Internetmarketing en SEO woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internetmarketing en SEO woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internetmarketing

ScreenAd

Advertentievorm, waarbij een animatie (flash) over de website wordt geprojecteerd. Dit type advertentie wordt door de gebruiker ofwel vermakelijk ofwel uiterst irritant worden ervaren.

SEA

 • Search Engine Advertising
 • Zoekmachine adverteren
Adverteren op resultaten van zoekmachines.

Search engine

 • Zoekmachine
Zoekmachine op een Web-pagina. U geeft een trefwoord op en de zoekmachine zoekt in haar database verwijzingen naar Web-pagina's waarin dat woord voorkomt.

Zoekmachines voorbeelden

Selfmailer

Een reclamedrukwerk die bestaat uit een omslag, brief en een antwoordkaart. De mailing bestaat hierbij uit één stuk.

Selling-down

Members die opzeggen krijgen een 'last chance' (laatste kans) om voor een lagere prijs alsnog toegang te houden tot de services (diensten) die ze blijkbaar interessant vinden. Een kostbare techniek, want zo wordt het afhaken beloond.

Selling-up

Op elk niveau in de site wordt de bezoeker verleid met aanbiedingen die hem/haar een stapje verder de pay-site in lokken.

SEM

 • Search Engine Marketing
 • Zoekmachine marketing
 • Search marketing
Marketing gericht op de promotie van een website. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van reclamebanners op andere websites en resultaatpagina's van zoekmachines. Het aanmelden bij zoekmachines en linkpagina's, en natuurlijk zoekmachine optimalisatie (SEO).

SEO

 • Search Engine Optimalization
 • Zoekmachine optimalisatie
Marketing proces, waarbij gezocht wordt naar de juiste trefwoorden en zinnen voor bepaalde websites en waarbij gepoogd wordt de website hoger in de rankings van een zoekmachine te krijgen op de gevonden woorden/zinnen.

SERM

 • Search Engine Reputation Management
De public relations van de zoekmachines. SERM is het actief monitoren en waar mogelijk bijsturen van de zoekresultaten voor een merk of bedrijfsnamen met als doel het behalen van positieve resultaten. Met SERM probeert een bedrijf alle negatieve berichten binnen de zoekresultaten te vermijden. Negatieve reacties van klanten of gebruikers in de zoekresultaten kan ervoor zorgen dat potentiële bezoekers wegblijven of een bepaald product/dienst niet afnemen. SERM zorgt ervoor dat de reacties tijdig worden opgespoort en vervangt voor ositieve reacties.

Signpost strategie

 • Signpost strategy
Een online strategie die gebruik maakt van het zoveel mogelijk plaatsen van wegwijzers (doorverwijzingen) naar de website.

Site Popularity Check

Deze test klinkt mooier dan hij werkelijk is. Er wordt namelijk uitsluitend gekeken hoeveel sites naar de desbetreffende URL verwijzen.

Skyscraper

Advertentievorm in de vorm van een verticale banner. De locatie van een skyscraper wordt vaak links of rechts van de website ingepast. De advertentie blijft in beeld, wanneer de bezoeker de website naar beneden scrollt. Een skyscraper heeft een formaat van 120x600 of 160x600 pixels en is maximaal 18 kb groot.

Smart Bombing

Potentiële klanten krijgen een catalogus waarin louter producten voorkomen waar de ontvanger in geïnteresseerd is.

Spam

 • Ongewenste post
Ongewenste e-mail (vaak reclame), doorgaans in grote aantallen tegelijk verstuurd naar e-mailadressen of gepost op nieuwsgroepen. De ontvangende partij heeft geen toestemming gegeven voor het ontvangen van de e-mail middels een opt-in. De ongewenste mails worden als irritant beschouwd. Het versturen van spam is strafbaar. In Nederland ziet de Opta er op toe dat bedrijven die spam versturen worden aangepakt.

Specs

 • Specificaties
 • Technische gegevens.
Technische informatie over een bepaald product. Hierin worden zaken zoals voltages, grootte, specificaties, vermogen, etc worden opgenomen.

SpokesBot

Robot in een VRML-omgeving. Speciale versie van de HubBot, gemaakt om 'interactief' te adverteren. De robot wordt namelijk geactiveerd op vooraf vastgestelde woorden. Zodra een gebruiker één van deze woorden intypt tijdens de chatsessie komt de robot in actie. Ontwerpers van VRML-omgevingen kunnen deze robots gebruiken om bijvoorbeeld bezoekers welkom te heten.

Sponsor

Iemand die een project financieel ondersteunt, meestal in ruil voor advertentieruimte.

Sponsoring

Advertentievorm, waarbij de adverteerder een website sponsort. De website krijgt een vast bedrag gedurende een langere periode, in ruil voor een beetje reclame. Advertorials is een vorm van sponsoring, waarbij de adverteerder een informatief stukje op een website zet met een reclame boodschap.

Strategic partners

Mede-investeerders die niet zozeer om hun kapitaal, maar vooral vanwege hun naamsbekendheid en uitstraling van belang zijn. Springen vaak bij in de tweede investeringsronde om de uiteindelijke beursnotering te stimuleren.