Internetmarketing en SEO woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internetmarketing en SEO woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internetmarketing

Radical

Een beeldvullende advertentie op de witte achtergrond van een website.

Rank checkers

Software die automatisch de posities van websites in de natuurlijke zoekresultaten meet.

Recall

  • Opbrengst
In het algemeen is dit het percentage dat aangeeft in welke mate alle bestaande relevante documenten ook daadwerkelijk gevonden worden.

Reciprocal links

Links tussen twee verschillende websites, waarbij beide webmasters een overeenkomst hebben. Een van de redenen om een overeenkomst aan te gaan is om de link populariteit van de beide sites zodanig te verhogen dat ook de ranking in de zoekmachines worden verbeterd. Wanneer er een overdreven mate van dergelijke links op beide sites staan, kan dit averechts werken.

Rectangle

Advertentiebanner in de vorm van een vierkant. De rectangle kan interactieve elementen bevatten, waarbij een bezoeker informatie krijgt, zonder de website te hoeven verlaten. De maximale grootte van een rectangle is 20 Kb, formaat is 336 x 280 pixels.

Referral

Betekent 'verwijzing'. In de context van Internet-marketing verwijst het meer in het bijzonder naar het om zich heen grijpende fenomeen van commissie in ruil voor verwijzing naar jouw e-commerce-site. Sites als die van Amazon.com zijn er groot mee geworden.

Registrar

Het registreren van domeinen is het dagelijkse werk van zogeheten 'registrars' : bedrijven die een aanvraag in behandeling nemen en zorgen voor de afhandeling van technische en administratieve rompslomp die bij het registreren van een domein komt kijken.

Reseller

Iemand (bedrijf of persoon) die goederen of diensten verkoopt/verhuurt van andere bedrijven. Een reseller kan bijvoorbeeld een groot aantal hosting-pakketten doorverhuren aan andere partijen. De reseller verdient aan de korting die de toeleverancier geeft voor de afname van een groot aantal pakketten.
De meeste webhosters hebben een speciale programma voor resellers.
De meeste webhosters hebben een speciale programma voor resellers.

Retention

De kunst om de bezoekers zo lang mogelijk op een internetsite te houden, voordat ze weer verder surfen. Dit gebeurt vaak door interessante content (inhoud) en diensten aan te bieden. De zogenaamde 'sticky sites' houden hun bezoekers langer vast door relevante content, diverse diensten en free stuff (gratis dingen) aan te bieden, met het doel om meer geld in het laatje te krijgen. Retention wordt gemeten aan de hand van het aantal minuten (de duur) dat een bezoeker per maand op de site doorbrengt.

Retourzending

  • Terugzending
Poststukken die niet geaccepteerd worden door de ontvanger, worden teruggestuurd naar de afzender (het bedrijf of persoon die de poststuk verstuurd heeft). Het kan hier gaan om poststukken die verzonden zijn naar adressen die niet meer bestaan, waarvan de ontvanger is overleden of verhuisd, waarbij het adres niet klopt of dat de ontvanger de zending heeft geweigerd.

RFM

  • Recency, Frequency, Monetary
Een marketingprincipe dat gebruikt wordt om klanten te segmenteren op basis van laatste aankoop, frequentie van aankoop, en het bestede geld bij deze aankoop. De beste klanten zijn diegenen die een hoog RFM rate hebben.

Rich media-advertenties

Advertenties met bewegende beelden op het Internet.

Roadblock

Advertentievorm, waarbij een adverteerder alle advertentieplaatsen op de internetpagina vult. De advertenties tonen allemaal dezelfde boodschap en biedt dus volledige exclusiviteit.

Robinsonlijst

Lijst in België, waarop personen staan die expliciet gevraagd hebben om geen reclame te ontvangen via de post of telefoon.

ROI

  • Return of investment
Tijd die het duurt voordat de gedane investering terug is verdient.

RON

  • Run of Network
Een advertentie inkoopmodel, waarbij de recameboodschappen over alle deelnemende sites van een advertentiebemiddelaar worden getoond. De aantal vertoningen is afhankelijk van het ingekochte voorraad. Naarmate meer reclameboodschappen tegelijk worden gekocht, bijvoorbeeld 1000 impressies, des te goedkoper. Een RON campagne is een stuk goedkoper dan doelgerichte campagnes waarbij de advertenties slechts op een enkele, relevante websites worden getoond.

ROS

  • Run of Site
Een advertentie inkoopmodel, waarbij de recameboodschappen over alle pagina's van een bepaalde, relevante site worden getoond. De aantal vertoningen is afhankelijk van het ingekochte voorraad. Bij een ROS campagne heeft de adverteerder geen invloed op welke pagina's de advertenties worden getoond.

Rosi

  • Return on security investment
De tijd die benodigd is om het geïnvesteerde middelen in de beveiliging terug te verdienen.

Routeurs

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het versturen van reclamedrukwerk. Deze bedrijven houden zich bezig met het verwerken van reclamedrukwerk, waarbij de drukwerk eventueel gevouwen wordt, in een enveloppe worden gestopt, voorzien wordt van namen en adressen en gestorteerd wordt op postcode.