bij scannerkalibratie voorziet een IT8-doel in een standaard waarmee u de scanneruitvoer kunt vergelijken. Een IT8-doel bestaat uit twee delen: een fotografische afbeelding op papier met een groot kleurbereik en een referentiebestand met dezelfde afbeelding dat bij de fabrikant is gescand met een zeer nauwkeurig gekalibreerd instrument.