Programmeren in Java woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Programmeren in Java woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Java

J2EE

 • Java 2 Enterprise Edition
Een industry standard voor server-gebaseerd Java, die door SUN wordt bepaald.

J2EE

 • Java 2 Platform Enterprise Edition
J2EE van Sun Microsystems is de uitgebreide versie van J2SE (Java 2 Standard Edition), welke alles biedt wat een ontwikkelaar nodig heeft om krachtige Java 2-applets en -toepassingen te maken. J2EE is ontwikkeld voor bedrijfskritische applicaties.

J2ME

 • Java 2 Platform Micro Edition
J2EE van Sun Microsystems is de uitgeklede versie van J2SE (Java 2 Standard Edition), welke alles biedt wat een ontwikkelaar nodig heeft om krachtige Java 2-applets en -toepassingen te maken. J2ME is ontwikkeld voor gebruik van consumptiegoederen als GSM, set-top boxen voor televisies en PDA's (personal digital assistants).

J2SE

 • Java 2 Platform Standard Edition
J2SE van Sun Microsystems geeft alles wat een ontwikkelaar nodig heeft om krachtige Java 2-applets en �toepassingen te maken.

JAR

 • Java Archive
Een JAR bestand is hetzelfde als een gezipte bestand (ingepakt), speciaal bedoelt voor Java. In een JAR besstand kunnen alle bestanden worden opgenomen die een Java-programma nodig heeft, waaronder klassenbestanden, afbeeldingen, geluiden, enzovoort.

JAR

 • Java Archive
Opslagformaat voor Java applets.

Java

Programmeertaal dat door Sun Microsystems is ontwikkeld in 1991 als onderdeel van een onderzoeksproject dat software ontwikkelde voor elektronische apparaten voor de consument. Het belangrijkste doel was om Java klein, snel en efficiënt te maken en eenvoudig overdraagbaar naar een groot aantal apparaten. Java vindt zijn oorsprong in C++, maar het is een volledig nieuw softwareontwikkeltaal. In tegenstelling tot C++ is de taal volledig objectgeoriënteerd en speciaal ontworpen met gedistribueerde, platformonafhankelijke omgevingen in het achterhoofd. De taal Java is ontworpen om uitvoerbare content, zoals applets, toepassingen en handlers te maken. Java is een eenvoudige, objectgeoriënteerde, gedistribueerde, ge�nterpreteerde, robuuste, veilige, architectuurneutrale, porteerbare, geavanceerde, multitrheaded en dynamische taal.
Java logo.
Java logo.

Java 2

 • Java 2 Platform
Eind 1998 onthulde Sun Microsystems Java 1.2. Rond deze gebeurtenis werd een marketingcampagne gestart voor wat het het �Java 2 Platform' noemde. Java 2 was een poging van Sun om aan te geven dat de technologie dan klaar was voor het zwaardere werk. Helaas is Java 2 alleen maar een verzamelnaam voor het Java-platform en wordt niet weerspiegeld in de feitelijke implementatieversies van Java. Een Java-implementatie is de pijler waarop ontwikkelaars zicht verlaten om hun Java-programma's te maken en uit te voeren. De versies van Java lopen niet synchroon met de Java 2 Platform benaming, tijdens Java 2 werd bijvoorbeeld Java 1.3 vrijgegeven.

Java applet

Een Java-applet is een programmaatje dat in internetpagina's kan worden opgenomen en is geprogrammeerd met de programmeertaal Java. Java-applets kunnen zowel puur rekenkundig zijn als met beeld en geluid werken.

Java Beans

Set van software API's voor het Java-platform. De bedoeling is te komen tot een portfolio van software-componenten, die door de eindgebruikers met behulp van applicatie-ontwikkeltools kunnen worden gekoppeld tot werkende applicaties. Er zullen bruggen worden gecreëerd naar andere standaarden als ActiveX, OpenDoc.

