Kleuren woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Kleuren woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Kleuren

C

 • Chrominance
Signaal dat de kleurverzadiging doorgeeft.

CCD-sensor

 • Charged Coupled Device-sensor
Een chip die opgebouwd is uit lichtgevoelige receptoren. Op de CCD-chip zit een kleurfilter, zodat elke receptor slechts één van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw registreert. De informatie die de CCD-chip opvangt, wordt door de software in de camera geconverteerd tot een digitaal beeldbestand dat bestaat uit pixels.

Chroma Keying

 • Color Keying
Met Chroma Keying is het mogelijk een range kleuren van een texture compleet transparant te maken. Zo kan een object makkelijk over een ander object geplaatst worden. Het systeem is te vergelijken met een weerman die voor een blauw doek het weerbericht voorleest: in de regie kamer colorkeyed met dat beeld met blauw en plaatst dit over de weerkaart.

Chromatic aberration

 • Chromatische aberratie
Een optische fout die ontstaat doordat het objectief niet alle kleuren van het licht kan bundelen op een centraal punt. Rond de randen van het object ontstaan kleurzoompjes en het beeld wordt onscherper. Dit komt veelvuldig voor bij tele-objectieven bij grote diafragma's.
Voorbeeld van chromatische aberratie.
Voorbeeld van chromatische aberratie.

Chrominantie

Kleurcomponent van een videosignaal. Zwart en wit hebben geen chrominantie. Een videosignaal bestaat uit chrominantie, sync en luminantie.

Chromogenic

Films waarbij het beeld gevormd wordt in kleurlagen. Ze worden in C-41 of vergelijkbare chemicaliën ontwikkeld.

CIELAB

Internationaal gestandardiseerde kleurruimte met alle zichtbare kleuren.
CIELAB kleurenschema.
CIELAB kleurenschema.

CLUT

 • Color Look-Up Table
 • Palette
Een verzameling kleuren opgeslagen in een bestand (meestal een gif-bestand); elke pixel van het plaatje verwijst dan naar een kleur in het palet. Het voordeel van een palet is dat het bestand kleiner kan zijn. Een plaatje met 16,7 miljoen kleuren besteedt 24 bits aan één pixel (2^24=16,7 miljoen) terwijl een plaatje met 256 kleuren slechts 8-bits besteedt aan elke pixel (2^8=256), een derde dus.

CMM

 • Color Management Module
Systeemonderdeel bij het kleurbeheer, dat de eigenlijke kleurruimte-omzetting afhandelt.

CMS

 • Colour Management System
Kleurbeheersysteem onder gebruikmaking van met name gestandaardiseerde ICC-compatible systemen.

CMY

 • Cyaan, Magenta and Yellow
Een subtractief kleurmodel dat bestaat uit de kleuren cyaan (C), magenta (M) en geel (Y). Dit model wordt gebruikt bij driekleurendruk.

CMYK

 • Cyan, Magenta, Yellow and blacK
Een subtractief kleurenmodel dat bestaat uit de kleuren cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K). CMYK, dat wordt gebruikt in de meeste professionele kleurendrukprocessen, lijkt op CMY, maar de toevoeging van zwart (K) maakt echte zwarten en een breder tonaal bereik mogelijk.

Color Keying

 • Chroma Keying
Met Color Keying is het mogelijk een enkele kleur van een texture compleet transparant te maken. Zo kan een object makkelijk over een ander object geplaatst worden. Het systeem is te vergelijken met een weerman die voor een blauw doek het weerbericht voorleest: in de regie kamer colorkeyed met dat beeld met blauw en plaatst dit over de weerkaart.

Color Look-Up Table

 • CLUT
 • Palette
Een verzameling kleuren opgeslagen in een bestand (meestal een gif-bestand); elke pixel van het plaatje verwijst dan naar een kleur in het palet. Het voordeel van een palet is dat het bestand kleiner kan zijn. Een plaatje met 16,7 miljoen kleuren besteedt 24 bits aan één pixel (2^24=16,7 miljoen) terwijl een plaatje met 256 kleuren slechts 8-bits besteedt aan elke pixel (2^8=256), een derde dus.

