Programmeren in Java woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeren in Java woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Java

Package

Een verzameling van objecten die functioneel aan elkaar verwant zijn. Packages zijn hiërarchisch georganiseerd in Java: alle namen van packages beginnen met Java, gevolgd door een punt en dan weer een verzamelnaam, een punt, etc.

Paint

Opdracht van Java. Zorgt ervoor dat de boodschap binnen de browser op het scherm komt.

PARAM

Attribuut dat gebruikt wordt in de <applet>-element van HTML. Met het kenmerk PARAM kunnen applets via HTML-code gegevens ontvangen, waardoor schrijvers van webpagina's voor hun specifieke behoeften applets kunnen configureren.

Parameter

Methodes kunnen worden aangeroepen met methodes, die aanvullende informatie hebben voor de methode.

PicoJava

De Java-processor van Sun Microsystems. De PicoJava is geschikt voor de productie van apparaten als draagbare telefoons en smart cards, omdat de processor de Java-instructies direct kan verwerken. Op een computer met een ander besturingssysteem is daar nog altijd een 'vertaler' of directe compiler voor nodig. Sun Microsystems maakt de chips niet zelf, maar verkoopt de technologie die andere bedrijven kunnen gebruiken om aangepaste versies voor hun producten te maken.

Polymorfisme van methodes

  • Method polymorphism
Methodeaanroepen in Java zijn polymorf. Dezelfde methodeaanroep kan op verschillende tijdstippen verschillende methodes aanroepen, afhankelijk van het dynamische type van de gebruikte variabele voor die aanroep.

Positief testen

  • Positive testing
Het testen van gevallen die volgens de verwachting moeten werken.

Primitieve gegevenstypen

Een van de twee fundamentele gegevenstypen binnen Java. Primitieve gegevenstypen zijn eenvoudige, of standaard, gegevenstype die niet kunnen worden ontbonden in onderliggende waarden en bevatten integers, reële getallen, tekens en boolean-typen.

Primitieve type

  • Primitive type
De primitieve types in Java zijn alle types die geen objecttype zijn, zoals int, boolean, char, double en long. Primitieve types hebben geen methoden.

Private fields

  • Private velden
Wanneer velden gedefinieerd zijn als private, kunnen ze niet buiten de klasse, waarin ze gedefinieerd zijn, worden benaderd.

Programma

  • Application
  • Toepassing
  • Applicatie
Voor het uitvoeren van bepaalde taken heeft een computer een programma nodig, deze vertelt de computer precies welke handelingen hij moet uitvoeren. Een programma bestaat uit reeksen opdrachten die de computer moet uitvoeren. Er bestaan programma's voor het schrijven van een brief en programma's voor het laten zien van een film of het afspelen van een muziekje.

Programmeertaal

  • Programming language
Een voor de computer begrijpbaar programma wordt geshreven in een programmeertaal. Meestal wordt een programma gemaakt met behulp van een soort tekstverwerker (programmeeromgeving), voor het uitvoeren van de programma zal de computer proberen de tekst te begrijpen en uit te voeren.

Projectdirectory

  • Projectroot
Een projectdirectory is de verzamelplaats van alle code die nodig is voor het ontwikkelen van een programma. Een projectdirectory bevat bijvoorbeeld expliciete subdirectories voor projectdocumenten, broncode, (externe) libraries en testdata. De subdirectory met de broncode kan weer andere subdirectories bevatten voor de verschillende componenten waaruit de applicatie bestaat (packages). De opbouw van een projectdirectory verdient veel aandacht bij het opzetten van een ontwikkeltraject en wordt tijdens de uitvoering zorgvuldig onderhouden.


Warning: include(tabellen/tabellen/projectdirectory.inc.php3) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /www/htdocs/woorden/woorden/php/midden/resultaten/themastandaard.inc.php3 on line 215

Warning: include(tabellen/tabellen/projectdirectory.inc.php3) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /www/htdocs/woorden/woorden/php/midden/resultaten/themastandaard.inc.php3 on line 215

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'tabellen/tabellen/projectdirectory.inc.php3' for inclusion (include_path='.:') in /www/htdocs/woorden/woorden/php/midden/resultaten/themastandaard.inc.php3 on line 215

Protected

Door een veld of een methode protected te declareren kunnen deze door de subklassen (direct of indirect) benaderd worden.

Protocolhandlers

Protocolhandlers breiden de kennis van HotJava over protocollen uit. Als de browser een protocol tegenkomt, dat hij niet kent, kan de browser het protocol leren door eenvoudig de desbetreffende protocolhandler te downloaden en uit te voeren.

Prototyping

  • Prototypes
Een prototype is een versie van een systeem waarin sommige functies van de toepassing nog niet volledig zijn en daarom gesimuleerd worden. Het dient om in een vroeg stadium van het ontwikkelproces inzicht te krijgen in de manier waarop het systeem werkt.

Pseudo-code

Code in mensentaal welke een programmeur kan omzetten naar programmeercode. Voordat een programmeur gaat programmeren, kan hij de code alvast in mensentaal neerzetten. Dit geeft hem inzicht in wat hij precies wil programmeren.

Pseudocode

Niet echte code, maar een ruwe code die niet een verband heeft met een bepaalde programmertaal.

Puntnotatie

Een punt wordt gebruikt om de objectnaam (links van de punt) te onderscheiden van de methode en eventuele parameters die deze vereist (die samen het bericht vormen dat naar het object wordt verzonden).
Puntnotatie binnen Java.
Puntnotatie binnen Java.