Java Web Start

Een API die belooft de manier waarop Java en Java-programma's worden ge�nstalleerd op systemen van eindgebruikers radicaal te vereenvoudigen. Met Java Web Start kan een programmeur voor Java-programma's met alle aangepaste klassen van het programma naadloos op de computer installeren door te klikken op een hyperlink op de webpagina.

Java-API

 • Java-klassenbibliotheken
 • Standaardbibliotheeksuite
Elk voor Java geschikt systeem wordt geleverd met een standaardbibliotheeksuite die vooraf gebouwde objectsjablonen, of klassen, bevat die gebruikt kunnen worden door ontwikkelkaars om hun eigen programma's te bouwen. Bij Java 2 worden duizenden klassen geleverd. De ontwikkelaar heeft de keuze uit een schare vooraf gemaakte codesjablonen die de ontwikkelaar direct kan gebruiken of aanpassen (uitbreiden). Standaard Java-klassenbibliotheken zijn beschikbaar voor elke denkbare behoefte van een programmeur, zoals de constructie van grafische gebruikersinterfaces, netwerken en veel meer.

Java-applets

 • Applets
Kleine programma's die rechtstreeks verwerkt kunnen worden in webpagina's en dus een browser vereisen die Java begrijpt (een browser waarin een Java-runtime-omgeving is ingebouwd) om te kunnen uitgevoerd worden. De applets zijn stukjes uitvoerbare Java-code die gewoonlijk zijn ingesloten in HTML-documenten met behulp van de tags <object> en <embed>. Wanneer een voor Java geschikte browser zo'n pagina benaderd, downloadt deze automatisch de uitvoerbare code waarnaar de tag verwijst. Zodra de code is binnengehaald, voert de Java-runtime-omgeving deze uit binnen de browser.

Java-bibliotheek

 • Java library
De standaardbibliotheek van Java bevat vele handige klassen. Het is belangrijk voor een programmeur te weten hoe een klasse gebruikt kan worden.

Java-bytecode

 • Bytecode
Deze code bevindt zich op de webserver. Nadat een webbrowser een verzoek doet voor een Java-applet, verstuurt de webserver de bytecode met behulp van het http-protocol. In de webbrowser wordt vervolgens de bytecode geïnterpreteerd door de zogenoemde Java Virtual Machine.

Java-code

Een code in de programmeertaal Java.

Java-implementatie

De pijler waarop ontwikkelaars zicht verlaten om hun Java-programma's te maken en uit te voeren.

Java-launcher

 • Java
Programma van de SDK (Software Development Kit), die het bytecodebestand dat tijdens het compilatieproces is gemaakt naar een Java-interpreter stuurt diehet programma kan uitvoeren en de resultaten op het computerscherm weergeeft.
Aantal bestanden van de Software Development Kit.
Aantal bestanden van de Software Development Kit.

Java-toepassingen

 • Java applications
Toepassingen die gemaakt zijn met de programmeertaal Java. Programma's die buiten de context van een webbrowser kunnen worden uitgevoerd, worden toepassingen genoemd. In tegenstelling tot applets zijn Java-toepassingen niet bedoelt voor gebruik op het Internet. Het zijn complete toepassingen, die bestaan en worden uitgevoerd op de lokale computersysteem van de gebruiker, vergelijkbaar met een normale tekstverwerker of spreadsheet.

Java.awt

Onderdeel Java. Het is een package (een verzameling van objecten die functioneel aan met elkaar verwant zijn) dat de basisfunctionaliteit voorziet om via een scherm interactie te doen plaatsvindenmet een gebruiker.

JavaBean

Het JavaBean model kan vergeleken worden met het bouwen van totaal verschillende dingen, uitgaande van dezelfde LEGO-blokjes. In het JavaBean-geval gaat het echter niet om het ontwerpen van speelgoed, men denkt in eerste instantie aan financiële toepassingen, of applicaties voor de telecommunicatie-industrie.

Javac

De Java-compiler van de SDK (Software Development Kit).
Aantal bestanden van de Java Development Kit.
Aantal bestanden van de Java Development Kit.