Color palette

 • Kleurenpalet
Tabel met de gebruikte kleuren in welbepaalde bitmap. Meestal 4, 16 of 256 kleuren.

Color temparature

 • Kleurtemperatuur
De kleur van licht in graden Kelvin. Daglicht komt overeen met 6500 graden Kelvin. Met gebruik van filters kan de kleurtemperatuur van licht worden gewijzigd.
Schema met verschillende temperaturen in Kelvin.
Schema met verschillende temperaturen in Kelvin.

Colorimeter

Een instrument dat kleurwaarden meet en dat wordt gebruikt om een apparaat te kalibreren. Het is zo ontworpen dat het kleuren net zo 'ziet' als het menselijk oog.

ColorSync

Software die ervoor zorgt dat afgedrukte kleuren zo goed mogelijk overeenkomen met de kleuren op het beeldscherm; een technologie van Apple. Wanneer je bijvoorbeeld een foto inscant, zorgt ColorSync ervoor dat op je printer de kleuren hetzelfde zijn als de kleuren die je zag op het scherm. ColorSync heeft dus alles te maken met kleurbeheer. Windows 98 maakt ook gebruik van ColorSync.

Colortemperature

 • Kleurtemperatuur
Instelling van een monitor. De kleurtemperatuur van een scherm bepaalt hoe warm (roodachtig) of koud (blauwachtig) het beeld moet zijn. Wanneer u deze instelling wijzijgt, zult u zien dat met name witte beeldpunten roder of blauwer worden. Afhankelijk van het omgevingslicht (gloeilamp, tl-lamp, daglicht) kunt u de weergave van het scherm aanpassen.

Complementair

Tegenovergestelde kleur van een bepaalde kleur uit de kleurenwaaier.

Composiet

 • Proef
Gedrukte uitvoer die alle kleurkanalen bevat. In een professioneel drukproces wordt composiet ook 'proef' genoemd. Kleurcomposieten worden gebruikt om het werk te controleren voordat de kleurscheiding plaatsvindt.

Contrast

Monitorinstelling. Het contrast bepaalt in hoeverre tinten van dezelfde kleur op elkaar lijken of van elkaar zijn te onderscheiden. Bij de meeste tft-schermen is het voldoende als dit op 50 procent is ingesteld. Vaak biedt de site van de leverancier van uw monitor heel nuttige informatie over de instellingen.

CorelRGB

Een grote RGB-kleurruimte die door de grafische software van Corel als standaard wordt gebruikt. Hoewel Corel RGB technisch gezien een apparaatonafhankelijke kleurruimte is, is de ruimte gebaseerd op een theoretische monitor. Daarom is Corel RGB groot genoeg om vrijwel elke kleur te beschrijven die desktop-apparaten kunnen produceren.

CSC

 • Colour Smoothing Control
Een techniek die men gebruikt om het aantal getoonde tinten op monitoren kunstmatig te verhogen. Het construeren van tussentinten en egale tintverlopen gebeurt met behulp van rekenkundige technieken, CSC is één van die technieken.

CYMK

 • Cyaan, Yellow, Magenta, Zwart
Kleurensysteem, bedoeld om met zo min mogelijk kleuren 'alle kleuren' te kunnen weergeven. Cyaan, magenta, geel en zwart zijn drukkleuren die vooral een rol spelen in de drukkerijwereld en bij printers. Wanneer je met een vergrootglas een stukje full-color drukwerk bekijkt, zul je zien dat het bestaat uit rozetjes van deze vier kleuren. Deze rasters worden door de ogen waargenomen als zijnde een kleur. Een ander bekend kleurensysteem is RGB (rood, groen, blauw).