Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

Gamma

Een maat voor het algemene contrast van een afbeelding. Gamma-aanpassingen beïnvloeden middentonen, terwijl het algemene contrast gelijk blijft. Schaduwen en glanspunten blijven gehandhaafd.

GAMMA-Correctie

Een proces dat één reeks kleurwaarden bijstelt, zoals schaduwen, en de andere onveranderd laat. Bij een handscanner benadrukt dit proces de zwarte tonen in een beeld. Het menselijk oog is namelijk gevoeliger voor donkere kleuren dan voor lichte kleuren, zodat een afbeelding er beter uitziet. Bij sommige scanners wordt de gammacorrectie softwarematig verricht.

Gamut

De hoeveelheid door een apparaat weer te geven kleuren.

Gamut aanbrengen

Gamut aanbrengen is bij kleurenbeheer het proces waarin kleuren worden verschoven van de ene naar de andere kleurruimte, bijvoorbeeld als RGB-kleuren worden verplaatst naar een CMYK-kleurcodering.

Gamut-alarm

Een gereedschap voor kleurenbeheer dat u wijst op de aanwezigheid van kleuren in uw werk die buiten het kleurbereik van de printer liggen. Dit gebeurt doordat de kleuren die buiten de gamut liggen, worden vervangen door een speciale effen kleur, de gamut-alarmkleur.

GCR

  • Gray Component Replacement
Proces waarbij grijswaarden weer worden gegeven als kleine zwarte puntjes: hoe dichter de puntjes bij elkaar staan hoe dichter de grijswaarde bij zwart zit.

Geïnterpoleerde resolutie

De resolutie die ontstaat door met interpolatie-algoritmen nieuwe pixels aan de werkelijke resolutie van een afbeelding toe te voegen. Interpolatie-algoritmen voegen pixels toe door het gemiddelde te bepalen van de kleur- of grijswaardeninformatie van aangrenzende pixels. Wordt door scanners gebruikt.

Gladde Weergave

  • Gouraud Weergave
  • Gouraud Shading
  • Smooth shading
Voor elke zijde van een polygoon wordt een aparte kleur berekend. De kleur van de tussenliggende punten binnen de polygoon wordt vervolgens door interpolatie verkregen. Een aantal pakketten dat met een 3D-kaart en OpenGL werkt gebruikt deze methode ook wel om massieve objecten te tonen in plaats van draadmodellen.

Golflengte

Een maat die wordt gebruikt om de kleur van licht of de toonhoogte van geluid te beschrijven. Een golflengte is de afstand tussen pieken in een lichtgolf. Onze ogen vertalen specifieke golflengten licht in kleuren.

Gouraud Weergave

  • Gladde weergave
  • Smooth shading
  • Gouraud shading
Voor elke zijde van een polygoon wordt een aparte kleur berekend. De kleur van de tussenliggende punten binnen de polygoon wordt vervolgens door interpolatie verkregen.

Grijscomponent

In een professioneel kleurendrukproces representeert de grijscomponent van een CMY-kleur de hoeveelheid grijs die de kleur bevat.

Grijstint

Variaties van de kleur grijs die in een object gebruikt kunnen worden.

Grijswaarden

Een 8-bits kleurmodus die afbeeldingen opslaat en afbeeldt met behulp van 256 grijstinten die liggen tussen zwart en wit. Elke kleur is gedefinieerd als een waarde tussen 0 en 255, waarbij 0 het donkerst (zwart) en 255 het lichtst (wit) is.