JCLA

 • Java Language Conversion Assistant
Een conversietool van Microsoft Visual Studio voor het converteren van Java of JSP naar C#.

JDBC

 • Java Database Connectivity
Engine om met Java een database bestand te kunnen benaderen. Een door Sun ontwikkelde standaard om relationele databases vanuit Java applets en applicaties te kunnen benaderen.

JDK

 • Java Development Toolkit
 • SDK
 • Software Development Toolkit
Toolkit voor ontwikkelaars voor het maken van Java programma's. De eerste Java Development Toolkits (later Software Development Toolkits genoemd) werden halverwege de negentiger jaren op de markt gebracht. In die tijd werd er veel gebruik gemaakt van de Java-applets. JDK versie 1.0 bevatte tools voor het ontwikkelen van applets en toepassingen voor de systemen van Sun Solaris, Windows en Macintosh.

JNI

 • Java Native Interface

JPEG

 • Joint Photographic Experts Group
JPEG-afbeeldingen kunnen meer dan 256 kleuren bevatten, dus meer dan GIF-afbeeldingen. JPEG-afbeeldingen ondersteunt wel 16 miljoen (24-bits) verschillende kleuren. Ze kunnen ook in hogere mate dan GIF worden gecomprimeerd wanneer het gaat om een groot aantal kleuren. De JPEG-indeling ondersteunt geen transparantie of interlacing. JPEG is echter zeer goed in het weergeven van foto's. De kwaliteit van de foto's is afhankelijk van de gekozen compressie, hoe groter het bestand hoe mooier vaak de foto's, des te langer de laadtijd van het plaatje. JPEG-afbeeldingen worden gecomprimeerd met behulp van een lossy compressie algoritme (niet verliesvrije), een techniek waarin informatie tijdens compressie wordt genegeerd of verloren gaat.

JPEG Progressive Download

 • Progressive JPEG
Een vebeterde versie van JPEG-afbeeldingen, welke gelijk is aan interlaced GIF. Wanneer deze afbeeling wordt gedownload, worden ze incrementeel gedownload. Ze zien er eerst een beetje wazig uit, maar worden steeds duidelijker terwijl de afbeeldingen binnen komen totdat alles is gedownload. Helaas wordt deze versie JPEG door Java 2 ondersteund.

JSP

 • Java Server Pages
De Java-variant van Dynamic HTML. In een pagina zit een aanroep van een Java-applet (vaak een Bean, maar er kan veel meer 'achter' zitten) en uiteindelijk wordt een dynamisch bepaalde HTML-pagina teruggeserveerd. JSP's worden dan ook door de Java-engine gecompileerd tot servlets.

JUnit

Hulpmiddel binnen Java voor het maken van testen. JUnit bevat een aantal klassen waarmee een Java-programmeur testen kan maken en uitvoeren. De testen kunnen gebruikt worden om de correctheid van een programma en diens methoden te controleren. JUnit kan worden toegevoegd aan de Java-ontwikkelomgeving Eclipse.

JVM

 • Java Virtual Machine
Interpreter om Java-programma's uit te voeren. De JVM is een goed gedefinieerde specificatie, die de programmeur moet volgen wanneer hij een Java-programma schrijft. Alle Java-code wordt gecompileerd voor gebruik op deze virtuele (niet bestaande) machine. De machine is in feite een set specificaties voor hoe de code moet worden gegenereerd tijdens het compileren van het programma. Door de code te schrijven die onder de JVM draait, kan platformonafhankelijkheid beter worden gegarandeerd. Om echter echte platformonafhankelijkheid te garanderen moet de toepassing geen code bevatten die speciaal bedoeld is voor een bepaald platform (besturingssysteem) en moet deze niet afhankelijk zijn van native methoden van het betreffende platform of van een ander platform. Wanneer de code volledig platformonafhankelijk is en bovendien volledig Java is, kan deze worden gecertificeerd door Sun. De code krijgt dan de kwalificatie �100 Procent Pure Java'.